Quantcast
THE STREAM

40 κάπα το χρόνο για μάζεμα νεραντζιών δίνει ο αρχοντικός δήμος Χολαργού – Παπάγου

Δεν τα τσιγκουνεύεται τα φράγκα του όταν πρόκειται για την τρομερή εστία μόλυνσης που λέγεται πεσμένα νεράντζια


THE NEWSROOM · 14 Οκτωβρίου 2019

Ιδιαίτερα αρχοντικός φαίνεται πως είναι με τα έξοδα για τις διάφορες εργασίες στην περιοχή ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, με την άλλη πιθανή ερμηνεία να είναι πως έχει σκοπό να τονώσει την επιχειρηματικότητα στην επικράτειά του. Αυτό προκύπτει από την δημοσιοποίηση της τακτικής του για την κομβικής σημασίας εργασία που είναι το μάζεμα των νεραντζιών: Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος αναθέτει το τιτάνιο αυτό έργο σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία πληρώνεται 100 ευρώ για κάθε δέντρο.

Σύμφωνα με το Έθνος, το τίμημα των νεραντζιών φτάνει τελικά τα 40 χιλιάδες ευρώ, ενώ η πατέντα εφαρμόζεται διαχρονικά από την ίδια δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με την ηγεσία του δήμου, ο λόγος για την τόση ενασχόληση με τα νεράντζια είναι ότι αποτελούν εστίες μόλυνσης, όπως υποστήριξε και τον περασμένο Φεβρουάριο:

«Ο δήμος μας διαθέτει χιλιάδες νεραντζιές στα πεζοδρόμιά του, οι οποίες, λόγω της πλούσιας καρποφορίας τους, ευθύνονται για τη δημιουργία ρύπανσης, εστίες μόλυνσης.»

Για την ακρίβεια, η δημοτική αρχή Χολαργού – Παπάγου έχει μετρήσει ότι στην περιοχή υπάρχουν 4450 νεραντζιές, τις οποίες οι 16 κηπουροί του δήμου αδυνατούν να νταντέψουν. Σύμφωνα και πάλι με το Έθνος, ο συγκεκριμένος δήμος ζητά 5.2 εκατομμύρια  ευρώ προϋπολογισμό από την περιφέρεια, το οποίο σημαίνει ότι πρακτικά δίνει το 1% του μπάτζετ για να αντιμετωπίσει την τρομερή απειλή που λέγεται νεράντζια.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η λογική αυτή απηχεί το πρόσφατο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού θα μπορούν να ανατίθενται σε εργολάβους χωρίς τεκμηρίωση. Χωρίς δηλαδή να εξηγείται αναλυτικά ότι ο δήμος δεν μπορεί να το κάνει αυτό με δικά του μέσα.

Τουλάχιστον θα κινηθεί επιτέλους η αγορά μαζέματος νεραντζιών, δεν είναι λίγο αυτό.

 

Best of internet