Quantcast
THE STREAM

Μόλις 1 στους 4 εργαζόμενους της απέλυσε η Airbnb μετά από 3 μήνες πανδημίας

Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας ανακοίνωσε ότι το 25% του προσωπικού θα πρέπει να ψάξει να βρει δουλειά


THE NEWSROOM · 6 Μαΐου 2020

Τόσο πολύπλοκη που έχει γίνει η οικονομία στις μέρες μας, πολλές φορές είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια την κατάσταση του ταμείου μιας εταιρείας, ιδίως αν πρόκειται για επιχειρήσεις με δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Αν βέβαια μία επιχείρηση απολύει το 25% των εργαζομένων τους παγκοσμίως πιθανώς να υπάρχει έδαφος να διατυπωθεί μια εικασία για το που βαδίζει.

Αυτή είναι η Airbnb, η οποία χτες ανακοίνωσε ότι θα ξεφορτωθεί 1 στους 4 από τους 7500 εργαζόμενούς της. Η εξαγγελία έγινε με επιστολή προς το προσωπικό του ιδρυτή και CEO της εταιρείας, Μπράιαν Τσέσκι, και λογικά θα έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην ίδια την εταιρεία, όσο και στη διεθνή αγορά: Η Airbnb απασχολεί υπαλλήλους σε 24 χώρες και οι περικοπές θέσεων θα αγγίξουν ολόκληρα τμήματα της εταιρείας.

Όπως είπε ο Τσέσκι:

«Περνάμε συλλογικά την πιο οδυνηρή κρίση της ζωής μας και καθώς άρχισε να ξεδιπλώνεται, η ταξιδιωτική δραστηριότητα διεθνώς σταμάτησε.

Η Airbnb επλήγη σφοδρά και τα φετινά έσοδα προβλέπεται ότι θα είναι λιγότερο από τα μισά της περσινής χρονιάς.»

Αυτό οδηγεί σε αλλαγή στρατηγικής:

«Οι άνθρωποι θα θέλουν να έχουν επιλογές πιο κοντά στο σπίτι τους, πιο ασφαλείς και πιο οικονομικές.»

Και άρα αυτό θα σπρώξει τον κολοσσό της βραχυχρόνιας μίσθωσης προς μία άλλη κατεύθυνση:

«Πίσω σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για την Airbnb, οι καθημερινοί άνθρωποι που διαθέτουν τα σπίτια τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους.»

Το πιο σημαντικό για την Airbnb είναι ότι δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια που της έχουν κάνει τόση ζημιά, όπως  και σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο, με τον κορωνοϊό, τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα αλλά και τον γενικό φόβο στην οικονομία να προσβάλλουν τις οικονομίες σε 187 χώρες του κόσμου. Αν δεν υπήρχε αυτό που τη σπρώχνει τώρα να απολύσει κάπου 1900 άτομα, η Airbnb δε θα έψαχνε στα βάθη της ψυχής της για το τι την εκφράζει στ’αλήθεια. Την ίδια στιγμή βέβαια μία πιθανή πτώση των ενοικίων αναμένεται να συγκινήσει αρκετούς άκαρδους.

Το δε χάπι των απολύσεων θα είναι κάπως χρυσωμένο: Όσοι βρεθούν χωρίς δουλειά θα λάβουν τους μισθούς 14 εβδομάδων συν μία εβδομάδα για κάθε χρόνο στην Airbnb, άρα όποιος δούλευε 3 χρόνια θα πάρει έξτρα μισθούς 4 μηνών. Ο Τσέσκι δήλωσε επίσης ότι οι απολυμένοι θα καλυφτούν ασφαλιστικά για έναν χρόνο από την COBRA.

Εκτός αυτών, δήλωσε ότι η εταιρεία θα μειώσει τις επενδύσεις στις περιφερειακές της δραστηριότητες:

«Κάνουμε μία παύση στις προσπάθειές μας στα Airbnb Studios, και μειώνουμε τις επενδύσεις στα Hotels & Lux. Εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης άγνωστης διάρκειας, θέλουμε να μειώσουμε το βάρος του κόστους.»

 

Δεν πιστεύουμε ότι σε έξι μήνες θα σημειώνουμε τα ψώνια του σουπερμάρκετ σε μετοχές της Airbnb, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

(πηγή)

 

Best of internet