Quantcast
THE STREAM

Ισπανία: Αποτυχημένη πλαστική δείχνει να έκανε πίνακας της Παναγίας μετά από “αποκατάσταση”

Ούτε ο ίδιος ο ζωγράφος που τον ζωγράφισε δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τον πίνακα μετά τον καθαρισμό που υπέστη


THE NEWSROOM · 23 Ιουνίου 2020

Ακόμα και η αποκατάσταση εικόνων θρησκευτικής φύσης μπορεί να γίνει πονεμένη υπόθεση, αν δεν διαλέξεις με προσοχή αυτόν που θα την κάνει. Υπό ΚΣ θα περίμενε κανείς οι θρησκευτικές εικόνες, είτε είναι τοιχογραφίες είτε κλασικοί πίνακες, θα αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό όσον αφορά τη συντήρησή τους – όμως σε αυτές τις άθεες μέρες που ζούμε, δεν γίνονται ούτε τα απολύτως απαραίτητα.

Αυτό ακριβώς συνέβη σε ένα αντίγραφο ενός πίνακα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Μπαρτολομέ Μουρίγιο, το οποίο ανήκε σε ιδιώτη στη Βαλένθια. Ο εν λόγω συλλέκτης πλήρωσε 1200 ευρώ σε έναν επιδιορθωτή επίπλων (!) για να του καθαρίσει την «Άμωμο Σύλληψη» της Παναγίας, όμως το αποτέλεσμα μάλλον ανήκει σε ένα τελείως δικό του ρεύμα τέχνης.

Η εκδοχή του Μουρίγιο είναι η αριστερά, ενώ στα δεξιά βλέπουμε τις δύο απόπειρες αποκατάστασης τ

Το αποτέλεσμα ήταν οι επαγγελματίες της αποκατάστασης έργων τέχνης να ζητήσουν αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στον κάθε ένα να πειραματίζεται επί πληρωμή. Καλό είναι εδώ να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια.

Πολύ παρόμοια ήταν η μοίρα ενός ηλικίας 500 χρονών Αγίου Γεωργίου πρόπερσι στην πόλη Εστέλα. Ο έφορος της εκκλησίας στρατολόγησε έναν καθηγητή χειροτεχνίας για το δύσκολο task, με αποτέλεσμα ο άγιος που σκότωσε τον δράκο να καταλήξει να μοιάζει με τον Τεντέν:

Ενώ αρκετά διάσημη είχε γίνει πριν λίγα χρόνια και η προσπάθεια μίας κυρίας στην πόλη Μπόρχα να αποκαταστήσει μία εικόνα του Χριστού. Παρά τις καλές προθέσεις της, το τελικό αποτέλεσμα βασικά θυμίζει κάποιο χαμένο σκαλοπάτι της εξέλιξης του πιθήκου σε άνθρωπο:

Με λίγη τύχη, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν αρκετά τέτοια ώστε να μπορούν να μπουν στο δικό τους μουσείο.

 

Best of internet