Quantcast
THE STREAM

«Καμία συγγνώμη, ήταν performance» δήλωσε ο μύστης που έφαγε τη μπανάνα

Αν πιστέψατε ότι ήταν απλά ένας άνθρωπος που τρώει μία μπανάνα, είστε πολύ βαθιά νυχτωμένοι


THE NEWSROOM · 10 Δεκεμβρίου 2019

Το ότι θα μπορούσε να βρεθεί με το ταμείον 120 χιλιάρικα μείον μόνο και μόνο για να κάνει ένα statement δεν φαίνεται να πτόησε τον David Datuna. Ο διάσημος καλλιτέχνης, ο οποίος έγινε κάπου 5 φορές διασημότερος όταν αποφάσισε να ξεφλουδίσει και να φάει την ακριβότερη μπανάνα του κόσμου, επανήλθε δριμύτερος για να εξηγήσει τι ακριβώς σήμαινε η κίνησή του.

Όπως είπε, καταρχάς δεν παίζει κανένα beef με τον Ιταλό καλλιτέχνη Maurizio Cattelan που έστησε στον τοίχο την μπανάνα, τον οποίο ο Datuna θεωρεί «έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως», ενώ την μπανάνα συγκεκριμένα την βρήκε «καταπληκτική ιδέα». Το ότι την έφαγε δεν την κάνει κακή τέχνη, κατά βάση γιατί δεν ήταν η τέχνη αυτό που έφαγε, αλλά η ιδέα του καλλιτέχνη.

Και το πιο σημαντικό, τόνισε ότι δεν ζητά συγγνώμη:

«Δεν ήταν βανδαλισμός, ήταν μια δική μου παράσταση τέχνης και με τίποτα δεν ζητώ συγγνώμη. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν ήταν σαν να έφαγα τέχνη. Όπως είπε η γκαλερί, δεν είναι μια μπανάνα, είναι μια ιδέα. Και απλώς έφαγα την ιδέα του καλλιτέχνη. Οπότε νομίζω πως είναι εντάξει, έχει πλάκα, αυτό είναι η τέχνη.»

Για την ακρίβεια, όχι μόνο όχι μόνο ήταν όλα προσχεδιασμένα (καθώς είχε ζητήσει από τους φίλους του να καλέσουν δικηγόρους αν τον συλλάβουν), αλλά δηλώνει επίσης ότι δεν φοβάται να πάει φυλακή. Μάλιστα η περφόρμανς με την μπανάνα έχει και τίτλο: Λέγεται «Πεινασμένος Καλλιτέχνης» και ο λόγος είναι ότι την έφαγε επειδή πεινούσε.

Όπως είπε:

«Βαφτίζω την περφόρμανς “Πεινασμένος Καλλιτέχνης”, επειδή πεινούσα και απλώς την έφαγα. Έτσι μιλούν οι καλλιτέχνες μεταξύ τους. Μιλάμε μέσω της τέχνης. Αυτό ήταν τέχνη και ήταν η περφόρμανς μου. Η γκαλερί και η αστυνομία πήραν όλα μου τα στοιχεία. Δεν έχω ιδέα τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.»

Δεδομένου του ότι η μπανάνα στην έκθεση Art Basel στη Φλόριντα έχει αντικατασταθεί, μάλλον δεν θα του συμβεί τίποτε το αξιοσημείωτο. Σε κάθε περίπτωση η γκαλερί δήλωσε ότι η εγκατάσταση, η οποία λέγεται «Κωμικός» έχει φύγει από την έκθεση για λόγους ασφαλείας – προφανώς θέλουν να αποφύγουν περισσότερες περφόρμανς σαν του Daruna.

Είπαμε, καλές και οι performance, αλλά με μέτρο. Στο μεταξύ, πολλοί μιμητές του γλύπτη Maurizio Cattelan έχουν αρχίσει να δημιουργούν τις δικές τους παραλλαγές της μπανάνας εμπνευσμένοι από αυτόν:

How much is the price?

Gepostet von Lowcostcosplay am Dienstag, 10. Dezember 2019

 

Best of internet