Quantcast
THE STREAM

Μανώλης Σφακιανάκης: «Έχουμε κομάντα χακεράδες, οι Τούρκοι μας έκλασαν μία μάντρα»

Απρόσβλητη παραμένει η άμυνα της χώρας, παρά τις ποζέρικες προσπάθειες των γειτόνων


THE NEWSROOM · 20 Ιανουαρίου 2020

Αν μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  Τούρκων χάκερς σε κυβερνητικά site της χώρας είχατε πανικοβληθεί ότι δεν αργεί η μέρα που ένας Mr. Robot από την Άγκυρα θα κοιτάει αδιάκριτα πόσο Κωνσταντίνο Αργυρό έχετε στο history του browser σας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καθησυχάσουμε, μεταφέροντας τη γνώμη των ειδικών για το θέμα. Για την ακρίβεια, του ειδικού, γιατί είναι μόνο ένας: Το πρώην big boss της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και νυν big boss του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (επειδή μάλιστα έλειπε, το έφτιαξε ο ίδιος), ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος λίγο καιρό πριν πήρε το λόγο για να προειδοποιήσει τους γονείς για τον νέο τρομερό κίνδυνο που λέγεται Fortnite, οι χάκερς από τη γειτονική χώρα βασικά έκαναν μία ανώφελη επίδειξη skills, τουτέστιν μας έκλασαν μία μάντρα. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να ρίξουν προσωρινά διάφορα site,  μεταξύ αυτών της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του Χρηματιστηρίου, της ΕΥΠ και του υπουργείου Οικονομικών, όμως τα σημαντικά data των κυβερνητικών υπηρεσιών δεν κατάφεραν να τα αποκτήσουν.

Το μόνο που κατάφεραν είναι αυτό:

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και στο ιδιαίτερα εμπνευσμένο μανιφέστο των χάκερς από την άλλη μεριά του Αιγαίου (έτσι μεταφράστηκε, τουλάχιστον):

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει απειλήσει την Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο. Τώρα απειλεί και για τη διάσκεψη για τη Λιβύη. Η Ελλάδα άρχισε πάλι να έχει φαγούρα. Είπαμε να ξυθούμε κι εμείς λίγο! Μέχρι να το αποφασίσουμε εμείς, σύνδεση γιοκ! Ελλάδα, μαζέψου!»

Όπως είπε σε δηλώσεις του στο OPEN ο κ. Σφακιανάκης:

«Είναι κάτι που συμβαίνει και συμβαίνει όταν γίνεται κάτι στη χώρα μας. Όποτε ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει κάτι σε διεθνές επίπεδο, οι Τούρκοι χάκερς μας την πέφτουν. Δεν έχει γίνει πρώτη φορά, γίνεται συνέχεια και πρέπει να θωρακιστούμε καλύτερα. Μπορούσαν να μπουν και να ρίξουν τις ιστοσελίδες όπως κι έκαναν, όμως δεν κατάφεραν καίρια πλήγματα.

Δηλαδή, να μπουν μέσα και να πάρουν πληροφορίες από την ΕΥΠ ή από το ΥΠΕΞ. Έκαναν ένα χτύπημα εντυπωσιασμού. Δεν μπορούσαν να μπουν. Ειδικά η ΕΥΠ είναι άριστα θωρακισμένη υπηρεσία. Νοικιάζουν τους υπολογιστές από το dark net και κάνουν χτυπήματα. Υπάρχει εκεί μέσα ένας πόλεμος και πας εκεί και βρίσκεις ό,τι όπλο θες.»

Ανεξάρτητα όμως από το αν οι Τούρκοι είναι ποζεράδες, μη νομίζετε  ότι η χώρα μας είναι κανένα αμέρικαν μπαρ από την άποψη της κυβερνοσφάλειας. Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της ΔΗΕ, η Ελλάδα έχει πανίσχυρο ιντερνετικό στρατό (και μάλλον δεν έχει καν λάβει υπόψη του το Τσίλι καφενείο), ο οποίος όχι μόνο θα υπερασπιστεί τα ηλεκτρονικά πάτρια εδάφη, αλλά πιθανώς θα πάρει και την ιστοσελίδα της Κωνσταντινούπολης:

«Ήδη οι χώρες έχουν κυβερνοστρατό. Στρατιωτικοί που ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια αλλά και με τις επιθέσεις. Εχουμε πολύ καλή ομάδα στο ΓΕΕΘΑ, μία υπηρεσία, που είναι έτοιμη για όλα. Με απλά λόγια η χώρα μας έχει πολύ καλό κυβερνοστρατό. Κάνουν καλή δουλειά κι ετοιμάζονται για ενδεχόμενα χτυπήματα από την Τουρκία. Μπορεί η κυβέρνηση να θωρακιστεί κι άλλο και πιστεύω ότι ο Πιερρακάκης μπορεί να αναπτύξει κι άλλο το bandwith (σ.σ.: bandwidth είναι ο όγκος των πληροφοριών που ένα μέσο διαχειρίζεται στη μονάδα του χρόνου στο Internet).»

Δείτε το βίντεο:

Επίσης, στην αντεπίθεση βγήκαν οι Anonymous Greece, οι οποίοι με δικιά τους επίθεση τιμώρησαν τον τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 112 της Τουρκίας για τα κρίματα των Τούρκων συναδέλφων τους:

Τώρα που ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να φοβάστε κανέναν, μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε παλιά επεισόδια από Ρετιρέ ανενόχλητοι.

Best of internet