Quantcast
THE STREAM

ΗΠΑ – Ιράν: Τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο παίζει να μας έφερε για δώρο το 2020

Ο ψύχραιμος διάλογος ΗΠΑ – Ιράν διεξάγεται πλέον μόνο με πυραύλους κι από τις δύο πλευρές


THE NEWSROOM · 8 Ιανουαρίου 2020

Δεν ξέρουμε ποιες ήταν οι προσδοκίες σας για το 2020, αλλά το νέο έτος από τώρα προβλέπεται να τις διαψεύσει – και μάλιστα με τρόπο πραγματικά εκρηκτικό. Αναφερόμαστε φυσικά στο battle των ΗΠΑ με το Ιράν, το οποίο εδώ και λίγες μέρες ξεπέρασε το ξενέρωτο φραστικό στάδιο για να φτάσει στις βόμβες και τους πυραύλους.

Τα γεγονότα δεν ξεκίνησαν σήμερα τα ξημερώματα φυσικά: Η διαχρονική κόντρα ΗΠΑ – Ιράν κρατάει από πολύυυυυ παλιότερα από ό,τι θυμούνται οι περισσότεροι, δηλαδή από τότε που οι ΗΠΑ στήριξαν την ανατροπή του προέδρου Μοσαντέκ από το πραξικόπημα του συνταγματάρχη Παχλαβί. Ο Παχλαβί ανατράπηκε με τη σειρά του το 1979 από την ιρανική επανάσταση, μετά από κάμποσες εσωτερικές κόντρες νικητές βρέθηκαν οι θεοκράτες μουλάδες που κάνουν κουμάντο μέχρι και σήμερα και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Από τότε οι δύο δυνάμεις έχουν κοντραριστεί σε πολλά μέτωπα (και συνεργαστεί σε αρκετά λιγότερα), αν και αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα μέτωπα είναι πολύ κοντύτερα στο Ιράν από ότι στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις του είχαν εξομαλυνθεί κάπως, ειδικά μετά τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν το 2015. Οι ελπίδες όμως δεν κρατάνε πολύ ως γνωστόν και μετά από μία σειρά γεγονότων που δεν χωράνε εδώ (από την μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από την προαναφερθείσα συμφωνία μέχρι τον εμφύλιο της Συρίας και την σούπερ καγκούρικη ρητορική του πάντα ψύχραιμου Τραμπ ενάντια στο Ιράν), τα πράγματα τις τελευταίες λίγες μέρες χόντρυναν πάρα πολύ.

Ο δε Τραμπ πριν γίνει πρόεδρος προειδοποιούσε ότι κάποιοι άλλοι θέλουν να σύρουν τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν:

Έτσι, τις ρουκέτες σε αμερικάνικη βάση στο Ιράκ από φίλο-Ιράν (ιρακινές) δυνάμεις διαδέχτηκαν η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε θέσεις των ίδιων (ή άλλων) φιλο-Ιράν δυνάμεων στο Ιράκ, με κάμποσους νεκρούς. Στη συνέχεια ήρθε το ντου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ από διαδηλωτές ανάλογων αισθημάτων, στο οποίο οι Αμερικανοί απάντησαν με ομολογουμένως πρωτοφανή τρόπο.

Αυτός ήταν η στοχευμένη επίθεση (πρακτικά δολοφονία με στρατιωτικά μέσα) στον διάσημο (ή διαβόητο, εξαρτάται την πλευρά) Ιρανό στρατιωτικό Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση (που έγινε σε αεροδρόμιο του Ιράκ) μαζί με έναν φιλο-Ιρανό Ιρακινό στρατιωτικό ηγέτη. Ο Σολεϊμανί ήταν ο επί χρόνια chief της Τεχεράνης για στρατιωτικά ζητήματα εκτός Ιράν – και μάλιστα για τις ειδικές (και μυστικές) αποστολές στις super hot περιπτώσεις του Λιβάνου (Ισραήλ, Χεζμπολάχ κλπ), της Συρίας, του Ιράκ και πάει λέγοντας.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται πως ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την κυβέρνηση του Ιράν, αλλά και όχι μόνο γι’αυτή, όπως όλα δείχνουν:

Έτσι, το ντελίριο ψυχραιμίας από κράτη δεκάδων εκατομμυρίων που διοικούνται από ενήλικες συνεχίστηκε με ένα λουτρό από Ιρανικές ρουκέτες και πυραύλους σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν υπάρχουν νεκροί Αμερικανοί ή άλλοι από αυτές τις επιθέσεις:

Πριν τρέξετε να αγοράσετε κονσέρβες και κωλόχαρτο από το σουπερμάρκετ όμως, πρέπει να πούμε ότι διάφοροι πολιτικοί και αναλυτές τονίζουν ότι ακόμη κι αν ένας απίστευτα τρομαχτικός πόλεμος φαίνεται κοντύτερα από ποτέ, ίσως τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα, ότι ενδέχεται μετά τις δύο επιδείξεις δύναμης (τη δολοφονία του Σολεϊμανί και τους χτεσινούς πυραύλους δηλαδή), οι δύο δυνάμεις να δηλώσουν και οι δύο ότι νίκησαν και άρα να ψάξουν δρόμους αποκλιμάκωσης.

Μπορεί και όχι και άρα μπορεί να έχουμε πεθάνει όλοι σε δέκα χρόνια δηλαδή, προχωράμε (;). Το σίγουρο είναι ότι το 2020 αποκλείεται να βγει βαρετό.

Εμείς πάντως από την πλευρά μας αφήνουμε κι αυτό εδώ, έτσι σαν ένδειξη timing:

Best of internet