Quantcast
THE STREAM

Μητροπολίτης προτείνει να γίνει η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, μέρα χωρίς κινητό τηλέφωνο

Εντωμεταξύ, η πρώτη τέτοια γιορτή που δεν ήταν για τεμπέληδες είχε ρατσιστικά και ομοφοβικά κηρύγματα και αποβολές άθεων


THE NEWSROOM · 31 Ιανουαρίου 2020

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση εισηγήθηκε για την χθεσινή γιορτή των Τριών Ιεραρχών ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ. Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν έρχεται να συμπληρώσει την ετυμηγορία που έβγαλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το θέμα (δηλαδή, ότι δεν είναι για τα κοπρόσκυλα), όμως το σίγουρο είναι ότι από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχουν ζυμώσεις και επεξεργασίες για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Γιατί πολύ καιρό υπήρξε ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών μία απλή ευκαιρία να κάνουν κοπάνα τα παιδάκια. Δεδομένου όμως ότι η ανατροπή της παρακμιακής αυτής κατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει, μπορεί η 30 Ιανουαρίου να εξελιχθεί σε κάτι τριω.

Για παράδειγμα, να μετατραπεί σε ημέρα κατά των κινητών. Δεν είμαστε βέβαιοι αν οι σέλφι, οι dick picks, η αποξένωση μέσω των social media ή το Angry Birds ήταν η λειτουργία των κινητών που ώθησε τον μητροπολίτη Γαβριήλ σε μία τέτοια πρόταση, όμως το μήνυμά του είναι σαφές και έχει μάλιστα και οικολογικό περιεχόμενο:

«Σήμερα, η φύση είναι καταδικασμένη από την καταστροφική μανία του ανθρώπινου εγωισμού. Έχασε το σεβασμό μας. Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χρειάζεται να γίνουν ριζικές αλλαγές στα μοντέλα που καθημερινά παράγουμε και καταναλώνουμε αν θέλουμε πραγματικά να ελπίζουμε σε μία αλλαγή.

Αν θέλουμε να τιμήσουμε τους Τρεις Ιεράρχες, ας ενδιαφερθούμε αρχικά να τους μιμηθούμε. Αν θέλουμε πραγματικά να Τους τιμήσουμε, δε χρειάζεται να το κάνουμε μέσα από ακίνδυνες τυπικές εορτές.

Ας δράσουμε λοιπόν και ας ενεργοποιηθούμε μέσα από την απενεργοποίηση των κινητών μας τηλεφώνων.

Ταπεινά προτείνω να θεσπίσουμε την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) ως ημέρα χωρίς κινητό τηλέφωνο.»

Αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτη:

«Τρεις μεγάλες προσωπικότητες που σφράγισαν με τη ζωή και την διδασκαλία τους όχι μόνο την εποχή τους, αλλά και όλους τους μετέπειτα χριστιανικούς αιώνες έως και τις μέρες μας.

Οι Τρεις αυτοί Πατέρες έζησαν σε μία περίοδο με πολλούς διωγμούς. Ποτέ όμως δεν δείλιασαν, ποτέ δεν υπολόγισαν κίνδυνο μπροστά στην αγάπη τους για την Εκκλησία. Αντιμετώπισαν θύελλες, δίνοντας άνισες μάχες και ενώ ήταν μόνοι, αδύναμοι, ασθενικοί και εντελώς γυ¬μνοί από κάθε κο¬σμική ισχύ, στο τέλος νίκησαν! Οι κοινωνικές τους θέσεις είναι τόσο σύγχρονες και ριζοσπαστικές που νομίζει κανείς πως έχουν γραφεί σήμερα, στα χρόνια της κρίσης: “…Οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι θέλημα Θεού», αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος, «ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ελεύθερο… Με την πτώση όμως θρυμματίστηκε η αρχική ενότητα και ισοτιμία μεταξύ των ανθρώπων… και έτσι οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε πλούσιους και φτωχούς, ελεύθερους και δούλους… Εμείς όμως, σαν χριστιανοί οφείλουμε να αποβλέπουμε και να τείνουμε στην αρχική ενότητα, στο νόμο του Θεού και όχι στο νόμο του ισχυρού”.

Οι Τρεις Πατέρες πιστεύουν ξεκάθαρα πως η μανία του πλούτου και τα συμφέροντα των ισχυρών ευθύνονται για την κατάντια των κοινωνιών, για την πείνα, την εγκατάλειψη, τους πολέμους. «Οι πόλεμοι» γράφει ο ιερός Χρυσόστομος «γίνονται από τον έρωτα για τα χρήματα», ενώ ο Μ. Βασίλειος διερωτάται «έως πότε θα κυβερνά ο πλούτος που είναι η αιτία του πολέμου;».

Λόγια μεγάλα, λόγια αληθινά! Λόγια που ίσως πληγώνουν πολλούς όμως η αξία τους αποδεικνύεται περίτρανα και διαρκώς μέσα στην ιστορία.

Οι Τρεις Ιεράρχες διακρίθηκαν και σε μια άλλη διάσταση της προσωπικότητά τους. Πάσχισαν και φρόντισαν να αγκαλιάσουν τη φύση. Αγάπησαν τη φύση με όλη την ύπαρξή τους.

Δέχονται την δημιουργία κόσμου και του ανθρώπου, ως αποτέλεσμα της ελεύθερης αγαπητικής ενέργειας του Τριαδικού Θεού. Έτσι όταν ο άνθρωπος κοιτάζει γύρω του, οφείλει να βλέπει παντού την αγαπητική ενέργεια του Θεού, ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα. Άρα δεν μπορεί ο άνθρωπος να κακοποιεί τη φύση, γιατί τότε είναι σαν να αρνείται αυτή την αγάπη του Θεού.

Σήμερα, η φύση είναι καταδικασμένη από την καταστροφική μανία του ανθρώπινου εγωισμού. Έχασε το σεβασμό μας. Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χρειάζεται να γίνουν ριζικές αλλαγές στα μοντέλα που καθημερινά παράγουμε και καταναλώνουμε αν θέλουμε πραγματικά να ελπίζουμε σε μία αλλαγή.

Αν θέλουμε να τιμήσουμε τους Τρεις Ιεράρχες, ας ενδιαφερθούμε αρχικά να τους μιμηθούμε. Αν θέλουμε πραγματικά να Τους τιμήσουμε, δε χρειάζεται να το κάνουμε μέσα από ακίνδυνες τυπικές εορτές.

Ας δράσουμε λοιπόν και ας ενεργοποιηθούμε μέσα από την απενεργοποίηση των κινητών μας τηλεφώνων.

Ταπεινά προτείνω να θεσπίσουμε την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) ως ημέρα χωρίς κινητό τηλέφωνο.

Η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών μας καλεί σε συστράτευση.

Ας αποτελέσει η μνήμη τους ημέρα αγάπης και σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον…»

Υπάρχουν βέβαια και πιο ριζοσπαστικές απόψεις από την πρωτοβουλία του μητροπολίτη ενάντια στα τσεκ-ιν. Για παράδειγμα, σε ένα γυμνάσιο του Χολαργού κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να μοιράσουν φυλλάδια κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εκκλησιασμού με ομοφοβικό περιεχόμενο, το οποίο μάλιστα επικαλείται τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο:

«Η ομοφυλοφιλία αποτελεί τον κολοφώνα των αμαρτημάτων πολύ πάνω και από ειδεχθείς πράξεις όπως ο φόνος.»

Κανείς δεν έχει καταλάβει μέχρι στιγμής ποια ήταν αυτά τα άτομα και γιατί βρίσκονταν στο χώρο. Μία αντίστοιχη κατάσταση υπήρξε και στο Γυμνάσιο Δεσφίνας σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Διδασκόντων: Πιο συγκεκριμένα, ο παπάς που έκανε τον εκκλησιασμό τσακώθηκε με τη θεολόγο (!), επειδή ο πρώτος αποφάσισε να χωρίσει τους ανθρώπους σε Έλληνες και μη. Όχι όμως πχ σε Έλληνες και Φινλανδούς, αλλού πήγαινε το πράγμα.

Όπως αναφέρει η καταγγελία του Συλλόγου Διδασκόντων Γυμνασίου με Λ.Τ. [σ.σ.: λυκειακές τάξεις] Δεσφίνας:

«Κήρυγμα για τους Τρεις Ιεράρχες

Ο σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου με Λ.Τ. Δεσφίνας θέλει να εκφράσει την εναντίωση  του στη δευτερολογία του ιερέα της Μητρόπολης Δεσφίνας με αφορμή τον εκκλησιασμό των μαθητών, για να τιμήσουν τους τρεις Ιεράρχες. Η θεολόγος του σχολείου μίλησε στο λόγο της για την αγάπη και προσφορά των Τριών Διδασκάλων  της Ορθοδοξίας και για την ανάγκη των ανθρώπων να φέρονται ισότιμα σε όλα τα μέλη της κοινωνίας και να μη γίνονται διακρίσεις κοινωνικές και φυλετικές.

Ο συγκεκριμένος ιερέας, με το πέρας της Θείας κοινωνίας θεώρησε “σωστό”  να εναντιωθεί στο λόγο της συναδέλφου και να διαχωρίσει τους ανθρώπους σε Έλληνες και μη.

Θεωρούμε ότι τέτοιος αντίλογος δεν έχει θέση εντός του χώρου της εκκλησίας, γιατί έτσι δημιουργείται σύγχυση στους μαθητές και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την κοινωνία. Εμείς ως σύλλογος και εκπαιδευτικοί διδάσκουμε στα παιδιά την ισότητα, την αγάπη, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στο συνάνθρωπο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φύλο, η θρησκεία, η φυλή, το χρώμα  και η κοινωνική τάξη.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου με Λ.Τ. Δεσφίνας.»

Μεταξύ άλλων, στην Σαουδική Αραβία της Μεσογείου ανήμερα των Τριών Ιεραρχών υπήρξε και μία αποβολή μαθήτριας επειδή είναι άθεη. Σύμφωνα με το flash.gr, το περιστατικό, το οποίο συνέβη σε γυμνάσιο της Αγίας Παρασκευής, ξεκίνησε με την καθηγήτρια να ρωτά την μαθήτρια γιατί κοιτά απέξω. Όταν αυτή απάντησε ότι είναι άθεη, έφαγε μία ωραία αποβολή για να μάθει να σέβεται την θρησκεία της χώρας μας.

Καλά πήγαν φέτος οι τρεις ιεράρχοντες, να δούμε αν θα πάει καλύτερα του χρόνου.

Best of internet