Quantcast
THE STREAM

Νέα φορητή συσκευή που ανιχνεύει ποτά – μπόμπες προφανώς και έχει Ελληνική συμμετοχή

Ερευνητές στην Ελβετία έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από τα νοθευμένα ποτά


THE NEWSROOM · 16 Ιουνίου 2020

Όλοι ξέρουν ότι ακόμη κι αν σταματήσουν να πέφτουν μπόμπες και στην τελευταία γωνιά του πλανήτη, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το είδος βομβιστικών επιθέσεων που συμβαίνουν μόνο στο μπαρ. Μιλάμε φυσικά για τη νόθευση των ποτών με μεθανόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει από φρικτά χανγκόβερ μέχρι τύφλωση ή και θάνατο (αν σκεφτεί κανείς ότι η νόθευση μπορεί να φτάσει το 50% του όγκου του ποτού).

Μέχρι τώρα, πολύ λίγα πράγματα μπορούσε να κάνει ο πολίτης (καθώς η ανάλυση των ποτών γινόταν με χρονοβόρες εργαστηριακές μεθόδους) για να βοηθήσει τον εαυτό του πέρα από προσεκτική επιλογή των μαγαζιών που βγαίνει – κοινώς αν η Κυριακή υπήρξε ένας συνεχής πόνος, δεν ξαναπάμε σε εκείνο το ελληνάδικο. Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν, καθώς επιστήμονες στην Ελβετία κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη φορητή συσκευή τσέπης, η οποία θα μπορεί σε συνδυασμό με ένα smartphone app να δείξει τα επίπεδα της μεθανόλης στο αλκοόλ. Άρα, θα μπορούμε να διαπιστώσουμε μόνοι μας αν έχουν νοθευτεί.

Το νέο γκάτζετ που θα λατρέψουν οι πότες δημιουργήθηκε από ερευνητές του ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με τη συμμετοχή του συμπατριώτη μας καθηγητή χημικής μηχανικής και επιστήμης των υλικών Σωτήρη Πρατσίνη. Η λειτουργία του βασίζεται σε έναν νέο αισθητήρα που αναλύει επιτόπου τα αέρια του ποτού και στη συνέχεια τα στέλνει στο smartphone, όπου η ειδική εφαρμογή θα μας πει αν τελικά το ποτό είναι νοθευμένο. Η συσκευή έχει δείξει να λειτουργεί ικανοποιητικά σε 89 διαφορετικά ποτά – δεν ξέρουμε βέβαια αν σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνονται και τα κοκτέιλς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι διεθνές: Η κερδοσκοπία στην πώληση ποτών έχει οδηγήσει σε 306 περιστατικά μαζικής νοθείας μεταξύ 2017 και 2019, με αποτέλεσμα 7.104 άνθρωποι να αρρωστήσουν και 1.888 να πεθάνουν. Το 90% της νόθευσης γίνεται στην Ασία, όμως κι εδώ στην Ελλάδα κάτι ξέρουμε από μπόμπες.

(Για να εξηγούμαστε, δεν εννοούμε αυτήν εδώ):

Τις γέμισα τις μπαταρίες μου, τώρα πίσω στην ρουτίνα, της Χριστίνας Μπόμπα

Gepostet von Το Κουλούρι am Freitag, 6. September 2019

Καμία έκπληξη λοιπόν που στην ομάδα συμμετείχε και Έλληνας πυροτεχνουργός.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Best of internet