Quantcast
THE STREAM

Οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι νιώθουν πάντα κομμάτια για μυστηριώδεις λόγους, νέα έρευνα δείχνει

Ανεξήγητα πράγματα συμβαίνουν στην χώρα όπου οι εργασιακές σχέσεις περνάνε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους


THE NEWSROOM · 13 Δεκεμβρίου 2019

Μία πραγματική Zώνη του Λυκόφωτος στα εργασιακά τους φαίνεται πως αισθάνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι. Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Hellas EAP, η οποία αφορά την περίοδο 2018 – 2019, οι μισοί περίπου Έλληνες εργαζόμενοι αισθάνονται μία συνεχή εξάντληση που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί μπορεί να αισθάνονται εξαντλημένοι οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι, καθώς οι μισθοί είναι σταθεροί, η εργάσιμη εβδομάδα μικρή, η πίεση στο χώρο δουλειάς ανύπαρκτη και η εργασιακή προοπτική εξασφαλισμένη. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να μην εκτιμούν τον παράδεισο των εργατών στον οποίο ζουν, καθώς παρουσιάζουν κι άλλα προβλήματα: Οι 4 στους 10 ζουν συγκρουσιακές καταστάσεις εκεί που δουλεύουν, ενώ 3 οι στους 10 ζορίζονται να αισθανθούν δέσμευση απέναντι στην μαμά εταιρεία.

Αντίθετα, σε εξαιρετικά καλή κατάσταση φαίνεται πως βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ο Evan Γεωργουλάκης:

Η έρευνα της Hellas EAP αφορά συνολικά το πως επέδρασε η κρίση και οι αλλαγές που έφερε στην συμπεριφορά, στην ψυχολογία τους και άρα στην παραγωγικότητα των εργαζόμενων. Η διαδικασία ήταν ανώνυμη και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 εργαζόμενων, οι οποίοι καλούσαν στην 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης που παρέχει η Hellas EAP σε εταιρίες που είναι πελάτες της.

Μερικά από τα Stranger Things που συμβαίνουν είναι τα εξής:

– Το 49% δηλώνει ότι αισθάνεται ανεξήγητη εξάντληση παρότι έχει τις ίδιες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

– Το 40% δηλώνει ότι οι αλλαγές έχουν χαλάσει το κλίμα συνεργασίες και ομαδικότητας και κατ’επέκταση προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ των συναδέλφων.

– Το 34% δήλωσε ότι κάποιες φορές νιώθει σαν να υπάρχει στο χώρο εργασίας μόνο ως φυσική παρουσία (το οποίο αποκαλείται παρουσιασμός).

– Το 23% είπε ότι λειτουργεί τελείως μηχανικά, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα αυτού που κάνουν.

– Το 7% τη βγάζει με Μη-Συνταγογραφούμενα Φάρμακα για να μειώσει το άγχος που νιώθει.

– Το 24% έχει κάνει απουσίες από την δουλειά ακριβώς για το θέμα για το οποίο κάλεσαν την 24/7 Γραμμή Υποστήριξης της Hellas EAP.

– Το 32% δήλωσε πως η δέσμευση ενάντια στην εταιρεία παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα αυτά έρχονται να προστεθούν σε άλλη, πρόσφατη έρευνα του ίδιου φορέα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το εργασιακό στρες είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή άγχους για τους Έλληνες εργαζόμενους. Για την ακρίβεια, έπεται του γονεϊκού με 47% αλλά ξεπερνά κατά 2 μονάδες το προσωπικό στρες (38% και 36% αντίστοιχα) ενώ τελευταία είναι τα ευαίσθητα θέματα με 13,5%, αλλά και η σχετική με τα προηγούμενα ανισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής με 4%.

Μάλλον πρέπει κάποιοι εκεί έξω να δουν τι σημαίνει να μην έχεις καν δουλειά και να εκτιμήσουν το που ζουν:

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Best of internet