Quantcast
THE STREAM

H EE σκέφτεται να καταργήσει τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα κέρματα που έχετε σε εκείνο το βαζάκι

Πανικός στα μαγαζιά που πούλαγαν τα πάντα με 0.99 ευρώ και σε όσους τα κράταγαν για να τα πετάξουν στο γήπεδο


THE NEWSROOM · 29 Ιανουαρίου 2020

Συλλεκτική αξία πιθανώς να αποκτήσουν σε λίγο καιρό τα νομίσματα του 1 και των 2 λεπτών του ευρώ που έχετε παρατημένα σε εκείνο κουτί στο σπίτι σας. Ο λόγος είναι ότι η ΕΕ σκέφτεται να σταματήσει την κυκλοφορία τους, καθώς σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για το 2018, τα νομίσματα αυτά κοστίζουν περισσότερο από όσο όντως αξίζουν.

Για την ακρίβεια, το (όχι επιβεβαιωμένο ακόμη) μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της ΕΕ για το τρέχον έτος και ο προγραμματισμός του είναι για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Για να τα λέμε όλα βέβαια, κάποια κράτη το κάνουν αυτό από μόνα τους, όπως η Ιταλία, η οποία έχει σταματήσει να κόβει μονόλεπτα και δίλεπτα από το 2017, καθώς η προμήθεια τους κόστιζε στην χώρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μεγαλύτερο ποσό από την ονομαστική τους αξία. Εκτός από την άμεση κατάργηση βέβαια, εξετάζεται και η λύση της σταδιακής απαλοιφής.

Όπως είπε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς:

«Aκόμη δεν έχει ληφθεί μία τελική απόφαση για την πρόταση αυτή.»

Οι πολίτες της ΕΕ πάντως έχουν δηλώσει από το 2017 ότι δεν θα τους χάλαγε καθόλου να εξαφανιστούν τα νομίσματα αυτά: Κοινώς, είναι συντριπτικά υπέρ. Μία από τις λύσεις για να μπορέσει να γίνει αυτό είναι να στρογγυλοποιηθούν οι τιμές, ώστε να μην χρειάζεται κανείς πια να πληρώνει με μονόλεπτα και δίλεπτα.

Η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν ήδη καθιερώσει κανονισμούς ώστε να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των τιμών. Κι επειδή σίγουρα το σκεφτήκατε, η έκθεση της Κομισιόν δηλώνει ότι όπου συμβαίνει αυτό, οι τιμές δεν έχουν οδηγηθεί προς τα πάνω. Η Ελλάδα βέβαια έχει πάντα τον τρόπο της να ξεπερνά τους ξένους βάρβαρους σε κάτι τέτοια.

(πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Best of internet