Quantcast
THE STREAM

Η κυβέρνηση κλείνει τις φοιτητικές εστίες, στέλνει χιλιάδες φοιτητές πίσω στην επαρχία

Εν μέσω πανδημίας, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διώξει χιλιάδες φοιτητές πίσω στην επαρχία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά


THE NEWSROOM · 23 Μαρτίου 2020

Αυτές τις μέρες όλοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση στο cocooning με στόχο την προστασία από τον κορωνοϊό, εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Αυτές είναι πρώτα και κύρια οι άστεγοι, οι κρατούμενοι στις φυλακές και οι πρόσφυγες στα στρατόπεδα (για όλα αυτά υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες και προειδοποιήσεις), όμως η κυβέρνηση αποφάσισε τις τελευταίες να προσθέσει άλλη μία κατηγορία: Τους φοιτητές που μένουν στις φοιτητικές εστίες των διαφόρων πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο η κυβέρνηση εξέδωσε ΦΕΚ με το οποίο αποφασίστηκε το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών σε όλη την επικράτεια από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου. Αυτό υποτίθεται πως έγινε σε πολλές χώρες (μαζί με την προσωρινή μετατροπή των εστιών σε σανατόριο για τους άρρωστους), αν και δεδομένου ότι έχει ήδη αποφασιστεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, αντίκειται σε αυτό που υποτίθεται πως ζητά η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή: Στη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων (11.500 φοιτητές έμεναν σε εστίες αυτόν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Διγαλάκη) από τα αστικά κέντρα που βρίσκονται οι εστίες προς την επαρχία από όπου κατάγονται κατά κανόνα οι εστιακοί.

Η εναλλακτική στην προσωρινή έξωση από την εστία δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση: Πολλοί από τους φοιτητές εργάζονται και θα χάσουν τη δουλειά τους ενώ άλλοι είναι ορφανοί και δεν έχουν σπίτι για να γυρίσουν. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των ξένων φοιτητών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, οι οποίοι δεν μπορούν να γυρίσουν στις χώρες τους.

ME BAΣH TIΣ TEΛEYTAIEΣ EΞEΛIΞEIΣ,THN AΠOΦAΣH THΣ KYBEPNHΣHΣNA KΛEIΣEI OΛEΣ TIΣ EΣTIEΣ ΠANEΛΛAΔIKA, ΘA ΣYNEΔPIAΣEI…

Gepostet von Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕ ΕΜΠ am Sonntag, 22. März 2020

Σε επικοινωνία μας με ένοικο της Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, μάθαμε ότι στην εστία υπάρχουν επίσης και άρρωστοι φοιτητές. Σε περίπτωση που αυτό ισχύει, θα ήταν έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά επικίνδυνο να μετακινηθούν χωρίς να τους γίνει τεστ. Σε κάθε περίπτωση, στη βάση του ζητήματος είναι μετακίνηση τόσων ανθρώπων προς την επαρχία, όπου σύμφωνα με τη διατύπωση που μας έγινε θα πάνε «να κολλήσουν τους γονείς τους».

Στην Πάτρα υπήρξε σήμερα το μεσημέρι και κινητοποίηση από τους φοιτητές της εστίας με αίτημα να μην διωχθούν από αυτή:

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των οικοτρόφων της Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Ως Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους:

– Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης

– Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)

– Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

– Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση

– Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)»

Οι φοιτητές από πολλές εστίες της Ελλάδας έχουν βγάλει μέσα από τους συλλόγους και τις συλλογικότητες τους ανακοινώσεις  για το θέμα:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΜΠΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΕΣΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ…

Gepostet von Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕ ΕΜΠ am Sonntag, 22. März 2020

Gepostet von Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πατρών am Sonntag, 22. März 2020

Ανακοίνωση ΣΟΦΕΚΗ κατάσταση στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής είναι δύσκολη. Χθες πληροφορηθήκαμε περί των νέων μέτρων…

Gepostet von Contra Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής am Montag, 23. März 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΠΑΩς Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλουμε…

Gepostet von Granma Αν.αρ.πα am Sonntag, 22. März 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΔΟΜΠΟΛΗ)Ως Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας…

Gepostet von REBEL kollektiv am Montag, 23. März 2020

Μετά τον πρώτο κύκλο αντιδράσεων, το Υπουργείο Παιδείας επανήλθε μία πρόταση που λύση που απαντά με επιτυχία ελάχιστα από τα ζητήματα που τίθενται. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε ότι κάποιοι από τους ξένους και ντόπιους φοιτητές που δεν έχουν άλλη λύση θα μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία.

Οι κατηγορίες που ωφελούνται είναι οι εξής:

  1. φοιτητές των Α.Ε.Ι., οι οποίοι διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα, είναι ορφανοί από τους δύο γονείς τους, δεν διαθέτουν στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά.
  2. αλλοδαποί/αλλογενείς φοιτητές των Α.Ε.Ι., οι οποίοι διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα, και δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β΄ βαθμού στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας.
  3. αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται προσωρινά στην Ελληνική Επικράτεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών.

Είναι προφανές ότι  λίγοι από τους φοιτητές που μένουν στις εστίες ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Αυτό φυσικά αφήνει την ορθάνοιχτη την προοπτική  μετακίνησης αγνώστου αριθμού ανθρώπων χωρίς να τους γίνει κανένας έλεγχος. Οι οικότροφοι του ΕΜΠ μάλιστα έφτασαν στο σημείο να επικοινωνήσουν μόνοι τους με το νοσοκομείο Σωτηρία (το οποίο έχει τα δικά του μεγάλα προβλήματα), για να δουν αν υπάρχει η δυνατότητα να τους γίνουν τεστ.

O πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το εξής:

«Θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει. Το κλείσιμο των εστιών λόγω πανδημίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.»

Ο χρόνος που μένει μέχρι τις 25 Μαρτίου ομολογουμένως δεν είναι άφθονος, λογικά σύντομα θα μάθουμε αν η κυβέρνηση θεωρεί τόσο σημαντικό αν μεταφερθούν πιθανά κρούσματα και στην τελευταία πιθανή γωνίτσα της επικράτειας.

Best of internet