THE STREAM

Τα αμφισβητούμενα πλάνα από Θεσσαλονίκη γέμισαν την παραλία του Ίντερνετ

Από τις επιπτώσεις των φακών μέχρι μπολιγουντιανά ρεπορτάζ, η χτεσινή μέρα στα social media τίγκαρε από κυκλοφορία


THE NEWSROOM · 1 Απριλίου 2020

Δεν ξέρουμε αν το περίμεναν στο κανάλι, αλλά το βίντεο του Open TV που ξεκίνησε τον όλο χαμό περί επικίνδυνης πολυκοσμίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης έκανε έναν ακόμη μεγαλύτερο χαμό εκεί που γίνονται στη χώρα μας όλα τα σπουδαία: Στο Ίντερνετ. Όπως φαίνεται, πολλοί άνθρωποι ήθελαν να καταθέσουν την ψύχραιμη κριτική τους για το περιεχόμενο του ντοκουμέντου που συνέβαλε τα μέγιστα στο κλείσιμο της παραλίας της πόλης.

Ας θυμηθούμε αρχικά το ίδιο το βίντεο:

Οι χρήστες του διαδικτύου αμέσως στράφηκαν στα σημεία που φαίνονται άκυρα στο βίντεο, δηλαδή το μικρό βάθος της εικόνας και την ιδιαίτερα συμπιεσμένη προοπτική, τα οποία παραπέμπουν σε λήψη με τηλεφακό. Αρκετοί φωτογράφοι, φωτορεπόρτερ και γνώστες σχεδιαστικών προγραμμάτων έσπευσαν να τονίσουν το συγκεκριμένο point:

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει πως τραβάνε τα πλάνα τους το τελευταίο διάστημα τα κανάλια ώστε να συνεχίσει να πέφτει το…

Gepostet von Manos Markakis am Dienstag, 31. März 2020

Οι εναλλαγές της εστιακής απόστασης (focal length) σε μία κάμερα (οι τηλεφακοί έχουν μεγάλη εστιακή απόσταση) μπορούν να αλλάξουν ριζικά το πως μοιάζει μία εικόνα, δημιουργώντας οπτικές ψευδαισθήσεις άνευ μοντάζ:

Οι δυνατότητες ενός τηλεφακού να αλλάζει την προοπτική και τα σχετικά μεγέθη των αντικειμένων φαίνεται καλά στο παρακάτω βίντεο:

Υπενθυμίζουμε ότι ένας πολίτης έβγαλε κάνοντας ποδήλατο και βίντεο με GoPro (κοινώς, με οπτική πρώτου προσώπου) για την επίμαχη ημέρα, το οποίο αφορά το διάστημα 17:51 και 17:59. Στο βίντεο πράγματι δεν δείχνει να έχει πολύ κόσμο:

Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης – 30/3/2020 17:51 έως 17:57

Gepostet von Panayotis Papapostolou am Montag, 30. März 2020

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και η περίπτωση ανθρώπου που μίλησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό για να πει ότι είδε η κόρη του τον είδε σε πλάνο των καναλιών να κάνει βόλτες στην παραλία, ενώ είχε να κατέβει στην παραλία από τις 17 του μήνα. Προφανώς είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ανεξάρτητα η συγκεκριμένη μαρτυρία, αλλά οπωσδήποτε δεν βοηθάει να πιστέψουμε την ιστορία του Open:

Το οποίο Open είχε πρόσφατα τραβήξει την προσοχή με ένα άλλο αντίστοιχο στιγμιότυπό του:

Όπως σε πολλά πράγματα στη δημόσια συζήτηση, το θέμα δεν είναι ή του ύψους ή του βάθους. Από άλλες φωτογραφίες, όπως κι από το timelapse βίντεο (ένα συμπυκνωμένο 24ωρο δηλαδή) από ταράτσα ξενοδοχείου που θα παραθέσουμε παρακάτω, φαίνεται ότι ο κόσμος δεν σταμάτησε προφανώς να πηγαίνει στην παραλία. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα και σκάνδαλο.

Γιατί το ζήτημα είναι αν πήγε στην παραλία για περπάτημα, τρέξιμο και γυμναστική σε νούμερα πέρα από τη λογική και χωρίς να τηρεί τις προδιαγραφές μετακίνησης (κατά μόνας ή κατά δυάδες και με τις απαραίτητες αποστάσεις) που η κυβέρνηση έδωσε: Όπως αναφέρουν και τοπικά μέσα, ο συνδυασμός της απαγόρευσης πολλών μορφών εξόδου με τα πολύ λίγα πάρκα της πόλης (σε πολλά εκ των οποίων έχει επίσης απαγορευτεί η κυκλοφορία), ήταν επόμενο να οδηγήσει τον κόσμο στην παραλία.

Δείτε το timelapse. Είναι πολύ συζητήσιμο αν το βίντεο που βλέπουμε συγκλίνει με τα πλάνα του Open:

Ένα άλλο βίντεο από τοπικό (από το απόγευμα της Κυριακής 29/3), τραβηγμένο βέβαια κι αυτό από απόσταση, δείχνει επίσης μία πιο μετριασμένη εικόνα, :

Εδώ τίθεται ένα άλλο θέμα: Αν οι πολίτες ακολουθούν τις νέες οδηγίες και ούτε αυτή η κατάσταση αρέσει στις αρχές, τότε είναι δικός τους ρόλος να ορίσουν νέα μέτρα ή να μην το κάνουν. Αυτός θεωρητικά είναι και ο λόγος που είναι αρχές.

Το Ίντερνετ φυσικά τράβηξε δικό του τιμόνι. Οι χρήστες άρχισαν να αμφιβάλλουν περίπου για οτιδήποτε περιέχει το βίντεο του Open, είτε αυτό οφείλεται στις οπτικές παραμορφώσεις λόγω φακού είτε σε μοντάζ (κάτι που υπονοεί δόλο):

Και από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους με τον πατροπαράδοτο ιντερνετικό τρόπο. Το πιο μεγαλειώδες από όλα είναι η παρακάτω ερασιτεχνική πλην ζουμερή διασκευή του αρχικού βίντεο:

ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΑΣ! Αλλά οι κάμερές μας ήταν εκεί και τους πιάσαμε στα πράσα!!!1 Ακολουθεί 100% αληθινό ρεπορτάζ που επιμελήθηκα με μόνο γνώμονα την έγκυρη ενημέρωσή σας.

Gepostet von Vaggelis Hantzis am Dienstag, 31. März 2020

Και έπονται όλα τα υπόλοιπα:

ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ OPEN

Gepostet von Πάτροκλος Τσελέντης am Dienstag, 31. März 2020

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ…ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ?

Gepostet von Teo Sap am Dienstag, 31. März 2020

Gepostet von Lampros Papadimas am Dienstag, 31. März 2020

Gepostet von Μάριος Νάσης am Dienstag, 31. März 2020

ΠΑΡΑΛΊΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ΛΆΙΒ

Gepostet von Αλεξανδρος Ναουμης am Dienstag, 31. März 2020

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Gepostet von Ψύχραιμες Κριτικές am Dienstag, 31. März 2020

Τι, νομίζατε ότι ήταν μόνο φωτογραφίες;

Μονο εδω

Gepostet von Giannakis Makris am Dienstag, 31. März 2020

Μετριο εντιτ

Gepostet von Δημήτρης Κορσαββίδης am Dienstag, 31. März 2020

Gepostet von Mitsos Tsountaros am Dienstag, 31. März 2020

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, μάλλον:

Κανένας:Ελληνική αστυνομία:

Gepostet von Giorgos Mufatsa Athanasiou am Dienstag, 31. März 2020

 

Best of internet