Quantcast
THE STREAM

Η Γουχάν ρίχνει οριστικό άκυρο στην κατανάλωση παγκολίνων και άλλων άγριων ζώων

Η πανδημία του 2020 επιφέρει όλο και σκληρότερα μέτρα ενάντια στην κατανάλωση, το κυνήγι και την εκτροφή άγριων ζώων στην Κίνα


THE NEWSROOM · 21 Μαΐου 2020

Αν μετά από όλα αυτά συνεχίζετε για κάποιο λόγο να θέλετε να φάτε φιλέτο παγκολίνου, να ξέρετε ότι στην Γουχάν τουλάχιστον δε θα μπορέσετε να το κάνετε. Η πόλη που μας δίδαξε τόσο τον νέο κορωνοϊό, όσο και τι σημαίνει ολικό lockdown στον 21ο αιώνα έθεσε και επίσημα τέλος στην κατανάλωση άγριων ζώων: Σύμφωνα με ανακοίνωση των δημοτικών αρχών της, στη Γουχάν πλέον η κατανάλωση, το κυνήγι και η εκτροφή άγριων ζώων απαγορεύονται.

Για την ακρίβεια, η τοπική αυτοδιοίκηση στην κινεζική πόλη δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γουχάν θα γίνει «καταφύγιο άγριας ζωής». Η μόνιμη απαγόρευση εμπορίου άγριων ζώων έρχεται να συμπληρώσει την προσωρινή που είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο λόγω της πανδημίας, με τις Κινεζικές αρχές να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα από ό,τι στο παρελθόν.

Wet market στην Καντόνα το 2004

Για παράδειγμα, σε δύο γειτονικές περιοχές θα δοθούν επιδοτήσεις σε αγρότες που ασχολούνταν με την εκτροφή άγριων ζώων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη μετάβαση σε εξημερωμένα ζώα ή στην καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών, τσαγιού ή βοτάνων για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Παρότι η ακριβής προέλευση του κορωνοϊού είναι ακόμη αντικείμενο διερεύνησης, οι υποψίες αρχικά είχαν στραφεί στην αγορά θαλασσινών Huanan της πόλης.

Λογικά, οι Κινεζικές αρχές αποφάσισαν εντέλει ότι το να μπορείς τρως μοσχογαλές (το είδος που μας είχε μεταφέρει τον SARS) και παγκολίνους που αγοράζονται σε ανοιχτές, ανθυγιεινές αγορές (οι λεγόμενες wet markets) δεν αξίζει το ρίσκο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σιγά σιγά προσπάθειες για τον οριστικό περιορισμό του – το ότι έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική για την πρακτική αυτή ίσως να έχει κάποια σχέση με αυτή τους την απόφαση. Παρότι οι παγκολίνοι θεωρήθηκαν στην αρχή ως το είδος που μας μετέδωσε τον ιό από τις νυχτερίδες, νεότερες μελέτες φαίνεται να αμφισβητούν αυτή τη θεωρία.

Ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα, ένα μεγάλο άλμα για τους παγκολίνους.

 

 

Best of internet