Quantcast
THE STREAM

Πατριωτική πανστρατιά για την κατοχύρωση του γύρου στην ΕΕ καλεί η κυβέρνηση

Το υπουργείο του Μάκη Βορίδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για να κατοχυρωθεί η ελληνικότητα του γύρου


THE NEWSROOM · 11 Φεβρουαρίου 2020

Να κηρύξει πόλεμο στους ξένους ιμπεριαλιστές (οκ, περίπου) για το ίσως πιο φλέγον από όλα τα εθνικά θέματα αποφάσισε η κυβέρνηση. Έχοντας πίστη μάλιστα στις σχετικές πολιτικές παραδόσεις της χώρας, αποφάσισε να συντάξει ενιαίο μέτωπο μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον ιερό σκοπό: Την κατοχύρωση του γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης στην ΕΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η εθνοσωτήριος απόφαση πάρθηκε σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτή συμμετείχε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και άλλοι παράγοντες από τον ευρύτερο χώρο της τσίκνας, όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Εμμανουήλ Δομαζάκης, ο αντιπρόεδρος, Στέλιος Σκαρίμπας, ο εντεταλμένος σύμβουλος, Γιώργος Οικονόμου, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ένα από  πράγματα που αποφασίστηκαν στην επιτροπή σωτηρίας του γύρου ήταν ότι η επίμαχη ταμπέλα δεν θα είναι το φτωχό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν που είχε συμφωνηθεί πριν από μερικούς μήνες, αλλά το πολύ πιο τούμπανο Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης:

«[Η απόφαση είναι] να διεκδικήσουν σθεναρά το μείζον – την κατοχύρωση του γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) – και όχι το έλασσον- την αναγνώριση δηλαδή του γύρου ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), που ήταν η τελευταία λύση ύστερα από τη χρόνια ασυνεννοησία των εμπλεκομένων.»

Όπως είπε η υφυπουργός του υπουργείου του Μάκη Βορίδη:

«Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημερινή τους απόφαση να εγκαταλείψουν διαφωνίες και μεμονωμένες στρατηγικές και να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα και ομοψυχία μια σημαντική κατοχύρωση για ένα προϊόν σήμα-κατατεθέν.

Ο στόχος να κατοχυρώσουμε ότι ο γύρος έχει συγκεκριμένη χώρα προέλευσης και παραγωγής και αυτή είναι μόνον η Ελλάδα, μας δυναμώνει απέναντι στις δυσκολίες, που θα βρεθούν, μετά από τόσα χρόνια απουσίας διεκδίκησης. Η σημερινή απόφαση ήταν η αρχή ενός απαιτητικού αγώνα, που όλοι, πολιτική ηγεσία, βιομηχανία, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα δώσουμε ενωμένοι.»

Η υφυπουργός τόνισε επίσης ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα μπουν μαχητικά στον αγώνα για να νικήσει το δίκιο. Ελπίζουμε βέβαια να μην υπάρξουν περίπλοκες, γιατί παρότι όλοι ξέρουν ότι ο γύρος είναι ελληνικός, κάποια πιόνια της Νέας Τάξης έχουν γράψει στην ελληνική wikipedia ότι τόσο το αγαπημένο μας έδεσμα, όσο και διάφορες άλλες παραλλαγές από κοντινά και μακρινά μέρη ανά τον κόσμο, έχουν ως βάση το οθωμανικό ντονέρ:

Το αραβικό φαγητό σαουαρμά και το μεξικάνικο tacos al pastor είναι όλα παρόμοια με τον γύρο, και όλα προέρχονται από το τουρκικό ντόνερ κεμπάπ το οποίο δημιουργήθηκε στην πόλη Προύσα τον 19ο αιώνα. Το ντονέρ κεμπάπ αποτελείται από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο, ωστόσο στην Ελλάδα επικράτησε παραλλαγή με χοιρινό, αφού οι Χριστιανοί μπορούν να καταναλώσουν αυτό το κρέας.

Η αλήθεια είναι με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα μαλλιοτράβηγμα Ελλάδας, Τουρκίας και αραβικών κρατών για πετρέλαια ή πιτόγυρα. Η πιθανή εμπλοκή του Μεξικού όμως σε έναν πόλεμο για το γύρο κάνει τα πράγματα εξαιρετικά πολύπλοκα και οι καιροί γενικά είναι δύσκολοι, οπότε το πράγμα χρειάζεται σκέψη. Ίσως θα μπορούσε να γίνει ένα κονέ με το Μεξικό μέσω Νέρι Καστίγιο, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Από την άλλη βέβαια αν το πράγμα στραβώσει τελείως, μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε στα τσεκούρια του Βορίδη, με τα οποία άνετα μπορεί να νικήσει σε μονομαχία κάθε άλλο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από την ΕΕ ή οπουδήποτε αλλού:

 

Best of internet