Quantcast
THE STREAM

Γιάννενα: Κύκλωμα παπάδων δικάζεται για ιερό λαθρεμπόριο ορθόδοξων εικόνων

Αρχαιοκαπηλία κειμηλίων σε βιομηχανικό επίπεδο είχε οργανώσει στην Ήπειρο κύκλωμα με έναν αρχιμανδρίτη για αρχηγό


THE NEWSROOM · 7 Νοεμβρίου 2019

Μέχρι την Αγγλία κατάφερε να κάνει γνωστή την ορθόδοξη τέχνη της πατρίδας μας ένας σημαίνων κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδας με το παρεάκι του, αν και όχι με τον τρόπο που μπορεί να περίμενε ο κόσμος. Ο αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο οποίος έχει και πόστο – κλειδί στα κεντρικά της Εκκλησίας, κατάφερε να προωθήσει την ορθοδοξία μέσω της παραδοσιακής δραστηριότητας της ιερόσυλης αρχαιοκαπηλίας.

Πιο συγκεκριμένα, το βούλευμα (83/2019) του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων υποδεικνύει τον αρχιμανδρίτη ως chief σε ένα κύκλωμα που σήκωνε ιερά κειμήλια από μοναστήρια και ξωκλήσια στο Ζαγόρι, την ευρύτερη Ήπειρο, το Πήλιο και άλλα μέρη της Ελλάδας. Το crew φαίνεται πως λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον: Το πρώτο βήμα ήταν ίσως τα Χριστούγεννα του 2009, όταν άγνωστοι έκαναν διάρρηξη σε ναό του 1630 στο Κουκούλι Ιωαννίνων και σήκωσαν 67 εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, ιερά σκεύη, και άλλα κειμήλια με αξία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Οι χαρούμενες δραστηριότητες συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια με επισκέψεις σε πολλές αντίστοιχες τοποθεσίες, με τον συνολικό αριθμό των κειμηλίων να εκτιμάται από 200 ως 700 – σε κάποιες ναούς πήραν μέχρι και 35 εικόνες. Η προώθηση παντως δούλεψε καθώς κάποιες κατάφεραν να φτάσουν Άμστερνταμ και κάποιες άλλες στην γκαλερί Temple του Λονδίνου, αν και τελικά ο συντηρητισμός νίκησε και αρκετές εικόνες επιστράφηκαν.

Οι υπεύθυνοι μαθεύτηκαν όταν η αστυνομία του ευρύτερου Λονδίνου έστειλε πληροφορίες στην Ελλάδα, στις κατονομαζόταν ένας 48χρονος, μέλος γνωστής οικογένειας από Τρίκαλα, ο οποίος και ομολόγησε τελικά. Η συνέχεια ήταν το 2015, όταν συνελήφθη στην Αθήνα ένας 58χρονος βιβλιοδέτης που στο μαγαζί του είχε 8 βιβλία, μεταξύ των οποίων και Ευαγγέλια, με χρονολογία από το 1747 ως το 1921. Ο νέος αυτός Ευαγγελιστής έδειξε με τη σειρά του τον 48χρονο ως προμηθευτή του, οπότε η συνέχεια ήταν πιο απλή.

Η δίκη του team έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου, με τον αρχιμανδρίτη να συνδέεται με το κύκλωμα με ένα ποσό κάπου 600.000 € που βρέθηκε σε λογαριασμό του βιβλιοδέτη. Ο συνήγορος του βέβαια αρνήθηκε τα πάντα:

«Το απόλυτο της αδικίας διαπράττεται σε βάρος του αρχιμανδρίτη που είναι ένα γνωστό και απολύτως αξιοσέβαστο πρόσωπο στην Μητρόπολη και στην κοινωνία της Ιωαννίνων.

Δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως οι κατηγορίες σε βάρος του θα καταπέσουν στην ακροαματική διαδικασία. Το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε όταν κλήθηκε από την ανακρίτρια Ιωαννίνων, επιβεβαιώνει πως δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε καμία ύποπτη συναλλαγή, παρά μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία του.»

Αν θέλετε τη γνώμη μας πάντως από το να είναι στην Ήπειρο στα κατσάβραχα, δεν είναι καλύτερα σε μία γκαλερί;

(πηγή)

 

Best of internet