Quantcast
THE STREAM

Αντάρτες Μητροπολίτες καλούν τους παπάδες τους να λειτουργήσουν, δημοσίευμα αναφέρει

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι Μητροπολίτες αμφισβητούν σε κλειστούς πυρήνες τις αποφάσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας


THE NEWSROOM · 20 Μαρτίου 2020

Το πάθος για τη λειτουργία είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά, αν κρίνουμε από ένα σημερινό δημοσίευμα του dikastiko.gr. Παρά τις σχετικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, τις οποίες σιγόνταρε έντονα η κυβέρνηση μετά το δημόσιο καμός για τη συνέχιση των λειτουργιών στις εκκλησίες εν μέσω Covid-19, κάποιοι Μητροπολίτες φαίνεται πως αποφάσισαν να ξεκινήσουν αντάρτικο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, οι Μητροπολίτες ζητούν (σε κλειστές συνεδριάσεις) από τους ιερείς τους να τελέσουν τόσο την αποψινή λειτουργία των Χαιρετισμών όσο και την Κυριακάτικη Λειτουργία. Για να γίνει το πράγμα ακόμη πιο juicy, οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι Μητροπολίτες ζητούν από τους παπάδες να αφήσουν τον κόσμο να έρθει στην Εκκλησία και να μεταλάβει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά έχουν απαγορευτεί ρητά από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 16ης Μαρτίου. Οι υπεύθυνοι των ναών θα είναι υπόλογοι επίσης και μέσω του του με το άρθρου 285 του Π.Κ για την «Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών».

Η ΚΥΑ αναφέρει τα εξής σχετικά:

«Την προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στις σχετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

-Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώρων σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.

Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές.

 

Οι ποινικές κυρώσεις με τις οποίες πιθανόν να έρθουν αντιμέτωποι είναι οι εξής:

1. Φυλάκιση (έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Με αυτή τη λογική, η λύση του delivery Θείας Κοινωνίας που επέλεξε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης είναι η πιο αβλαβής για όλους, αν και δε φαίνεται να συμφωνούν όλοι με κάτι τέτοιο:

Best of internet