Quantcast
THE STREAM

Η πρώτη (πραγματική) φυλάκιση για ηλεκτρονική πειρατεία έπαιξε στην Κομοτηνή

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής καταδίκασε τον διαχειριστή μίας ιστοσελίδας με παράνομο υλικό σε πέντε χρόνια κάθειρξη


THE NEWSROOM · 21 Νοεμβρίου 2019

Την πρώτη “ψηφιακή” καμπάνα στην ιστορία της έζησε η χώρα μας, η οποία έχει ως γνωστόν μπει ορμητικά στην ψηφιακή εποχή. Ψηφιακή εποχή χωρίς ψηφιακές καμπάνες όμως δε γίνεται και ο εκλεκτός της μοίρας ήταν ένας ιδιοκτήτης ιστοσελίδας που έκανε διανομή πειρατικού ψηφιακού περιεχομένου: ταινίες, μουσική, βιβλία ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα καλούδια.

Οι δε τυχερές ιστοσελίδες ήταν οι «greekstars.net» και «greekstars.co», με τον ιδιοκτήτη τους να εισπράττει ποινή κάθειρξης πέντε ετών για παράνομη διάθεση  κινηματογραφικών έργων, μουσικής, βιβλίων, προγραμμάτων Η/Υ και ηλεκτρονικών παιχνιδιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής. Μετά το δικαστήριο δε χάθηκε καθόλου χρόνος, με αποτέλεσμα ο διαδικτυακός πειρατής να οδηγηθεί στη φυλακή αμέσως αφότου ακούστηκε η απόφαση.

Ο κατηγορούμενος είχε αντιμετωπίσει ούτε λίγο ούτε πολύ 4 ποινικές διώξεις μεταξύ του 2009 και του 2012 και είχε συλληφθεί κάμποσες φορές. Παρ ‘όλα αυτά συνέχιζε το λειτούργημά του αλλάζοντας μετά από κάθε σύλληψη το domain name της ιστοσελίδας. Για την ακρίβεια, πριν την απόφαση του δικαστηρίου της Κομοτηνής είχε υπάρξει εναντίον του και μία τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης (β’ βαθμού) για ανάλογο (σχετικά με πνευματικά δικαιώματα) αδίκημα – αυτό ήταν η λειτουργία του “greekstars.biz”, το οποίο του έφερε επίσης πέντε χρόνια φυλακή.

Η τελευταία απόφαση είναι πολύ σημαντική, καθώς δημιουργεί σοβαρό δεδικασμένο για το φαινόμενο των συνεχών αλλαγών domain name που εφαρμόζεται από τους κουρσάρους του διαδικτύου. Επίσης, έχει σημασία το ότι ανέβαιναν το παράνομο υλικό σε forum μέσω links σε γνωστούς παρόχους όπως rapidshare και άλλα.

Εντάξει πάντως αν δεν κάνουν την δουλειά τους τα δικαστήρια θα κυνηγήσουν και τους πειρατές τα ΜΑΤ που κάνουν έτσι κι αλλιώς για όλες τις δουλειές, εκτός κι αν υπάρχει πρόβλεψη να φτιαχτούν και ηλεκτρονικά ΜΑΤ για ψηφιακά μπάχαλα.

 

(πηγή)

Best of internet