Quantcast
THE STREAM

Κάτι χιλιάρικα από YouTubers για παράνομη χρήση memes ζητά εταιρεία στις ΗΠΑ

Νομίζατε ότι το πρόβλημα είναι ότι τα memes θα απαγορευτούν; Ίσως τα πράγματα εξελιχθούν αρκετά διαφορετικά


THE NEWSROOM · 14 Ιανουαρίου 2020

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ασχοληθήκαμε με το αν η ΕΕ θα απαγορεύσει με νόμο τα memes, μια φιλοδοξία που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων από κάθε είδους λάτρη των memes. Όσο η ΕΕ ασχολείται με τέτοιες μπανάλ λογικές, στις ΗΠΑ ακολουθούν μία αρκετά διαφορετική οδό: Κάποιες εταιρείες απλά αγοράζουν memes και στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από όποιον τα χρησιμοποίησε χωρίς την άδειά τους.

Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση άτυχων που πρέπει να πληρώσουν τη λυπητερή είναι οι YouTubers MxR και Potastic Panda, οι οποίοι φτιάχνουν βίντεο όπου παρακολουθούν και σχολιάζουν αστείο περιεχόμενο. Σε τέσσερα τέτοια βίντεο όμως το περιεχόμενο είχε ιδιοκτήτη την εταιρεία Junkin Media, η οποία τους ζητά έξι χιλιάρικα (σε $) για τη χρήση του. Η απαίτηση αυτή έρχεται αρκετά πιεστικά: Η Jukin Media έχει βγει παγανιά για να εισπράξει δικαιώματα από μεσαία και μεγάλα κανάλια YouTube, με αποτέλεσμα οι δύο YouTubers (και πιθανώς και άλλοι του κλάδου) να έχουν φάει τέσσερις διαφορετικές ειδοποιήσεις για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

Αν δεν πληρώσουν το λογαριασμό, δεν είναι απίθανο να χάσουν τελείως το κανάλι τους με τους 840.000 subscribers, καθώς με τρία παραπτώματα και πάνω το YouTube σε βάζει στη μαύρη λίστα για οριστική διαγραφή. Όπως είπε ο MxR στο Twitter:

«Όρίστε το πρόστιμο που μου έστειλε η Jukin Media. 3.000 δολάρια για ένα και μόνο meme επειδή περιείχε κλιπ από δύο βίντεό τους. Αν δεν πληρώσω θα «χτυπήσουν» και θα κατεβάσουν το κανάλι μου.»

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι κάνουν αναλυτική έρευνα για βίντεό τους (με πρωταγωνιστές ανθρώπους που αντιδρούν σε κάθε είδους πράγμα, από εικόνες μέχρι τρέιλερ ταινιών), ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν ανήκουν σε κανέναν. Αυτό όμως είναι ενίοτε ανθρωπίνως αδύνατο. Όπως είπε ο MxR:

«Μερικές φορές είναι απλά βίντεο με μία γάτα. Και αλήθεια δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να ψάξεις. Καταλήγεις με 40 σελίδες βίντεο και κάποιες φορές χάνεις ένα από αυτά. Αν μεταχειριστούν έτσι κάθε YouTuber χιλιάδες κανάλια θα κλείσουν.»

Η ίδια η εταιρεία δήλωσε φυσικά ότι οι χρήστες του YouTube βγάζουν φράγκα με περιεχόμενο που δεν είναι δικό τους, αν και τόνισε ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση:

 «Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, μπορείτε να αποφύγετε οποιαδήποτε εμπλοκή με πνευματικά δικαιώματα, παίρνοντας την άδεια από την ιστοσελίδα μας. Επί της ουσίας, παίρνετε τα βίντεο άλλων ανθρώπων χωρίς να τους ρωτάτε, τα δημοσιεύεται στο κανάλι σας και βγάζετε χρήματα από αυτούς. Δεν θέλουμε να αποστέλλουμε ειδοποιήσεις, έχουμε καθήκον να το κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των δημιουργών που έχουν υπογράψει με εμάς.»

Κι επειδή ζούμε στο 2020, ο μύστης στο δίκαιο των πνευματικών δικαιωμάτων δικηγόρος Leonard J. French είναι και ο ίδιος YouTuber, με περισσότερους από 100.000 συνδρομητές. Όπως τόνισε, το παραπάνω θέμα δεν είναι τόσο απλό:

 «Είναι πιθανό ότι το κανάλι MxR Plays δεν κάνει σωστή χρήση. Αλλά εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν ξέρω ποια θα ήταν η ετυμηγορία ενός δικαστή, ή ενός σώματος ενόρκων γιατί το ζήτημα χρειάζεται εις βάθος ανάλυση: έκαναν μία απλή αναπαραγωγή του πρωτότυπου ή το μετασχημάτισαν αρκετά δημιουργώντας νέο υλικό; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις τεράστιες ζημιές και τις μηδενικές».

Αν θέλουν οι YouTubers να προστατέψουν τον υλικό τους, σύμφωνα με τον ίδιο, τότε θα πρέπει το τελικό προϊόν να περιέχει περισσότερο δικό τους περιεχόμενο (ενώ και το να μην βγάζουν λεφτά από αυτό, βοηθάει). Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι αν η υπόθεση πάει ποτέ σε (Αμερικανικό) δικαστήριο, η λυπητερή θα είναι πολύ μεγαλύτερη:

«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να υπολογιστούν οι ζημιές στις ΗΠΑ. Αν η Jukin Media έχει κατοχυρώσει δικαιώματα πριν στείλει τον λογαριασμό, θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμα και 150.000 δολάρια σε ένα δικαστήριο. Νομικά δεν είναι ζήτημα μια απαίτηση 1.500 δολαρίων αλλά φαίνεται ηθικά απαράδεκτο να κυνηγάς ένα κανάλι σαν κι αυτό, ζητώντας τόσο πολλά χρήματα ανά βίντεο.»

Αν εμφανιστεί κάποια στιγμή στο inbox σας ο κύριος που τραγουδούσε το «Μην Παραχαράσσετε» για να σας ζητήσει τα ρέστα για εκείνο ρεμίξ που είχατε κάνει, τότε θα ξέρετε ότι έχει φτάσει κι εδώ η φάση.

(πηγή)

Best of internet