Quantcast
THE STREAM

Το ελληνικό ούζο ταξίδεψε για πρώτη φορά στο διάστημα, για επιστημονικούς λόγους πάντα

Τα πειράματα συγκεκριμένων σχολείων της χώρας απαιτούσαν να πάει διάστημα το ούζο και το πετιμέζι και αυτό ακριβώς έγινε


THE NEWSROOM · 18 Δεκεμβρίου 2019

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το ούζο σε στέλνει στο διάστημα, όμως ήρθε η ώρα να αντιστραφούν οι ρόλοι, όπως όλα δείχνουν. Καλά καταλάβατε, το αγαπημένο παραδοσιακό απόσταγμα που έχει βγάλει νοκ άουτ τόσες φοιτητικές παρέες ταξίδεψε για πρώτη στο διάστημα, έχοντας μάλιστα για παρέα του ένα μικρό δοχείο με πετιμέζι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ: Η εξέλιξη αυτή θα είναι το μεγάλο φινάλε του πειράματος «Μελέτη φυσικών ιδιοτήτων με γαλακτώματα σε μηδενική βαρύτητα» της πολυεθνικής διαστημικής ομάδας «spACS» που έκαναν οι μαθητές οι μαθητές Λυκείου των American Community Schools of Athens. Δεν είναι οι μόνοι space μαθητές όμως: Το πείραμα «Μέτρηση της μάζας σε συνθήκες μικροβαρύτητας» του Ομίλου Διαστημικής S.P.A.C.E. του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου και το «Πείραμα καθορισμού αναγκαίας παραμέτρου για τη δημιουργία τεχνητής βαρύτητας σε Micro-G συνθήκες μέσω ομαλής στροφικής κίνησης» του 1ου ΓΕΛ Βενετοκλείου και του 3ου ΓΕΛ Ρόδου πέταξαν επίσης στο διάστημα.

Το κόνσεπτ για το ούζο συγκεκριμένα είναι να δουν πως επηρεάζει η μικροβαρύτητα την ανάμιξη ούζου και νερού, αν και θα είχε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον να δουν πως επηρεάζει το ούζο τους αστροναύτες. Όσον αφορά το πετιμέζι, θα μελετηθεί το τι συμβαίνει με τις φυσαλίδες στην επιφάνεια του μικρού δοχείου που το περιέχει.

Η άνοδος του ούζου πέρα από τη Γη έγινε στις 11 Δεκεμβρίου μέσω του πυραύλου New Shepard της αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin, που ανήκει στον υπερσουπερζάπλουτο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της Amazon. Μετά την επιτυχημένη πτήση, οι μαθητές περιμένουν τα αποτελέσματα για να συνεχίσουν τη μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της ίδιας πρωτοβουλίας έχει σταλεί στο διάστημα ελληνικό ελαιόλαδο, με τα αποτελέσματα να τα εξετάζουν μαθητές από την Καλαμάτα.

Αφού ξεκινήσαμε τις αποστολές προϊόντων της μάνας ελληνικής γης στο διάστημα  με εμπλοκή Καλαμάτας, εμείς απλά θα πούμε ότι ανοίγονται πάρα πολλές space δυνατότητες ακόμη.

Best of internet