Quantcast
THE STREAM

Στη μαύρη αγορά θα ψωνίζουν από σήμερα οι φίλοι των τσιγάρων με μέντα της ΕΕ

Η πώληση τσιγάρων με μεντόλ απαγορεύεται από σήμερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση


THE NEWSROOM · 20 Μαΐου 2020

Μια μεγάλη δόση (ή μία μεγάλη τζούρα, αν το θέλετε) παρελθόντος μας σκάει σήμερα λόγω μιας πανευρωπαϊκής απαγόρευσης που ενεργοποιείται σήμερα. Μετά από τέσσερα χρόνια σταδιακής απόσυρσης, από σήμερα η πώληση τσιγάρων με μέντα απαγορεύεται σε όλη την ΕΕ, αφήνοντας τους οπαδούς τους απαρηγόρητους.

Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014, τέθηκε σε ισχύ το 2016 και αφορά όλα τα αρωματικά τσιγάρα κι όχι μόνο αυτά με τη μέντα. Η διαδικασία για την εγκαθίδρυσή της ξεκίνησε όταν επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι τα αρώματα όπως το μεντόλ κάνουν πιο εύκολη την εισπνοή του καπνού. Αυτό με τη σειρά του θεωρήθηκε υπεύθυνο για την αύξηση της εξάρτησης και το ξεκίνημα του τσιγάρου σε πιο νεαρές ηλικίες από αυτές που συνηθιζόταν.

Τα δε τσιγάρα με μέντα τα πήγαιναν αρκετά καλά: Το 2012 αλλά και το 2018 οι πωλήσεις του αποτελούσαν το 5% των συνολικών πωλήσεων τσιγάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση προήλθε από την ίδια νομοθετική δέσμη που έφερε αυτά τα μικρά και χαριτωμένα προειδοποιητικά μηνύματα πάνω στα πακέτα των τσιγάρων – παρότι οι καπνιστές μειώθηκαν από το 40% στο 28%, οι σχετιζόμενοι με το τσιγάρο πρόωροι θάνατοι ήταν κάπου 700.000.

Το πιο σκληρό πλήγμα θα είναι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου τα τσιγάρα με μέντα είναι δημοφιλή σαν το squatting. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Πολωνία όπου τα τσιγάρα αυτά αποτελούν το 30% των συνολικών πωλήσεων. Μάλιστα οι ίδιοι οι καπνιστές είναι απροετοίμαστοι: Το 51% δεν ήξερε για την απαγόρευση πριν μία βδομάδα, ενώ το 20% δηλώνει διατεθειμένο να συνεχίσει να παίρνει τσιγάρα με μέντα από την μαύρη αγορά.

Αλλού, όπως στην Ολλανδία, ο κόσμος κάνει στοκ από τσιγάρα με μέντα όπως έκανε πριν λίγους μήνες με τα κωλόχαρτα. Όπως είπε μία καπνοπώλης:

«Τους τελευταίους μήνες, οι πελάτες είχαν αρχίσει να αγοράζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Οι άνθρωποι είναι κάπως ανήσυχοι του στυλ “βοηθήστε με, κάπνιζα τέτοια σε όλη μου την ζωή, τι θα κάνω τώρα;”»

Εμείς πάντως μία σειρά για αδίστακτους λαθρέμπορους τσιγάρων με μέντα θα τη βλέπαμε στο Netflix.

(πηγή)

Best of internet