Quantcast
THE STREAM

«Κάντε γιόγκα, βοηθάει με τον κορωνοϊό» προτείνει ο πρωθυπουργός της Ινδίας

Ο Ινδός ηγέτης Ναρέντρα Μόντι υποστήριξε σε μήνυμά του ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει με την απόκτηση ανοσίας


THE NEWSROOM · 19 Ιουνίου 2020

Κάθε χώρα έχει στην κουλτούρα της πατροπαράδοτες μεθόδους και τακτικές που την προστατεύουν από κάθε κακό και το μεγάλο κακό της φετινής χρονιάς είναι φυσικά ο κορωνοϊός. Για παράδειγμα, Στην Ελλάδα έχουμε τον αγιασμό που μας θύμισε ο Αμβρόσιος και τα βότανα που μετατράπηκαν σε φάρμακο από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Όμως ο μεγαλύτερος φίλος της παράδοσης στην Ινδία είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι οπαδός τόσο του σκληροπυρηνικού Ινδουιστικού εθνικισμού, όσο και της γιόγκα και είναι επίσης ο άνθρωπος που πρότεινε στα Ηνωμένα Έθνη να γίνει η 21 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα (η πρότασή του υιοθετήθηκε το 2014). Ακόμη, όταν έγινε πρωθυπουργός ίδρυσε ένα ολόκληρο υπουργείο που προωθεί την γιόγκα και άλλες ινδουιστικές παραδόσεις, όπως η αγιουρβέδα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα αυτή την Κυριακή θα γίνει εν μέσω πανδημίας, όμως αυτό δεν σταμάτησε τον Μόντι από το να απευθύνει σχετικό διάγγελμα μέσω βίντεο. Σε αυτό, τονίζει ότι ο εορτασμός φέτος θα πρέπει να γίνει σε κλειστούς χώρους λόγω έκτακτων συνθηκών, αλλά παράλληλα ενημερώνει τους Ινδούς ότι η γιόγκα μπορεί να τους βοηθήσει στην ανάπτυξη ανοσίας. Όπως είπε, «η γιόγκα είναι ο έμπιστος φίλος μας στο χτίσιμο αυτής της προστατευτικής ασπίδας ανοσίας».

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η γιόγκα βοηθά σχετικά με το σωματικό και το ψυχικό στρες του social distancing και του lockdown, αλλά αυτό είναι τελείως καινούργιο δεδομένο και μετά από αυτό μπορούμε σίγουρα να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με φάρμακα και εμβόλια – απλά θα ξεκινήσουμε να κάνουμε όλοι γιόγκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Μόντι εξασκεί εδώ και χρόνια τη γιόγκα, δεν είναι οπαδός του καναπέ.

Όπως είπε:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής πουθενά στον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για την covid-19 ή για τον κορωνοϊό. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή μόνο μια ισχυρή ανοσία μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα ή ως σωματοφύλακας δικός μας και της οικογένειάς μας η γιόγκα είναι ο έμπιστος φίλος μας στο χτίσιμο αυτής της προστατευτικής ασπίδας ανοσίας»

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε τον Κυριάκο Βελόπουλο να ξεκινά την προώθηση της γιόγκα επηρεασμένος από τις προτάσεις του Μόντι. Από την άλλη, το προαναφερθέν υπουργείο πρότεινε τον Ιανουάριο ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει με τον κορωνοϊό (οκ, κάτι ξενέρωτοι ειδικοί επιμένουν ότι αυτό δεν ισχύει) – και η ομοιοπαθητική μπορεί να πλασαριστεί πιο εύκολα από τον εν λόγω τηλεπλασιέ.

Το ότι η χώρα του Μόντι δεν φαίνεται να την παλεύει και πάρα πολύ με την πανδημία, δεν έχει καμία σημασία.

Best of internet