THE STREAM

Πρόεδρο Εδεσσαϊκού έπαθαν ο Στέλιος Πέτσας και η Εκκλησία με τους ανοιχτούς ναούς

Το ζήτημα του τι θα γίνει με τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα μάλλον θα το λύσουν οι μαθητές στις Πανελλήνιες


THE NEWSROOM · 9 Απριλίου 2020

Επανάληψη του κλασικού ελληνικού Monty Python σκηνικού με πρωταγωνιστή τον Θωμά Μάτσιο φαίνεται πως θέλησε να κάνει η Ιερά Σύνοδος με guest τον Στέλιο Πέτσα. Όλα ξεκίνησαν από την εγκύκλιο με τις οδηγίες για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.

Οι οδηγίες υπαγορεύουν λοιπόν ότι οι εκκλησίες θα ανοίγουν κάθε μέρα 11 με 1 το μεσημέρι και ειδικά για την Μεγάλη Παρασκευή, 1 με 5 το απόγευμα. Αυτό σε πρώτη φάση δημιούργησε το εξής μεγάλο ερώτημα: Τι σημαίνει ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν, δεδομένου ότι έγινε τόσος χαμός για να κλείσουν και να μην κάνει ο κορωνοϊός όσο σουξέ δεν έχει κάνει τόσο καιρό.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος:

«Aἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ.»

Μία αποστροφή του λόγου του εκπροσώπου Τύπου της εκκλησίας, του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο αμήχανα. Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο μητροπολίτης είπε ότι δεν παίζει να γίνει συνωστισμός, αλλά και να γίνει βασικά δεν είναι ευθύνη της Εκκλησίας:

«Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν.

Εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου. Πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει και ένα κεράκι από την εκκλησία.»

Όλα αυτά προκάλεσαν ένα μικρό, χαριτωμένο meltdown στα social media:

Μετά από όλο αυτό (το οποίο προήλθε από αρκετά διαφορετικές πολιτικές μπάντες), η Ιερά Σύνοδος επανήλθε με διευκρίνιση, όπου λέει ότι οι ανοιχτές εκκλησίες απευθύνονται μόνο στο προσωπικό της Εκκλησίας της Ελλάδος:

1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα διυπουργική απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

2. Η εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.

3. ‘Αλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και εξ αφορμής διαφόρων σχολίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον μακαριότατο πρόεδρο αυτής, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι’ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι’ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Μέχρι εδώ, τα πράγματα είναι λίγο Βαβέλ αλλά υπό έλεγχο. Εκεί που η φάση εκτοξεύθηκε, ήταν στην επέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μεν τα προβλεπέ, δηλαδή ότι ο συνωστισμός στις εκκλησίες δεν επιτρέπεται και δε θα συμβεί:

«Η εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση. Η Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές αποφάσεις. Είμαστε σε επικοινωνία για το Πάσχα. Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες αλλά θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός σε συνεργασία με την εκκλησία. Έχουμε εξασφαλίσει την μεταφορά του Αγίου φωτός στην Ελλάδα.»

Μετά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω όμως, πρόσθεσε και μία δικιά του πατέντα, κόντρα και σε αυτό που δήλωσε (εντέλει) η Εκκλησία, δηλαδή ότι αποδέχεται ότι Β7 για προσευχή δεν προβλέπεται. Πάνω κάτω είπε ότι παρότι η βόλτα για προσευχή αυτή καθαυτή απαγορεύεται, υπάρχει ένα παραθυράκι για να προσευχηθείς.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι αν κάποιος πχ στείλει Β3 για τράπεζα ή Β6 για περπάτημα, μπορεί με την κάλυψη αυτού να περάσει κι από την εκκλησία της ενορίας του για μία προσευχούλα. Στο μυαλό του κυβερνητικού εκπροσώπου αυτή είναι ατομική, έξω από την εκκλησία και τηρώντας μέτρα ασφαλείας, στο μυαλό των πιο ένθερμων πιστών όμως αυτό μπορεί να είναι η Μεγάλη Έφοδος που τόσο καιρό περιμένουν.

Δείτε το βίντεο:

Τέλειο timing για παρεξηγήσεις πάντως μία βδομάδα πριν την Μεγάλη Παρασκευή, άμα είναι να πεθάνουμε όλοι τουλάχιστον ας γίνει σε κλίμα κατάνυξης.

Best of internet