Quantcast
THE STREAM

«Οι γάτες δε θα φορέσουν ποτέ κολάρο και λουρί» απαντά η ΕΕ σε όσους το ζητούν

Με πρόσφατη απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε υπέρ της παντοτινής ελευθερίας των γνωστών αιλουροειδών


THE NEWSROOM · 29 Νοεμβρίου 2019

Έναν τεράστιο κουβά κέρασε τους εχθρούς της ελευθερίας των γατιών η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφατη απόφασή της. Κάποιοι εκεί έξω είχαν το θράσος να επιμένουν ότι οι οικόσιτες γάτες πρέπει να κυκλοφορούν με λουράκι σαν να είναι τίποτα χαλβάδες σκύλοι, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο περιορισμός της ελευθερίας των γατών βοηθά στην προστασία των πουλιών και του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς για τους ίδιους και ευτυχώς για τα αιλουροειδή που μας κάνουν την τιμή να είμαστε δούλοι τους, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έριξε άκυρο στις ιδέες για λουράκι και με ανακοίνωση της θεσμοθετεί ότι οι γάτες θα πηγαίνουν όπου γουστάρουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι δεν θα επιβάλλει ποτέ το ταπεινωτικό κολάρο και λουρί στα γατιά.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«[Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι] ένθερμη υποστηρίκτρια του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης, ακόμα και των εφτάψυχων φίλων του ανθρώπου.»

Οι θεωρίες για λουράκια είχαν προκύψει μετά από μία πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Journal of Environmental Law του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ της Ολλανδίας. Εκεί πάνω κάτω υποστήριζαν ότι οι οικόσιτες γάτες που πάνε όπου θέλουν κάνουν ζημιά στην βιοποικιλότητα και στην πανίδα γενικώς με το να τρώνε πουλιά και άλλα ζώα, να μεταδίδουν ασθένειες και με άλλους τρόπους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η οικόσιτη γάτα σκοτώνει κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 4 δισεκατομμύρια πουλιά και 21 δισεκατομμύρια θηλαστικά – αν και η πλειοψηφία αυτών των γατών είναι αδέσποτες.

Όπως ανέφερε η μελέτη:

«[Οι ελεύθερες οικόσιτες γάτες] επενεργούν δυσμενώς στη βιοποικιλότητα, εξαιτίας της θήρας, της διαταραχής, του ανταγωνισμού, των διαφόρων παθήσεων που μεταδίδουν και του υβριδισμού.»

Με βάση αυτόν τον ισχυρισμό, οι  Ολλανδοί επιστήμονες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει οδηγία που θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες γατών να κλείνουν τα ζώα τους στο σπίτι και να τα βγάζουν έξω δεμένα με λουρί. Ποιος ξέρει τι αιματηρή ανταρσία θα οργάνωναν οι γάτες βέβαια αν κάποιος τις υποχρέωνε να κλειστούν μέσα κόντρα στη φύση τους.

Ευτυχώς για όλους μας, λόγω της απόφασης της ΕΕ η επανάσταση των γατών αναβάλλεται μέχρι να μας βαρεθούν οριστικά.

Best of internet