Quantcast
THE STREAM

Άφθονη κοκαΐνη φθάνει συνεχώς στην Ευρώπη, γιατί αυτή η αγορά δε μασάει από lockdown

Ο συγκεκριμένος κλάδος δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί ούτε από τις απαγορεύσεις ούτε από την ύφεση στην οικονομία


THE NEWSROOM · 30 Απριλίου 2020

Παρά τα τρομερά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο διεθνές εμπόριο, δεν έχει καταρρεύσει ολόκληρη η αγορά. Για την ακρίβεια, ένας συγκεκριμένος κλάδος της διανομής βρίσκεται σε τρομερή φόρμα και δεν εννοούμε τα τρόφιμα ή το ιατροφαρμακευτικό υλικό: Τεράστιες ποσότητες κόκας κατάφεραν να ταξιδέψουν με ασφάλεια από την Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Μία τέτοια μάλιστα βρήκε ασφαλές καταφύγιο σε ένα πλοίο που μετέφερε καλαμάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό συμβαίνει παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εν λόγω αγορά: Εκατομμύρια από τους πελάτες της έχουν κλειστεί μέσα στα σπίτια τους λόγω των lockdown.

Έτσι, οι μεγάλοι παίχτες αναγκάστηκαν να πάρουν τα ρίσκα τους, βάζοντας ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες για να ρεφάρουν τα λιγότερα πλοία και πτήσεις που παίζουν αυτή την περίοδο. Όπως είπε  στο Reuters ο Μπομπ βαν ντεν Μπέργκε, ένας ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας επιβολής του νόμου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC):

«Με βάση τις κατασχέσεις φορτίων κοκαΐνης πολύ μεγαλύτερων από τα συνηθισμένα θα μπορούσαμε να πούμε άνετα ότι η Ευρώπη πλημμύρισε με κοκαΐνη ενόψει των lockdowns.»

Η κίνηση αυτή δείχνει να συνεχίζεται παρά την σοβαρή μείωση των μετακινήσεων. Ένα από τα κόλπα της μετακίνησης είναι ότι οι εισαγωγές φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφίμων από την Νότια Αμερική προς την Ευρώπη έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από την πανδημία.

Όπως είπε ο επικεφαλής του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ Κέντρου Ανάλυσης Θαλάσσιων Επιχειρήσεων, Μάικλ Ο΄Σάλιβαν:

«Η παγκόσμια πανδημία αυτή την περίοδο δεν έχει επηρεάσει καθόλου την διακίνηση ναρκωτικών μέσω θαλάσσης. Διεξάγεται όπως πάντα.»

Ως προς τους αριθμούς, η UNODC κατέσχεσε 17,5 τόνους κοκαΐνης, δηλαδή 20% μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που είχε κατασχέσει το 2019. Στο Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται σε lockdown από τις 17 Μαρτίου, οι αρχές κατάσχεσαν τον Απρίλιο 5 τόνους στην Αμβέρσα, ενώ είχαν προηγηθεί πολλές κατασχέσεις του 1 τόνου έκαστη.

Στο δε βασικό αεροδρόμιο της χώρας, το Ζαβεντέμ, στα μέσα Μαρτίου οι τελειωνειακοί κατάσχεσαν 350 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα μέσα σε βαλίτσες. Η ποσότητα αυτή είναι 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή που παίζει συνήθως σε αεροπλάνα. Η ευρωπαϊκή αγορά κόκας αξίζει 9 δις το χρόνο περίπου, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Βρετανία να αποτελούν το 87% της φάσης.

Τουλάχιστον ένας διατλαντικός κλάδος της αγοράς κινείται, λίγο είναι αυτό;

Best of internet