Quantcast
THE STREAM

«Κι όμως, κολλάει» αναφώνησε η Εκκλησία μετά από 3 βδομάδες ώριμης σκέψης

Τρεις περίπου βδομάδες από τότε που άνοιξε το θέμα, η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε να κλείσουν οι ναοί για το κοινό (περίπου)


THE NEWSROOM · 17 Μαρτίου 2020

17 ολόκληρες μέρες ηρωικής αντίστασης πέρασαν από τότε που το site που διαβάζετε έγραψε (για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία του) σχετικά με τη Θεία Κοινωνία. Η αφορμή ήταν φυσικά η γενναία τοποθέτηση του πατέρα Στυλιανού Καρπαθίου σε εκπομπή της ΕΡΤ: Ο ιερέας έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει την αγία μετάληψη από τους άθεους και αντίχριστους.

Από τότε πέρασαν ολόκληρες βδομάδες σκληρού αγώνα, στον οποίο διακρίθηκαν επίλεκτοι μαχητές της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως ο Αμβρόσιος και ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, αλλά και κυβερνητικοί πλην πιστοί λαϊκοί όπως η Έλενα Ράπτη:

Δυστυχώς, η επιμονή των εχθρών της Ορθοδοξίας, μαζί με την προδοτική στάση της κυβέρνησης, η οποία άφησε μόλις δύο εβδομάδες στην Εκκλησία να κάνει μόνη της τα κουμάντα της, κατάφεραν τελικά να νικήσουν. Η κυβέρνηση μάλιστα είχε το θράσος να στείλει έναν λοιμωξιολόγο να παρίσταται στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λες και είμαστε σε κανένα κοσμικό κράτος ή κάτι τέτοιο:

Με τούτα και με κείνα, τελικά η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να σημάνει συντεταγμένη υποχώρηση για να σώσει το μέλλον της Ορθοδοξίας μας. Έτσι, η τελική απόφαση μετά από κάπου 7 ώρες συνεδρίαση λέει ότι οι λειτουργίες αναβάλλονται και ότι οι εκκλησίες θα διατίθενται μόνο για κατ’ιδίαν (μτφρ. forever alone) προσευχή:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένουςανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα μυστήρια βαπτίσεως και γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενεςΙερέςΑκολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Η Σύνοδος συνιστά ηρεμίααυτοσυγκράτησηεμπιστοσύνη στις υγειονομικές Αρχές και στην κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος. Σκεφτείτε πόσα memes άφησε πίσω του:

Τα λεγε ο γεροντας

Gepostet von Giannakis Makris am Montag, 16. März 2020

ΜΕΤΡΙΟ

Gepostet von Πάτροκλος Τσελέντης am Sonntag, 15. März 2020

Gepostet von Δημήτρης Αυλωνίτης am Sonntag, 15. März 2020

ΚΟΥΛΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Gepostet von Greg Deliopoulos am Sonntag, 15. März 2020

Ο ΕΛΛΗΝΙCMΌC ΚΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ ΘΑ ΜΑC CΩCΕΙ

Gepostet von Πέτρος Αλαφούζος am Mittwoch, 11. März 2020

LOOP.

Gepostet von Lukas Mihalakes am Mittwoch, 11. März 2020

Από την άλλη, δεν είναι όλα μαύρα. Σε ένα μικρό ελληνικό χωριό, κάποιοι συνεχίζουν να αντιστέκονται:

🤧🤒😷☠

Gepostet von Stefanos Vlachos am Montag, 16. März 2020

 

Best of internet