Quantcast
THE STREAM

Θεσσαλονίκη: Γυμνάσιο οργανώνει εκπαιδευτικό προσκύνημα στον τάφο του Παΐσιου

Με την συγκεκριμένη ελληνορθόδοξη εκδρομή να είναι απλά μία στιγμή του πλούσιου προγράμματος κατηχητικού που έχει διαμορφώσει το σχολείο


THE NEWSROOM · 22 Οκτωβρίου 2019

Έναν προορισμό αναψυχής ιδανικό για τις εφηβικές ψυχούλες που εκπαιδεύει (αν και ελαφρώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα) φαίνεται πως επέλεξε ένα γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, ο προορισμός στον οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω είναι μέρος ενός πλήρους εικοσαήμερου προγράμματος Ελληνοχριστιανικής αγωγής, όμως παρ’ όλα αυτά η «διδακτική [sic]» επίσκεψη της 7ης Νοεμβρίου καταφέρνει να κλέψει την παράσταση.

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο Γυμνάσιο αποφάσισε να πάει τους μαθητές του στον τάφο του Παΐσιου, του οσίου που κατάφερε έστω μετά θάνατον να πάρει την πολυπόθητη προαγωγή σε άγιο και είναι εδώ και κάμποσα χρόνια το αγαπημένο σουπερμάρκετ προφητειών για ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι του Ελληνικού κοινού. Σε αυτό το κοινό πιθανώς να ανήκουν και οι διδάσκοντες του γυμνασίου, οι οποίοι μετέτρεψαν με μεγάλη επιτυχία το σχολείο σε κατηχητικό και την εκδρομή σε προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδρομή δεν περιλαμβάνει επίσκεψη μόνο στην Ιερά Μονή Σουρωτής όπου αναπαύεται μόνιμα ο κ. Παΐσιος, αλλά και στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Βασιλικών, ώστε η νεολαία να έχει επαφή με όλο το μήκος και το πλάτος της Ορθοδοξίας μας. Να μείνει το Πατριαρχείο στην απέξω δηλαδή;

Να τονίσουμε ξανά εδώ ότι η συγκεκριμένη διπλή επίσκεψη δεν είναι παρά μία απλή στάση σε ένα φουλ έξτρα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όπως φαίνεται η σχετική ανακοίνωση του σχολείου προς τους γονείς, από την περασμένη Παρασκευή 18/10 μέχρι την Παρασκευή 7/11 θα γίνει εκκλησιασμός σε κάθε τμήμα, ένα Ιερό Ευχέλαιο στο σχολείο για «πνευματική ενίσχυση», σχολική εκδήλωση για το 1940 με συμμετοχή στην παρέλαση (οκ, αυτά τα δύο είναι λίγο μπανάλ πια, όλοι τα κάνουν) και φυσικά απονομή αριστείων και βραβείων για τους άριστους, δεδομένου ότι τώρα έχουμε αριστεία και όχι αριστερία.

Η αυλαία θα πέσει θριαμβευτικά με την επίσκεψη στον γέροντα Παΐσιο, ενώ η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον διευθυντή περιλαμβάνει και ευχές για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο:

Άμα πονάτε τώρα εσείς οι άθεοι και απάτριδες μετά από όλα αυτά, δε σας φταίει κανείς. Για την ιστορία, αυτή είναι η η σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας για τις εκπαιδευτικές εκδρομές, στο άρθρο 2 του κεφ. Α’:

“Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών και μαθητριών, γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τόπους που έχουν ιδιαίτερη μορφωτική αξία, να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους. Για το σκοπό αυτό επιλέγονται περιοχές με ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία (πολιτιστική, αρχαιολογική, ιστορική, οικολογική)…”.

Να δούμε αν πονάει και το Υπουργείο δηλαδή.

Best of internet