Quantcast
THE STREAM

Κύπρος: Νο1 καταζητούμενος εντερπρενέρ κερδίζει τσάμπα υπηκοότητα από την Αρχιεπισκοπή

Το ότι ο εν λόγω ριψοκίνδυνος επιχειρηματίας άφησε 300 χιλιάρικα δώρο στην Αρχιεπισκοπή θεωρείται τελείως τυχαίο


THE NEWSROOM · 5 Νοεμβρίου 2019

Είναι ευρέως γνωστό εδώ και καιρό ότι οι πολυεκατομμυριούχοι έχουν καλύτερη σχέση με την κάθε υπηκοότητα από τους λιγότερο ή καθόλου εκατομμυριούχους, με αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί ότι πρόσφατα και η Ελλάδα μας ξεκινά διαδικασίες για να αποδίδεται πιο εύκολα η υπηκοότητα σε όποιον έχει 2 εκατομμύρια ευρώ την αξίζει. Το ενδιαφέρον στη νέα αυτή περίπτωση που μας έρχεται από την Κύπρο, σύμφωνα με Κυπριακά μέσα, είναι ότι και ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας φαίνεται να στήριξε μία τέτοια αίτηση, επειδή ο αιτών φραγκάτος ήταν ιδιαίτερα ευσεβής – το ότι τώρα τον καημένο τον ψάχνει η Ιντερπόλ είναι μάλλον ένας λόγος παραπάνω.

Ο νεοφώτιστος αυτός Κύπριος είναι ο επιχειρηματίας Τζο Λόου (Jho Taek Low) με καταγωγή από τη Μαλαισία, ο οποίος σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg φαίνεται να είναι ανακατεμένος σε μία υπόθεση υπεξαίρεσης κάμποσων δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα του. Η υπόθεση αυτή ενδεχομένως να σχετίζεται με την πρόθεσή του να μεταναστεύσει στην Κύπρο, όπου όπως φαίνεται βρήκε μία θερμή υποδοχή.

Γιατί ο κ. Λόου μάλλον ήθελε να γίνει και ορθόδοξος, καθώς με το που έφτασε στην Κύπρο (το 2015, όταν έγινε γνωστή η υπεξαίρεση) ζήτησε να κάνει δωρεά 300.000 ευρώ στην Θεολογική Σχολή της Κύπρου – ή τουλάχιστον αυτό δήλωσε η πλευρά της Αρχιεπισκοπής. Κατά απίστευτη σύμπτωση, το διαβατήριό του τελικά εκδόθηκε την ίδια μέρα που κατατέθηκε τραπεζική επιταγή υπέρ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, και όχι υπέρ της Θεολογικής Σχολής.

Το πράγμα φυσικά δεν ήταν τόσο ξερό όσο ακούγεται. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είχε στείλει περισσότερες από μία επιστολές στον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, όπου τον ενημέρωνε ότι ο Μαλαισιανός εντερπρενέρ έχει επενδύσει ήδη ένα σωρό λεφτά (και η βίλα που αγόρασε χτίστηκε σε γη που ανήκε προηγουμένως στην Εκκλησία), οπότε αξίζει να πάρει την υπηκοότητα.

Όπως ανέφεραν οι επιστολές:

«[ο Jho Low] έχει ήδη επενδύσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000 ευρώ + ΦΠΑ) για αγορά κατοικίας»

και:

«θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα έχουμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε σε προγραμματισμένη συνάντηση, μετά και από δική του επιθυμία, προκειμένου να συζητήσουμε την προώθηση διαφόρων επενδυτικών έργων σε εκκλησιαστική γη

Επίσης:

«Όπως εξετάσετε το αίτημα της πολιτογράφησης του κ. Jho Low, πριν την ημερομηνία άφιξής του στην Κύπρο. Εκφράζοντας σας τις ευχαριστίες μας για την κατανόηση, ευχόμαστε πλούσιες τις ευλογίες και την ενίσχυση του Κυρίου στα υπουργικά σας καθήκοντα. Ευχέτης προς Κύριον, ο Κύπρου Χρυσόστομος»

Να σε έχει σε τόσο μεγάλη εκτίμηση ο αρχιεπίσκοπος δεν είναι και λίγο, οπότε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση.

Μιλώντας πρόσφατα στο ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι όλα έγιναν «για το καλό της Κύπρου» αλλά και ότι το έχει ξανακάνει σε αντίστοιχη περίπτωση:

«Ο επιχειρηματίας μας είπε χτίζω επαύλεις στο χωράφι που αγόρασα από εσάς και αν έχετε την καλοσύνη να τις προωθήσετε. Μάλιστα μας έδωσε τρία ονόματα, δεν ήταν μόνο για αυτόν. Τώρα αν έδωσαν και στους τρεις δεν μπορώ να ξέρω.»

Ο δε τότε υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι όλα έγιναν νόμιμα. Γι’αυτό πάντως δεν είχε κανείς αμφιβολία, η αλήθεια είναι:

«1. Εάν πράγματι ο αρχιεπίσκοπος ζητά την έκδοση διαβατηρίου σε κάποιον και μέσα σε δυο μέρες εκδίδεται, τότε πρόκειται για τερατώδες σκάνδαλο. Αλλά πρόκειται για τερατώδες ψέμα.

2. Ο ενδιαφερόμενος υπέβαλε μέσω ελεγκτικού οίκου αίτηση δυόμιση μήνες ενωρίτερα και εξασφάλισε διαβατήριο σε χρόνο που και άλλοι κατ’ εξαίρεση αιτητές ήταν δυνατό να εξασφαλίσουν τότε.

3. Στο διάστημα των δυόμιση μηνών η υπηρεσία ολοκλήρωσε τις έρευνες της με τους στρατηγικούς εταίρους της, την Ιντερπόλ, την Κυπριακή Αστυνομία και το ενδιαφερόμενο τραπεζικό ίδρυμα.

4. Η Ιντερπόλ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πληροφορίες εναντίον του αιτητή, η Κυπριακή Αστυνομία επιβεβαίωσε το λευκό ποινικό μητρώο του και η Τράπεζα Κύπρου πιστοποίησε την καθαρότητα των χρημάτων της επένδυσης.

5. Άλλη έρευνα ή έκθεση για τον αιτητή, δεν υπήρχε ενώπιον του υπουργού.

6. Άποψη μου, μετά τα όσα επακολούθησαν είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αφαιρέσει από το εν λόγω πρόσωπο την κυπριακή υπηκοότητα, όπως συνέβη με δική μου απόφαση σε προηγούμενη περιπτωση

AYTH EINAI H ΠΑΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΑΙ ΝΑΙ… ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ»

Ενώ και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «σε όσους έχει παραχωρηθεί υπηκοότητα κατά παράβαση θα τους αφαιρεθεί. Τελεία και παύλα.». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας έχει εξαφανιστεί κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή που βρίσκεται – κάποια από τα σενάρια αναφέρουν ότι είναι στην Κίνα.

Μπορεί βέβαια και να έχει αναληφθεί εις Κύριον, μετά από τέτοιες δωρεές.

(1, 2, 3)

 

Best of internet