Quantcast
THE STREAM

Μαθητές από Κρήτη κάνουν καντάδα σε απροστάτευτη Καρυάτιδα στο Βρετανικό Μουσείο

Το κρητικό Τζιβαέρι που ακούστηκε στην αίθουσα με τα Ελγίνεια είναι το τελευταίο χτύπημα του ελληνιστικού αντάρτικου στη Βρετανία


THE NEWSROOM · 11 Φεβρουαρίου 2020

Μία ομάδα μαθητών από την Κρήτη ήταν οι πρωταγωνιστές στο τελευταίο ελληνικό performance στην αίθουσα με τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Οι μαθητές βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής συνοδευόμενα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουβών και ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών κα Άντζελα Χαριστάκη, αλλά όπως φαίνεται η εκδρομή αποφάσισε ότι δεν θα κάνει μία απλή βόλτα στο μουσείο σαν να είναι τίποτε τουρίστες.

Το κόνσεπτ ήταν το εξής: Το μαθητικό team έκατσε οκλαδόν σε ημικύκλιο μπροστά από την Καρυάτιδα κρατώντας μία ελληνική σημαία και στη συνέχεια τραγούδησε το «Τζιβαέρι». Όπως είπε η Άντζελα Χαριστάκη:

«Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Βρετανικό Μουσείο , αν και δε μας χαροποιεί καθόλου το γεγονός ότι βρίσκονται εκεί, ως γνωστόν, τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα και η Καρυάτιδα που είναι σχεδόν κρυμμένη σε ένα δωματιάκι αντί να βρίσκεται με τις αδερφές της σε περίοπτη θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης.»

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα project που λέγεται “Your Thoughts on Greece…for tourists in London”. Στα πλαίσια αυτού, ρώταγαν τους επισκέπτες του Μουσείου αν θεωρούν ότι καλώς βρίσκονται τα μάρμαρα εκεί. Όπως φαίνεται, όλοι πίστευαν ότι τα Ελγίνεια πρέπει να κάνουν κι αυτά Brexit:

«Ανάμεσα στις ερωτήσεις που κάναμε στους επισκέπτες του Μουσείου ήταν και το “αν επιθυμούν να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα”. Η απάντηση όλων 100% ήταν θετική.»

Δείτε το βίντεο:

Βέβαια κάποιοι είδαν την καντάδα στην Καρυάτιδα με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο:

Gepostet von Evangelos Giannopoulos am Dienstag, 11. Februar 2020

Το κρητικό αυτό Τζιβαέρι (ευτυχώς χωρίς τζίβες) ήταν ο τελευταίος σε μία μεγάλη σειρά ακτιβισμών με στόχο την απελευθέρωση των μαρμάρων από τον Βρετανικό ζυγό. Ένα ανάλογο πρόσφατο installation έλαβε χώρα πέρσι τον Ιούνιο, όταν μία Hellena από Ελασσώνα (ή έστω Hellaσώνα) τραγούδησε καταμεσής στο μουσείο για τον ίδιο σκοπό:

Οι στίχοι του άσματος με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (Φέρτε τα πίσω)» (The Parthenon Marbles – Bring them back) είχαν ως εξής:

«Φέρτε τα πίσω, ως ένα κομμάτι, πίσω στην Ελλάδα… πίσω στην πατρίδα»

Οι παραλληλισμοί με το ιστορικό πια «I AM HELLENE» της Κατερίνας Μουτσάτσου είναι παραπάνω από προφανείς:

Τη λίστα συμπληρώνει η καταδρομική επίθεση δύο λαμπρών νέων από την Ηλεία τον Οκτώβριο του 2016. Ένας 20χρονος φοιτητής που σπούδαζε εγκληματολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μια επίσης 20χρονη φοιτήτρια που σπούδαζε μαγειρική στη Βασιλεία της Ελβετίας σήκωσαν την ελληνική σημαία μέσα στο μουσειάκι των Βρετανών, έτσι για να μην ξεχνούν ότι δεν ξεχνούμε:

mouseia7-2

mouseia4

mouseia1aaa_ca8aec7036e13d3e339b5a66a836a126

Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν πιο εμφατικό από τους στίχους του Billy Sio:

«Στα δικά μου ανάκτορα
Θέλω πίσω τα μαριμάρμαρα»

Best of internet