Quantcast
THE STREAM

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μας είπε γεια με ποίημα της σελίδας «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου»

Το ποίημα που διάβασε ο γνωστός λοιμωξιολόγος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του δεν ανήκει στον νομπελίστα ποιητή


THE NEWSROOM · 27 Μαΐου 2020

Την τελευταία (ελπίζουμε οριστικά) του τηλεοπτική εμφάνιση έκανε χτες ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιδημία έχει ελεγχθεί σε αυτή τη φάση και οι αριθμοί δείχνουν να συνηγορούν, οπότε τα γνώριμα απογεύματα με αυτόν και τον Tom Hardy της Ευρυτανίας, Νίκο Χαρδαλιά, μπορούν να έρθουν σε ένα τέλος.

Όπως είπε ο ίδιος:

«Προσπάθησα επί τέσσερις μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ σε ερωτήματα και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα, η εντιμότητα του να πει κανείς δεν γνωρίζω.»

Στη συνέχεια, θέλησε να κλείσει με ένα ποίημα που όπως είπε, ανήκει στον Οδυσσέα Ελύτη:

Εδώ όμως υπάρχει ένα θεματάκι με αυτό το ποίημα, του οποίου οι στίχοι καταγράφονται παρακάτω:

Το ποίημα δεν ανήκει στον Οδυσσέα Ελύτη, γιατί όπως έχει αναφερθεί αρκετό καιρό πριν το απαγγείλει ο Σωτήρης Τσιόδρας, δεν εμφανίζεται σε καμία ποιητική συλλογή του νομπελίστα. Μάλιστα η πρώτη του εμφάνιση στα αποτελέσματα που δίνει η Google είναι μόλις στις 18/11/2009, όταν αναρτήθηκε από έναν Έλληνα blogger ονόματι «Ο βιολιστής στη στέγη».

Αυτό που λογικά συνέβη είναι είτε ότι κάποιος (προφανώς όχι ο Τσιόδρας) που αντέγραψε το ποίημα του blogger είτε μπερδεύτηκε είτε το απέδωσε στον Ελύτη για να το κάνει να φαίνεται λίγο πιο…ελύτ (αχακαλόε). Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο: Για παράδειγμα το γνωστό «Όταν ήρθαν να πάρουν…» έχει αποδοθεί στον Μπέρτολτ Μπρεχτ ενώ ανήκει στον λιγότερο διάσημο Μάρτιν Νίμελερ, ενώ ένα ποίημα με τίτλο «Αργοπεθαίνει» συχνά θεωρείται ότι γράφτηκε από τον Χιλιανό Πάμπλο Νερούδα, ενώ στην πραγματικότητα είναι έργο της Βραζιλιάνας Μάρθα Μεντέιρος.

Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει το…

Gepostet von Φίλοι Της Τέχνης Και Της Φιλοσοφίας am Freitag, 27. April 2018

Τίποτα από αυτά βέβαια δεν είναι τόσο καλό όσο το ρητό στο περίφημο μνημείο που ανεγέρθηκε «στη μνήμη των νεκρών της ΕΡΤ». Αυτό φέρει ένα υποτιθέμενο αρχαιοελληνικό ρητό, το οποίο όμως έχει τα δικά του μικρά θεματάκια: Αφενός δε βγάζει κανένα νόημα, αφετέρου εμφανίστηκε στη ζωή μας κάποια στιγμή το 2013 μ.Χ., όταν το λάνσαρε ο Εμμανουήλ Λαμπράκης, υπαρχηγόςτου ηγέτη μας του Αρτέμη Σώρρα.

Μέχρι και στα ποιήματα που ψαρεύουμε από το ίντερνετ θα πρέπει να κάνουμε τεστ πλέον, τι κατάσταση είναι αυτή.

Best of internet