Quantcast
THE STREAM

Κέρκυρα: Δήμος τοποθετεί κολώνες ΔΕΗ σε λιμάνι χωρίς φως, ξεχνάει το ρεύμα

Σε στάδια φαίνεται πως γίνεται η ηλεκτροδότηση των λαμπών στο λιμανάκι του νησιού Οθωνοί της Κέρκυρας


THE NEWSROOM · 5 Νοεμβρίου 2019

Την θεωρία των σταδίων της ηλεκτροδότησης αποφάσισε να χαρίσει στην ανθρωπότητα ένα από τα νησιά της άγονης γραμμής της χώρας, και πιο συγκεκριμένα, αλλεπάλληλες δημοτικές αρχές του. Πρόκειται για τους ακριτικούς Οθωνούς, σε μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υπάρξει ακόμη ηλεκτρικό φως.

Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν κάτι φοβερά συναρπαστικό, η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά πιο κουλ: Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 82 κολώνες της ΔΕΗ με τις κατάλληλες λάμπες, όμως λείπουν τα καλώδια. Ούτε αυτό όμως έγινε έτσι απλά – παρότι η πρώτη μελέτη έγινε πέντε χρόνια πριν, η μεταβίβασή της από τον ένα δήμαρχο στον άλλο προκάλεσε μία μικρή έλλειψη συνεννόησης, με αποτέλεσμα να ξεχάσουν οι ιθύνοντες να δημοπρατήσουν τα καλώδια.

Οι υπεύθυνοι για η μαγεία αυτή είναι καταρχάς τα αρμόδια συνεργεία του δήμου, τα οποία δεν τσέκαραν τη δουλειά του εργολάβου, σύμφωνα με τον κάτοικο Γιάννη Κατέχη:

«H εικόνα με τον φωτισμό είναι ανύπαρκτη. Εδώ και πέντε χρόνια είχε γίνει μελέτη, η μελέτη από τον προηγούμενο πήγε στον επόμενο δήμαρχο, όμως… χάθηκε στο δρόμο. Ξέχασαν να δημοπρατήσουν τα καλώδια. Υπάρχουν 82 στύλοι με λάμπες στημένοι και δεν υπάρχουν καλώδια! Σ’ αυτό δεν ευθύνεται η ΔΕΗ, αλλά τα αρμόδια συνεργεία του δήμου, που δεν έλεγξαν τον εργολάβο την ώρα που έκαναν τη δουλειά…»

Υπήρξε όμως συνεργασία και με άλλους φορείς. Το νησί των 50 μόνιμων κατοίκων δεν έχει ανεξάρτητο δήμο όπως τα αντίστοιχα του Αιγαίου αλλά ανήκει στον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ο οποίος όμως δεν έχει βάλει τρεις αντιδημάρχους, οπότε το νησάκι δεν εκπροσωπείται κάπου:

«Ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, στον οποίο ανήκουμε δεν τοποθέτησε τους τρεις αντιδημάρχους, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καν εκπροσώπηση. Ξεκινήσαμε εκστρατεία για να απεμπλακούμε και να αποκτήσουμε το δικό μας δήμο. Γιατρό έχουμε έναν στρατιωτικό κι ένα μικρό ιατρείο. Το καλοκαίρι έχουμε γύρω στους 500 τουρίστες, κυρίως από Ιταλία γιατί είμαστε πολύ κοντά, μόλις 40 μίλια.»

Το ύψιστο επίτευγμα όμως ήταν στο άψογο 1-2 των μελετητών του δήμου με τον εργολάβο. Η μελέτη του δήμου δεν είχε συμπεριλάβει το ασήμαντο ζήτημα της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Ο δε εργολάβος εκτέλεσε άψογα την παραγγελία, ακριβώς όπως του δόθηκε, και απλά έβαλε κολώνες χωρίς ρεύμα.

Δείτε το βίντεο:

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Το θέμα έγκειται στη “λανθασμένη” μελέτη που είχε δημοπρατηθεί πριν χρόνια για το έργο του φωτισμού στο λιμάνι των Οθωνών, όταν ο μελετητής φέρεται να “ξέχασε” να εντάξει και την ηλεκτρική καλωδιακή σύνδεση των κολόνων, μεταξύ τους, με αποτέλεσμα όταν ανέλαβε ο εργολάβος να εκτελέσει το έργο όπως ακριβώς ήταν η μελέτη.

Αυτή αφορούσε την τοποθέτηση των φωτιστικών κολόνων, την κεντρική καλωδίωση, την παραδοχή του δικτύου και την υποδομή της διασύνδεσης των κολόνων, αλλά τη μη παροχή καλωδίου για τη σύνδεση των κολόνων φωτισμού μεταξύ τους, αλλά και με το δίκτυο ηλεκτροδότησής. Το έργο κόστισε περίπου 100.000 ευρώ, αλλά το λιμάνι δεν είδε ποτέ το φως του.

Έτσι, ο Άμμος, που το καλοκαίρι φιλοξενεί εκατοντάδες ιστιοπλοϊκά, αλλά είναι και το βασικό λιμάνι της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, παραμένει το βράδυ σκοτεινός.»

Προς το παρόν ίσως υπάρχει αχνά φως (no pun intended) στο τούνελ, καθώς φαίνεται να γίνεται απόπειρα για νέα μελέτη για το ρεύμα και να μπει επιτέλους το συγκεκριμένο λιμάνι στον 20ο αιώνα. Πιθανόν βέβαια αν κρατήσει πάλι πέντε χρόνια όλο αυτό οι κάτοικοι του νησιού να αποφασίσουν να αποσχιστούν και να ενωθούν με την Ιταλία, με αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο ο δήμος στον οποίο τυπικά ανήκουν να μην το καταλάβει καν.

Μην ξεχνιόμαστε βέβαια, το καλό πράμα αργεί να γίνει.

 

Best of internet