Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, η Κομισιόν στέλνει την Δανία στο δικαστήριο για μούφα φέτα

Από τη Δανία προσπάθησαν να πουλήσουν λευκά τυριά ως φέτα και η χώρα τους θα πληρώσει τα σπασμένα


THE NEWSROOM · 27 Νοεμβρίου 2019

Δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι ξένοι βάρβαροι ότι με τη φέτα δεν μπλέκεις. Γιατί αν μπλέξεις με το σημαντικότερο επίτευγμα του τρισχιλιετούς ελληνικού πολιτισμού θα βρεις τον μπελά σου όπως ακριβώς τον βρήκε η Δανία, η οποία πρόκειται πρόκειται να καταλήξει στα δικαστήρια λόγω φέτας.

Για την ακρίβεια, ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει την Δανία στο Δικαστήριο της ΕΕ είναι ότι δεν τηρεί το δίκαιο της ΕΕ για τη διασφάλιση ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. Το σημείο τριβής με το ελληνικό ενδιαφέρον όμως είναι ότι εταιρείες με έδρα τη Δανία θρασύτατα παράγουν και εξάγουν λευκά τυριά σε χώρες εκτός ΕΕ με το όνομα «φέτα», σαν να μην ξέρουν ότι αυτό είναι ελληνική αποκλειστικότητα.

Όπως λέει σχετικά η Κομισιόν:

«Η φέτα έχει καταχωριστεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ και, ως εκ τούτου, μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής.»

Η γνώμη της Κομισιόν λοιπόν είναι ότι αυτά τα κόλπα με τα λευκά τυριά καταργούν στην πράξη την προστασία ΠΟΠ και ότι η Δανία ως κράτος δεν κατάφερε να βάλει μία τάξη. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η Δανία παραβιάζει τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας, αλλά και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών-μελών.

Όσο κι αν ακούγεται δύσκολο κάτι τέτοιο, το θέμα ξεπερνά τη φέτα αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Γιατί τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να εμποδίσουν και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών για την επίτευξη διμερών συμφωνιών που θα προστατεύουν εκτός ΕΕ τις ΠΟΠ και την ποιότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων ευρύτερα. Η Δανία είχε μάλιστα την ευκαιρία της να πάρει μέτρα, καθώς έχει λάβει από το 2018 προειδοποιητική επιστολή που την προέτρεπε να σταματήσει τις επιχειρήσεις που κάνουν τέτοια πράγματα στο έδαφός της.

Όταν όμως πας να φας τη φέτα, θα φας τα μούτρα σου.

(πηγή)

 

Best of internet