Quantcast
THE STREAM

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκίνησε καμπάνια ενάντια στην αποτέφρωση για να μην μείνει άσωστη η ψυχή σας

Μην περιμένετε κηδεία αν πάρετε αποτέφρωση, δήλωσε η Εκκλησία της Ελλάδος


THE NEWSROOM · 8 Νοεμβρίου 2019

Το να καιγόμαστε οπωσδήποτε δεν είναι καλό πράγμα, και αυτό ισχύει είτε καιγόμαστε με games, είτε με επιτραπέζια, με comments στο Luben ή με Γάλλους μεταδομιστές (δεν κρίνουμε). Πάνω σε αυτή την κοινώς αποδεκτή βάση πάτησε λογικά η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε καμπάνια με σκοπό να μας αποτρέψει να καούμε και μετά θάνατον.

Η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία μας είχε ήδη δώσει κάποια δείγματα γραφής, όταν η Μητρόπολη Λιβαδειάς ανακοίνωσε ότι βασικά κάντε ό,τι θέλετε αφού πεθάνετε, αλλά μην περιμένετε κηδεία μετά – επίσης χαρακτήριζε επίσης την πρακτική της αποτέφρωσης «αντιπαραδοσιακή και αντιχριστιανική». Το παράδειγμα του πρωτοπόρου παραρτήματος ακολουθήθηκε τελικά και από τα κεντρικά, με αποτέλεσμα να απασχολήσει και την προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) στη Μονή Πετράκη.

Έτσι, η Εκκλησία μας ενημερώνει από το φυλλάδιο «Προς τον Λαό» ότι όποιος διαλέξει την αποτέφρωση θα πρέπει να ξεχάσει την κηδεία ή το μνημόσυνο. Το πολύ που θα μπορεί να γίνει είναι ένα τρισάγιο, αλλά μόνο αν έχει όρεξη ο αρμόδιος μητροπολίτης. Όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο, υπάρχουν επίσης και ανθρωπολογικοί λόγοι για όλο αυτό:

«[Η Εκκλησία] επί του θέματος δε αυτού εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή της Εκκλησίας δεν είναι νέα, απλά τώρα είναι πιο επίκαιρη επειδή τώρα ξεκίνησε να λειτουργεί το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα. Όπως υπογραμμίσαμε στο παρελθόν, η ορθόδοξη Εκκλησία καίγεται (no pun intended) για την σωτηρία της ψυχής σας, η οποία ως γνωστόν απαιτεί οπωσδήποτε κηδεία. Άσωστοι θα μείνετε;

Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει σίγουρα υπάρξει ανθρωπολογικό ενδιαφέρον:

 

 

Best of internet