Quantcast
THE STREAM

Ο Ψαραντώνης τα πήρε στο κρανίο επειδή βάφτισαν «Αρετούσα» τη νέα κακοκαιρία

Προσοχή ρε μαλάκες με τα ιερά και τα όσια της Κρητικής μουσικής παράδοσης


THE NEWSROOM · 15 Ιανουαρίου 2020

Κι όμως, κάποιος ασχολείται σοβαρά με τη νέα μόδα, που είναι να δίνονται ανθρώπινα ονόματα στα εκάστοτε κύματα κακοκαιρίας, λες και ήμαστε στη Φλόριντα και περιμένουμε τον τυφώνα Μπέντζαμιν ή κάτι τέτοιο. Το τελευταίο σχετικό παράδειγμα το φέρνει η νέα κακοκαιρία, την οποία κάποιοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι ονόμασαν «Αρετούσα» (οι ίδιοι λέγονται ΜετεωΚρήτες) – πιθανόν να είναι εραστές της ποίησης του Βιντσέντζου Κορνάρου, όμως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για οπαδούς του Γιάννη Χαρούλη.

Όπως και να’χει, μία ψυχή δεν άντεξε να πάρει μία τυχαία κακοκαιρία ένα τόσο σεβάσμιο για τους Κρητικούς όνομα. Αυτός είναι ο Αντώνης Ξυλούρης aka Ψαραντώνης, με τον οποίο τελευταία φορά είχαμε ασχοληθεί όταν α) έπαιξε μπαλίτσα για χάρη του σπουδαίου Ευγένιου Γκέραρντ, β) όταν αποφάσισε ότι ξαστεριά κάνει στο Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη (έχοντας προφανώς αλλάξει ελαφρώς πορεία από τότε που είχε παίξει μουσική ενώπιον των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία – μάλλον, δηλαδή).

Όπως και να’χει, ο γνωστός μουσικός έτυχε και βρέθηκε στην πλατεία Κοραή στο Ηράκλειο με τους συγγενείς του. Πιο συγκεκριμένα, ήταν στο παραδοσιακό δισκοπωλείο «Αεράκη».

Εκεί ήταν που τον βρήκαν τα ΜΜΕ, ώστε να καταγράψουν την λιτή τοποθέτησή του για το θέμα «Αρετούσα»:

«Η Αρετούσα δεν ήταν σαν τον “κακό Γεννάρη”αλλά ήλαμπε, είχε πολλές χάρες και τα κάλλη τση ηταν πλούσα. Ας ονόμαζαν Αρετούσα την καλοκαιρία,τις αλκιονίδες μέρες.»

Και συνέχισε με την εξής περιγραφή της Αρετούσας:

«Kαι τ’ όνομά τση το γλυκύ το λέγαν Aρετούσα,

οι ομορφιές τση ή[σα]ν πολλές, τα κάλλη τση ήσαν πλούσα.

Xαριτωμένο θηλυκό πού το’καμεν η Φύση

και σαν αυτή δεν ήτονε σ’ Aνατολή και Δύση.

Όλες τσι χάρες κι αρετές ήτονε στολισμένη,

ευγενική και τακτική, πολλά χαριτωμένη.»

Μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα, ασέβαστοι μετεωρολόγοι:

Best of internet