Quantcast
THE STREAM

Η μεγαλόψυχη ΕΛΑΣ έσβησε τα πρόστιμα σε άστεγους επειδή δεν έμεναν σπίτι

Ο νόμος λέει να μείνουμε σπίτι κι αν δεν έχετε σπίτι για να μείνετε δικό σας πρόβλημα


THE NEWSROOM · 6 Απριλίου 2020

Όταν υπάρχει νόμος κι εφαρμόζεται κυρίες και κύριοι, σημαίνει ότι εφαρμόζεται για όλους. Έτσι, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε τη γνώριμη πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας, έτσι ώστε με το καλό ή με το άγριο να κάτσουμε σπίτι μας, ισχύει για όλους. Ακόμη και γι’αυτούς που δεν έχουν καν σπίτι, γιατί αλλιώς πως θα τηρηθεί η τάξη;

Έτσι, υπήρξαν πολύ σύντομα και πρόστιμα σε άστεγους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρόστιμο που έκοψε σε έναν άστεγο ένας αστυνομικός του τοπικού Τμήματος Τροχαίας στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο, το οποίο καταγγέλθηκε από την Κοινότητα Αλληλεγγύη Ηρακλείου. Ο λόγος ήταν φυσικά ότι «παρέμενε σε εξωτερικούς χώρους»:

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πρόοδος στη Θεσσαλονίκη, όπου η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ έκανε λόγο 6 διαφορετικά περιστατικά προστίμων σε άστεγους την προηγούμενη βδομάδα. Η επιμέλεια των αρχών φαίνεται από το γεγονός ότι σε αυτά τα πρόστιμα περιλαμβάνεται κι ένα ζευγάρι που έφαγε πρόστιμο 4 φορές.

Παρότι η ΕΛΑΣ έκανε αυτό που της ζήτησαν, μπορεί να κάνει και το ανάποδο – ας αποφασίσει τελικά ο κόσμος τι θέλει. Έτσι, αφενός επιβεβαιώθηκε ότι το πρόστιμο στο Ρέθυμνο σβήστηκε πριν μάλιστα παρέμβει ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, όπως είπε ο ίδιος. Αφετέρου, σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ διαγράφηκαν και όλα τα πρόστιμα που είχαν μπει στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Την άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών αρχών προκάλεσε η ανακοίνωση της ΆΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων για την ανάγκη ειδικότερης αντιμετώπισης των αστέγων κατά την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Γραφείο Παραβάσεων της Διεύθυνσης της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ μέσα στο Σαββατοκύριακο και δεσμεύτηκε ότι θα διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες μέρες σε επιβεβαιωμένα άστεγους, με την αιτιολογία της «άσκοπης μετακίνησης».

Η ανάγκη ειδικότερης αντιμετώπισης των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο από τις ελεγκτικές Αρχές είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι, οι άστεγοι χρειάζεται εκ των πραγμάτων να μετακινούνται ώστε να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες τους (σίτιση, τουαλέτα, μπάνιο, επίσκεψη σε κοινωνικές δομές).»

Την άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών αρχών προκάλεσε η ανακοίνωση της ΆΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων για…

Gepostet von ARSIS – Association for the Social Support of Youth am Montag, 6. April 2020

Από την άλλη, επειδή ο άλλος δεν έχει σπίτι πρέπει να παραβεί το νόμο; Πως θα γίνουμε Ευρώπη έτσι;

Best of internet