Quantcast
THE STREAM

Νέα υπόθεση «Ζαρντινιέρας» αποκαλύπτει βίντεο στα Σεπόλια

Τα νέα στοιχεία γύρω από τον ξυλοδαρμό δύο νεαρών θέτουν υπό αμφισβήτηση τις εξηγήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας


THE NEWSROOM · 29 Μαΐου 2020

Να σκοντάφτει φαίνεται τελικά το στόρι που χρησιμοποίησε η ΕΛΑΣ για να εξηγήσει το πως ένας 24χρονος βρέθηκε με όλο του το πρόσωπο μελανιασμένο μετά από μία τυχαία συνάντηση με την ομάδα ΔΙΑΣ. Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής στα Σεπόλια και κατέληξε με τον νεαρό να κάνει 9 ράμματα στο κεφάλι του.

Μέχρι σήμερα το πρωί, το περιστατικό είχε δύο αντιθετικές εκδοχές: Από τη μία, ο 24χρονος (ονόματι Β.Γ.) κατήγγειλε ότι έφαγε ένα γερό βρωμόξυλο από τους άνδρες της ΕΛΑΣ όταν πήγε να ρωτήσει γιατί οι αστυνομικοί τσακώνονται έναν φίλο του και τον πατέρα του. Η απάντηση στην ερώτηση ήταν να τον χτυπήσουν με γκλοπ, μπουνιές και κλωτσιές.

Αυτό είναι ένα ντοκουμέντο μέσα από το ΑΤ Κολωνού;

Μάλιστα, ο δικηγόρος του 24χρονου, Ν. Τσιρώνης, κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί έδιωξαν και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε σπεύσει στο σημείο:

Από την άλλη, η ΕΛΑΣ είχε τη δική της εκδοχή: Ο 24χρονος που σταμάτησαν (ονόματι Α.Σ.) τους έβρισε όταν τον ρώτησαν «γιατί δεν φοράει κράνος». Όταν πήγαν να τον ελέγξουν, αντιστάθηκε και τότε προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Στη συνέχεια τους επιτέθηκε ο Β.Γ.: Όταν πήγαν να ακινητοποιήσουν κι εκείνον, έχασαν όλοι μαζί την ισορροπία τους κι αυτός χτύπησε το κεφάλι του πάνω σε μία μοτοσικλέτα.

Μάλιστα, τραυματίστηκαν και αστυνομικοί, σύμφωνα με το στόρι:

Οι δύο εκδοχές παρουσιάζονταν κανονικά σε κανάλια και άλλα μέσα, μέχρι που η ΕφΣυν δημοσίευσε ένα βίντεο από κάμερα τοπικού καταστήματος, το οποίο ξεκινά από την στιγμή της ακινητοποίησης του Α.Σ.. Παρότι η εικόνα είναι θολή και όχι ακριβώς κεντραρισμένη στο σκηνικό, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, δεν προκύπτει από κάπου ότι οι νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς τους. Δεύτερον, ο τραυματισμός του Β.Γ. δεν δείχνει να προέρχεται από πτώση σε μοτοσικλέτα (ο ίδιος ο Β.Γ. είχε δηλώσει ότι η μηχανή ήταν ήδη πεσμένη όταν έφτασε στο σημείο).

Αντίθετα, διακρίνονται (1, 2εύκολα τα χτυπήματα σε δύο νεαρούς την ώρα που βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος, όπως και η στιγμή που οι αστυνομικοί τους ρίχνουν κάτω. Επίσης, η ΕφΣυν αναφέρει ότι η εκδοχή των νεαρών επιβεβαιώνεται από αυτόπτες μάρτυρες που είδαν και τα αίματα.

Όπως αναφέρει η σχετική λεζάντα:

Πάνω αριστερά: Η στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. ρίχνει βίαια στο έδαφος τον Α.Σ. (φαίνεται πάνω δεξιά και από τις κινήσεις του σώματός του είναι ξεκάθαρο ότι πονάει πολύ).

Πάνω δεξιάΗ στιγμή που ο Β.Γ. ρίχνεται κι αυτός στο έδαφος. Από το βίντεο γίνεται ξεκάθαρο πως δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με καμία μηχανή, όπως ισχυρίζεται η ΕΛΑΣ.

Κάτω αριστεράΣυνωστισμός αστυνομικών στο σημείο.

Κάτω δεξιά: Τα αποτελέσματα

Τέλος, στο άρθρο παρατίθεται και δήλωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργου Μαθιόπουλου, ο οποίος επιβεβαίωσε η ΕΛΑΣ έδιωξε το ασθενοφόρο:

«Με εντολή αξιωματικού ζητήθηκε από το πλήρωμα του ασθενοφόρου να αποχωρήσει.»

Το αποτέλεσμα μετά από όλα αυτά είναι ότι βρίσκονται κατηγορούμενοι όχι μόνο οι 24χρονοι (για εξύβριση, απείθεια, απειλή και βία), αλλά και οι αστυνομικοί (για δυσανάλογη βία σε βάρος των 24χρονων) μετά από μήνυση των πρώτων. Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός του τραυματισμού από πτώση, χωρίς δηλαδή να βάλει το χεράκι του κανένας αστυνομικός, μας θύμισε την θρυλική πλέον υπόθεση «Ζαρντινιέρα» του 2006.

Τότε, ο φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου είχε δεχτεί άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς με πολιτικά, αλλά η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης είχε εξηγήσει τα τραύματά του μέσω μίας πτώσης σε ζαρντινιέρα έξω από το ξενοδοχείο ABC. Η ανακοίνωση άντεξε μέχρι να βγει στη φόρα το βίντεο:

Στην ίδια σκέψη κατέληξε και ο δικηγόρος των δύο νεαρών από τα Σεπόλια, Θανάσης Καμπαγιάννης:

«Πρόκειται για μια νέα υπόθεση “ζαρντινιέρα”. Το υπουργείο πρέπει να αποφασίσει αν είναι υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή υπουργείο Προστασίας Βασανιστών Αστυνομικών.»

Πάντως η ζαρντινιέρα του 2006 κόστισε μόλις 450.000 ευρώ, δεν είναι πολλά λεφτά άμα είναι να έχουμε κάτι που θα το θυμόμαστε τόσα χρόνια μετά.

Best of internet