Quantcast
THE STREAM

«Θα σε πετάξουμε από τη σκάλα»: Γκουαντάναμο ντου της ΕΛΑΣ σε σπίτι οικογένειας στο Κουκάκι

Η νέα πρακτική (και σε όποιον αρέσει) φαίνεται πως είναι το ξύλο και «θα σε πετάξουμε από τη σκάλα» ακόμη κι αν βρίσκεσαι σπίτι σου


Κώστας Αρβανίτης · 18 Δεκεμβρίου 2019

Ο νόμος (και η τάξη) δεν κάνουν διακρίσεις. Μπορούν να το επιβεβαιώσουν μέχρι και οι κάτοικοι μίας πολυκατοικίας στο Κουκάκι, η οποία είχε την τύχη να βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε μία από τις 3 καταλήψεις (στις οδούς Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλη 3) στις οποίες επενέβη σήμερα η ΕΛΑΣ για να τις εκκενώσει.

EUROKINISSI

Οι γείτονες της κατάληψης στην οδό Ματρόζου είχαν μάλιστα την σπάνια χαρά να βιώσουν από πρώτο χέρι τις φινετσάτες τεχνικές που χρησιμοποιεί η Αστυνομία σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι πρωταγωνιστές της επίδειξης ήταν ένας πατέρας με τον γιο του που μένουν στον αριθμό 47 και οι οποίοι προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ επειδή είχαν την αφελή έμπνευση να ρωτήσουν τους αστυνομικούς γιατί έχουν μπει στο σπίτι τους χωρίς την άδειά τους και χωρίς εισαγγελέα να είναι παρών.

Οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για τα παραπάνω μάλιστα υποστήριξαν ότι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο αλλά δεν τους άνοιξε κανείς, το οποίο (σύμφωνα με τους ίδιους πάντα) σημαίνει ότι ήταν τόσο γαλαντόμοι άρχοντες στη συμπεριφορά τους που χτύπησαν μέχρι και το κουδούνι. Αυτή η αρκετά στεγνή περιγραφή προκύπτει από την κάλυψη κάποιων συγκεκριμένων ΜΜΕ, γιατί αν κρίνουμε από μία εικόνα που γυρνάει εδώ και δύο ώρες το ελληνικό ίντερνετ, ο ένοικος του σπιτιού βρέθηκε ξαφνικά δεμένος πισθάγκωνα στην ταράτσα με μία κουκούλα στο κεφάλι, σαν να ήρθε με charter από το Γκουαντάναμο:

«Η στιγμή που άνδρες των αρχών ακινητοποιούν τους ιδιοκτήτες του οικήματος, δίπλα από το υπό κατάληψη κτίριο» Πηγή: iefimerida

Η εκδοχή της ίδιας της κυρίας που τόσο στοργικά έντυσαν τα ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ (η ίδια τα αναφέρει ως ΜΑΤ) ήταν αρκετά πιο ζουμερή. Όπως είπε, η οικογένειά της αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο της ΕΛΑΣ (όπως έχει κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Συντάγματος περί ασύλου κατοικίας) στο σπίτι τους, ώστε να μπουν οι δυνάμεις καταστολής στη διπλανή κατάληψη, εφόσον οι αστυνομικοί δεν μπορούν να παρουσιάσουν χαρτί από εισαγγελέα (όπως αποδέχτηκαν οι ίδιοι).

Προς στιγμήν οι αστυνομικοί φαίνεται πως το δέχτηκαν, όμως στη συνέχεια βρέθηκαν ως εκ δια μαγεία στην ταράτσα τους. Όταν τέθηκε ξανά το ζήτημα του εισαγγελέα βρέθηκε μία πιο απλή λύση: Ο κύριος και τα δύο παιδιά του δάρθηκαν και δέθηκαν όπως είδαμε παραπάνω, ενώ η κυρία απειλήθηκε ότι θα την πετάξουν από τη σκάλα αν συνεχίσει να ενοχλεί το έργο της τάξης. Σύμφωνα με την ίδια μάλιστα ένας από τους αστυνομικούς πάτησε το κεφάλι του γιου της με το πόδι του, προφανώς για να κάνει το point του πιο σαφές.

Όπως είπε:

«Ήρθαν τα ΜΑΤ και ζήτησαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν και τους είπαμε ότι αν έχετε χαρτί να μπείτε. Είπαν ότι δεν έχουν, έκλεισε η πόρτα κοιτούσαμε στα παράθυρα να δούμε τι γίνεται. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Στη δική μας ταράτσα. Ζήτησαν πάλι χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο.

Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα, είναι μια μεταλλική σκάλα που ανεβαίνει στην ταράτσα. Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιού μου στο πάτωμα της ταράτσας. Ζητήσαμε Εισαγγελέα τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν στην ΓΑΔΑ.»

Δείτε το βίντεο:

Δείτε την ίδια τη στιγμή της σύλληψης:

Να σημειωθεί εδώ ότι ο εισαγγελέας τελικά έκανε την εμφάνισή του. Για να τηρηθούν οι προτεραιότητες, αρχικά έδωσε εντολή να ψάξουν το διαμέρισμά τους ώστε να εξακριβωθεί αν κρύβουν κάποιον (!). Στη συνέχεια βέβαια βρήκε λίγο χρόνο ώστε να ακούσει τις καταγγελίες της γυναίκας, την οποία ενημέρωσε ότι μπορεί να κάνει καταγγελία για σωματικές βλάβες.

Όπως ανέφερε:

«Οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να περάσουν από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Θέλαμε ένα χαρτί εισαγγελέα για να γίνει το οτιδήποτε. Δεν έχουμε σχέση με το διπλανό κτίριο. Στη συνέχεια ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δαρμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ.»

Περισσότερα πλάνα από την ταράτσα βρίσκονται εδώ:

Το δε πάνελ του κύριου Παπαδάκη έδειξε άμεμπτη δημοσιογραφική συμπεριφορά με μία 100% επαγγελματική μίνι ανάκριση στην κυρία που βρέθηκε ένα πρωί δεμένη στην ταράτσα της. Εκτός από αναλυτικό έλεγχο στα γεγονότα (διακρίνεται το ευγενικότατο «ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ»), την ρώτησαν επίσης αν μπορεί να ψυχανεμιστεί τι μπορεί να ώθησε τους αστυνομικούς να μπουν από μόνοι τους στο σπίτι της (και να την παραπέμψουν σε πτήση από σκάλα).

Η απάντηση της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήταν ότι όλα αυτά έγιναν επειδή η οικογένεια αντέδρασε:

«Οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση. Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες.

Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια όπου εξετάζονται, ενώ οι έρευνες στα κτίρια συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα και σημειώσεις στην οδό Ματρόζου.»

Πριν τα σημερινά γεγονότα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έβγαλε χτες ανακοίνωση για τα πρόσφατα κατορθώματα της ΕΛΑΣ. Όπως αναφέρεται σε απόσπασμά της:

«Παρόλο δε που το σχετικό νομικό πλαίσιο επιδέχεται αρκετές βελτιώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προσαγωγών, οι οποίες παραμένουν ουσιαστικά ανεξέλεγκτες από την έννομη τάξη, οι κείμενες διατάξεις που προβλέπουν εχέγγυα λογοδοσίας των αστυνομικών οργάνων και ελέγχου των καταγγελιών πολιτών για έκνομες πράξεις αστυνομικών πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, προς την κατεύθυνση δε αυτήν θα συνεχίσουμε πάντα να είμαστε παρόντες, αξιώνοντας την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε περίπτωση.»

Η αλήθεια είναι ότι με το νόμο έχουμε κάτι θεματάκια, αλλά τουλάχιστον έχουμε τάξη.

Best of internet