THE STREAM

Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος: «Γιατί να μην πάμε εκκλησία αφού πάμε στη λαϊκή»

Ίσα δικαιώματα στην τράπεζα, στην εκκλησία και στο σούπερ μάρκετ διεκδικεί ο Ιερός Σύνδεσμος Ελλήνων Κληρικών


THE NEWSROOM · 10 Απριλίου 2020

Την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου αργυρίων διατύπωση με ανακοίνωσή του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ). Υπενθυμίζουμε ότι παρότι συνοδεύτηκε από ένα Lost in Translation σκηνικό με συμπρωταγωνιστή τον Στέλιο Πέτσα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τελικά τόνισε ότι οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι κλειστές για το κοινό και ότι θα ανοίξουν αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό τους.

Ευτυχώς, ο ΙΣΚΕ βρήκε το σθένος να υπερασπιστεί τη λογική και την πίστη απέναντι στην άθεη δικτατορία που ζούμε. Το κάνει μάλιστα και με επιχειρήματα, το πιο ατράνταχτο εκ των οποίων είναι ότι πρέπει να επιτραπεί η προσέλευση του κόσμου και στις εκκλησίες, εφόσον επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες και στις λαϊκές.

Κάποιος κακεντρεχής εδώ θα ρωτούσε αν στο μυαλό του ΙΣΚΕ οι εκκλησία είναι σούπερ μάρκετ, τράπεζα ή λαϊκή. Ακόμη περισσότερο, με ποια έννοια (ότι εκεί προμηθεύεσαι αγαθά ή υπηρεσίες απαραίτητα για τη ζωή ή ότι είναι χώροι πολύ επικερδούς δραστηριότητας), αλλά πιστεύουμε ότι κανένας δεν είναι τόσο κακόπιστος. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μακαριώτατε άγιοι Αρχιερείς,

Τα μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. παραμένουν ευπειθείς στις προσταγές του κράτους ιδίως στην κοινή υπουργική απόφαση 2867/Υ1 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 872/Β/16-3-2020 και η οποία αφορούσε την αναστολή των λειτουργικών τους καθηκόντων για λόγους προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία.

Δεχθήκαμε την τελευταία ΚΥΑ, στην οποία εγένετο λόγος για το άνοιγμα των Ιερών Ναών με την παρουσία τεσσάρων μόνο ατόμων κατά το διάστημα 12 έως 20 Απριλίου, θεωρώντας την ως το μη χείρον βέλτιστον.

Σήμερα, αίφνης, ανακοινώθηκε πως τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος οι Ιεροί Ναοί θα είναι μεν ανοικτοί για ορισμένες ώρες, όμως δεν θα προσέρχονται τις ώρες αυτές οι πιστοί για ατομική προσευχή. Ακούστηκε μάλιστα ότι κατά τις ώρες αυτές θα διεκπεραιώνονται διοικητικές υποθέσεις των Ενοριών.

Διερωτώμεθα, οι εμπνευστές αυτής της ρύθμισης κατανοούν σε ποιες ημέρες αναφέρονται;

Κατανοούν ότι αναφέρονται στην Μεγάλη Εβδομάδα και δη στην Μεγάλη Παρασκευή;

Μακαριώτατε. Άγιοι Συνοδικοί. Αυτές τις ημέρες και ιδιαίτερα μετά την σημερινή ανακοίνωση γινόμαστε δέκτες της αγανάκτησης των πιστών οι οποίοι θεωρούν ότι εμπαίζονται από τις αποφάσεις της Πολιτείας και της Ιεραρχίας.

Ένα μεγάλο γιατί πλανάται για το που οφείλεται η σκληρή στάση απέναντι στους πιστούς.

-Γιατί στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες, στις λαϊκές αγορές να επιτρέπεται η προσέλευση των ανθρώπων σύμφωνα με τα μέτρα της Πολιτείας και στην Εκκλησία όχι;

-Γιατί να μην επιτραπεί η χρήση μεγαφώνων κυρίως τις τρεις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος; Παρατηρούμε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για άλλες θρησκείες.

Με τα ανωτέρω δεν θέλουμε επ’ ουδενί να μας κατατάξετε σ εκείνους που αυτό τον καιρό προβαίνουν σε συνωμοσιολογίες και καταστροφολογίες.

Μεταφέρουμε την πικρία και την αγανάκτηση των πιστών και ζητάμε το αυτονόητο:

Τις ώρες που έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι ανοικτοί οι Ιεροί Ναοί, να μπορεί όποιος από τους πιστούς θέλει, να περνά για ολιγόλεπτη προσευχή, κάτι που τόσο πολύ αυτό τον καιρό έχουν ανάγκη, σεβόμενοι τα μέτρα της Πολιτείας.»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Πρωτοπρεσβύτερος Πρωτοπρεσβύτερος
Γεώργιος Σελλής Βασίλειος Χρηστίδης

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος δεν φοβάται να τοποθετηθεί για τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητάς μας. Το είχε κάνει και πριν ένα εξάμηνο, όταν μας ενημέρωσε μέσω εκπροσώπου του ότι οι Έλληνες εκκλησιαζόμενοι δεν έχουν πια λεφτά, οπότε πετάνε κουμπιά στα παγκάρια:

Καλό θα ήταν να θεσπίσει το κράτος και κάποιο επίδομα για τα παγκάρια τώρα που γυρνάει.

Best of internet