Quantcast
THE STREAM

Χακεράδες με κωδικό όνομα «θαλάσσια χελώνα» (ίσως) έκλεψαν email της ΕΥΠ και του Τσίπρα

4 διαφορετικές κρατικές υπηρεσίες φαίνεται πως κατάφεραν να χτυπήσουν οι δράστες της περσινής επίθεσης


THE NEWSROOM · 24 Φεβρουαρίου 2020

Όσο κομάντα κι αν είναι οι χακεράδες μας (σύμφωνα πάντα με τον μεγάλο σαμάνο της κυβερνοασφάλειας, Μανώλη Σφακιανάκη), υπάρχει πάντα ο κίνδυνος που λέγεται θαλάσσια χελώνα. Είναι πιθανόν από τον περσινό Απρίλιο που συνέβη το περιστατικό στο οποίο θα αναφερθούμε τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει γίνει η χώρα μας ένα πραγματικό ηλεκτρονικό κάστρο, το 2019 όμως τα πράγματα υπήρξαν ζόρικα.

Σύμφωνα με χτεσινό (23/2) άρθρο της Καθημερινής, τον Απρίλιο του 2019 ξένοι χάκερς χτύπησαν με επιτυχία το Μαξίμου, το υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ, με την επιχείρησή τους να φέρει το απειλητικό κωδικό όνομα «Θαλάσσια Χελώνα» (Sea Turtle). Οι εισβολές κατάφεραν να μπουκάρουν στα δίκτυα που τρέχουν τα email των εν λόγω υπηρεσιών, ενώ τον ρόλο της Κερκόπορτας έπαιξε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ -ΙΠ) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο, οι άγνωστοι απέκτησαν μέσω ενός fake μηνύματος πρόσβαση στο pc ενός υπαλλήλου του ΙΤΕ και μέσω αυτού μπήκαν στο μητρώο ονομάτων ίντερνετ. Από εκεί οδηγήθηκαν στους servers που διαχειρίζονται τα e-mail με κατάληξη @primeminister.gr, @mfa.gr, @nis.gr, και @astynomia.gr, με τους υπεύθυνους να εκφράζουν φόβους ότι οι αδιάκριτοι χάκερς μπόρεσαν να τσεκάρουν και το περιεχόμενο τέτοιων e-mail. Δεν είναι καθόλου απίθανο δηλαδή όλοι οι κόποι του Αλέξη Τσίπρα στο Candy Crush Saga να κλάπηκαν από κάποιους επιτήδειους. Η δε πρόσβαση των χάκερς στο δίκτυο του ΙΤΕ-ΙΠ κράτησε 5 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα είπα στην εφημερίδα διπλωμάτες και στελέχη της ΕΛΑΣ, τα συγκεκριμένα email δεν μεταφέρουν απόρρητες πληροφορίες. Παρ’ όλα αυτά, είναι ανησυχητικό το ότι οι επιδρομείς κατάφεραν με επιτυχία να καλύψουν τα ίχνη τους  (κάτι που παραπέμπει σε σκηνικό κυβερνοκατασκοπείας), τα οποία παραπέμπουν και σε Ολλανδία και σε Ιράν. Αυτό βέβαια δεν λέει και πολλά πράγματα από μόνο του, γιατί δεν σημαίνει ότι αυτές οι χώρες ήταν η πραγματική τους βάση.

Θα ήταν βέβαια σπουδαίο να δεχόμαστε επίθεση από κάποιες θαλάσσιες χελώνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Ολλανδίας. Όχι ότι δεν έχουμε τα μέτρα ασφαλείας για να τις αντιμετωπίσουμε, όπως μας έχει διδάξει το γραφείο ενός πρώην προϊστάμενου της ΕΥΠ:

 

Best of internet