Quantcast
THE STREAM

Η κυβέρνηση φέρνει επίσημα το glamping στη χώρα που νοικιάζονταν καβάτζες στη Γαύδο

Το σήμα για glamping θα περιέχεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητιέται στη Βουλή


THE NEWSROOM · 21 Μαΐου 2020

Την τελευταία λέξη της μόδας στο διακοπάρισμα ετοιμάζεται να υιοθετήσει επίσημα για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα μας. Αναφερόμαστε φυσικά στο λεγόμενο glamping, δηλαδή το camping αλλά των μη φτωχών: Για να μην μακρηγορούμε, το να μένεις σε σκηνή μεν, αλλά σε σκηνή που θα ικανοποιούσε τη Μαρία Αντουανέτα και όλο το σόι των Ρομανόφ μαζί.

Τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές Μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», το οποίο συζητιέται στη Βουλή. Εκεί θα εισαχθεί και με θεσμικό τρόπο το σήμα πιστοποίησης glamping ή πολυτελούς διαμονής στη φύση, ώστε να μπορεί ο επίδοξος εντερπρενέρ παραλιάρχης να χαρακτηριστεί κανονικά με το νόμο πάροχος glamping.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το άρθρο 37 του σχετικού νομοσχεδίου:

Με τον όρο «glamping» νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Θεσπίζεται Σήμα Glamping, το οποίο αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας, με ειδικό λογότυπο και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε νομίμως αδειοδοτημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις)που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια της παρ. 3 και τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping του άρθρου 39. Όταν το glamping λειτουργεί σε συνδυασμό με ξενοδοχείο, απαιτείται να βρίσκεται σε διακριτή θέση του γηπέδου.

Τα ποιοτικά κριτήρια glamping είναι τα εξής:

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες.

Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και  88 συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.

β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,

γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον,

δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.

Άμα δεν έχετε πιάσει το κόνσεπτ, αυτά είναι μερικά παραδείγματα:

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι στην Ελλάδα έχουμε ήδη πολύ πιο fancy επιλογές από αυτές τις σκηνές για τα αργόσχολα (πολύ) μακρινά δισέγγονα του Τζένγκις Χαν. Από σπηλιές που έμεναν παλιά οι λεπροί:

Μέχρι ενοικίαση πολυτελούς σκιάς σε κτήμα στον Ωρωπό:

Αλλά και στην Κρήτη, με τη συνοδεία μάλιστα ενός πολύ λουξ κρεβατιού:

Και πάλι στην Κρήτη, υπήρξε η προσφορά ενός υπέροχου σπιτιού χωρίς ταβάνι για να μη χάνετε τον θερινό ουρανό από τα μάτια σας:

Το καλύτερο όμως συνέβη στο πιο νότιο σημείο της Κρήτης και της Ελλάδας. Κάποιοι πρωτοπόροι επιχειρηματίες του τουρισμού, πολύ πριν το σκεφτεί το άχρηστο υπουργείο, αποφάσισαν να στήσουν ανεπίσημο glamping νοικιάζοντας τις καβάτζες της Γαύδου:

Τι να το κάνουμε το glamping κυρίες και κύριοι, εδώ είναι Ελλάδα.

Best of internet