Quantcast
THE STREAM

Ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω ιού εισέπραξαν Μύκονος και Σαντορίνη

Τα κρούσματα Covid-19 στα δύο νησιά – ναούς του τουρισμού υπαγόρευσαν ακόμη σκληρότερα μέτρα από την υπόλοιπη χώρα


THE NEWSROOM · 6 Απριλίου 2020

Η κοσμική Μύκονος της καρδιάς μας είναι και επίσημα ένα από τα δύο καινούρια μέρη της χώρας (το δεύτερο είναι η Σαντορίνη) που θα δοκιμάσουν από σήμερα τι σημαίνει ενισχυμένη καραντίνα. Ο λόγος είναι ότι τα κρούσματα του Covid-19 είναι πλέον δύο σε ένα νησί που διαθέτει μόνο κέντρο υγείας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση για δύο βδομάδες και με δυνατότητα επέκτασης.

Έτσι, η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας μετά από έκτακτη σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων λέει ότι η κυκλοφορία στο νησί απαγορεύεται 8 το βράδυ με 8 το πρωί, ενώ αναστέλλονται και οι δυνατότητες εξόδου Β4-Β5-Β6. Όπως λέει η σχετική ανακοίνωση:

«Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τους Δημάρχους Μυκόνου και Σαντορίνης αποφασίζεται η λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μυκόνου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα:

Την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης.

Την αναστολή δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” (https://forma.gov.gr/) και συγκεκριμένα:

Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»

Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μέρες (στις 2/4) πριν το δεύτερο κρούσμα, ο κ. Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει και την παύση όλων των οικοδομικών εργασιών στην Ίμπιζα της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες διασποράς του ιού λόγω των εργοταξίων. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μέχρι τότε όλες οι οικοδομές δούλευαν κανονικά, αν και δεν πρέπει να μας προξενεί καμία εντύπωση.

Γιατί το να φτιαχτούν / ανακαινιστούν περισσότερα τουριστικά καταλύματα στη Μύκονο σε μία χρονιά που παίζει να ακυρωθούν σχεδόν όλες οι κρατήσεις, είναι οπωσδήποτε πάρα πολύ σημαντικό. Μπορεί επίσης να οικοδομούνταν νέοι ανεμόμυλοι και αυτό έχει σημασία και για την παράδοσή μας.

Όπως είπε μάλιστα ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, την Παρασκευή σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ:

«Προέχει η υγεία των κατοίκων και μετά η οικονομία.»

Συμπλήρωσε βέβαια ότι υπάρχει και λίγο άγχος για την οικονομία του νησιού μετά από όλο αυτό:

«Εφόσον συνεχιστεί η πανδημία, σαν Μύκονος, τον Ιούνιο θα έχουμε φτάσει στα όριά μας.»

Αλλού μάλιστα είχε υπογραμμίσει το εξής:

«Δεν γίνεται να ζητάμε από όλους να μείνουν στα σπίτια τους, την ώρα που το νησί είναι γεμάτο εργοτάξια. Οι Μυκονιάτες βάζουν πάνω από την οικονομία την υγεία τους.»

Η υγεία είναι οπωσδήποτε  ένα πρόβλημα, και μάλλον κάποιους η οικονομία τους ανησύχησε περισσότερο κι από την υγεία. Βέβαια, ένα ακόμη πιο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό:

Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δε θα μπορούν να πάνε επειδή δεν έχουν λεφτά.

 

Best of internet