Quantcast
THE STREAM

Δικαίωμα διαδήλωσης με την ευγενική άδεια της ΕΛΑΣ φέρνει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε

Το νομοσχέδιο που μας φέρνει το υπουργείο ΠροΠο είναι τόσο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο θα περιμένατε


THE NEWSROOM · 30 Ιουνίου 2020

Πολλές διαδηλώσεις έχουν γίνει κατά καιρούς ενάντια σε νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ή και ψηφιστεί, όμως αυτή τη φορά το νομοσχέδιο τυχαίνει να αφορά τις ίδιες τις διαδηλώσεις. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή μετά από διαβούλευση.

Ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, δεδομένου ότι προέρχεται από το ίσως πιο πολυσυζητημένο υπουργείο της σεζόν 2019/2020 – το υπουργείο ΠροΠο του σερίφη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα 36 άρθρα του περιλαμβάνουν μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά το δικαίωμα και τη διαδικασία των διαδηλώσεων: Για αρχή, οι διαδηλώσεις θα πρέπει να γνωστοποιούνται εξαρχής στην Αστυνομία ή το Λιμενικό, ανάλογα με το ποιος έχει τη δικαιοδοσία.

Αν δεν αυτό δεν θα γίνει, δεν θα γίνονται αυτόματα παράνομες μόνο και μόνο από αυτό, ενώ επίσης θα εξαιρούνται η διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη και της Πρωτομαγιάς. Τα πράγματα γίνονται όμως πολύ αυταρχικότερα στη συνέχεια: Ορίζεται για πρώτη φορά η έννοια του οργανωτή διαδήλωσης, ο οποίος θα πρέπει να συνεργάζεται με τον διαμεσολαβητή που έχουν ορίσει οι αρχές.

Δεν πρόκειται όμως απλά για συνεργασία, καθώς ο οργανωτής θα είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να εξασφαλίζει την περιφρούρηση της διαδήλωσης, να φροντίζει για την μη βίαιη συμπεριφορά των συμμετεχόντων και να ζητά την παρέμβαση των αρχών όταν αυτό δεν γίνεται. Αν μάλιστα αυτά υπάρξουν βλάβες κατά ατόμων ή ιδιωτικής περιουσίας από τους διαδηλωτές, ο οργανωτής θα πρέπει να τους αποζημιώσει – απαλλαγή θα υπάρξει μόνο αν αποδείξει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποτρέψει.

Οι αλλαγές δεν σταματάνε εδώ, αλλά μπαίνουν σε επικίνδυνο έδαφος συνταγματικότητας, καθώς για μία σειρά από λόγους γίνεται νόμιμη η προκαταβολική απαγόρευση και ο περιορισμός διαδηλώσεων, όπως και η διάλυση εν εξελίξει διαδηλώσεων. Έτσι, το συνταγματικό δικαίωμα στο συνέρχεσθαι θα μπορεί να απαγορευτεί a priori για τους εξής λόγους:

α) αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας, β) αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή.

Ενώ οι διαδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει θα μπορούν αν διαλυθούν στις εξής περιπτώσεις:

α) αν πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης, β) αν οι συμμετέχοντες δεν ακολουθούν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν και γ) αν μετατρέπεται σε βίαιη, με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά προσώπων, εμπρησμών, φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών κατά της αστυνομικής δύναμης και ιδίως σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα ή από τη συνέχισή της προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή σωματική βλάβη και δ) αν πραγματοποιείται χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Παρότι τα κριτήρια ξεκινούν έτσι κι αλλιώς πολύ αόριστα υπέρ του κράτους (ποια αυταρχική κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας, ακόμη κι όταν είναι η ίδια εξαιρετικά επικίνδυνη για την δημόσια ασφάλεια;), ειδικά η επιχειρηματολογία περί διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής (δώστε έμφαση στο οικονομικής) ζωής φαίνεται εξαιρετικά ολισθηρό έδαφος, αν συνυπολογίσει κανείς τα παραδείγματα που δίνουν πηγές του υπουργείου ΠροΠο. Αυτές επικαλούνται στοιχεία από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, ο οποίος με ανακοίνωση του πρακτικά λέει ότι οι διαδηλώσεις είναι η αιτία για τη ζημιά στην αγορά.

Θυμίζουμε ότι πριν από δύο μήνες, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής ισχυριζόταν αντίστοιχα ότι μία πλατεία στην Αγία Παρασκευή έχει γίνει άβατο (και η ΕΛΑΣ δεν του χάλασε το χατίρι):

Η πλατεία του Αη- Γιάννη έχει γίνει άβατο εδω και πολλά χρόνια . Οι συντριπτική πλειοψηφία των γύρω κατοίκων της…

Gepostet von Βασίλης Ζορμπάς am Dienstag, 5. Mai 2020

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«80 πορείες και συγκεντρώσεις τον Μάιο και 53 από την αρχή του Ιουνίου. Φτάνει!

Με ογδόντα (80) πορείες και συγκεντρώσεις τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά και πενήντα τρεις (53) από την αρχή του Ιουνίου έως σήμερα, με μέσο όρο κλειστό το κέντρο της Αθήνας περίπου 3 φορές ανά εργάσιμη ημέρα, δημιουργούνται καθημερινά συνθήκες ασφυξίας και αδυναμίας λειτουργίας της πόλης και της αγοράς.»

80 πορείες και συγκεντρώσεις τον Μάιο και 53 από την αρχή του Ιουνίου. Φτάνει! Με ογδόντα (80) πορείες και…

Gepostet von Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών am Freitag, 26. Juni 2020

Η αλήθεια είναι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει 100% δίκιο: Για την βουτιά στην αγορά σίγουρα φταίνε οι διαδηλώσεις και όχι η α λα 1929 ύφεση και ανεργία για την οποία μιλάνε όλοι. 100% δίκιο έχει επίσης η κυβέρνηση: Είναι δεδομένο ότι ο κόσμος διαδηλώνει (ας πούμε ότι διαδηλώνει και περισσότερο από το συνηθισμένο) από χόμπι κι όχι επειδή ήταν ενάμιση μήνα σε καραντίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ψηφίζονταν κανονικά νόμοι και παίρνονταν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του.

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, πιστεύουμε ότι το υπουργείο που προσπάθησε να κάνει εξαγωγή των Εξαρχείων στην Αγία Παρασκευή και την Κυψέλη με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται ο τόπος μας.

Gepostet von Fotis Venetsanos am Freitag, 8. Mai 2020

Best of internet