Quantcast
THE STREAM

Oι Μαδούροι του Guardian βάζουν το βιβλίο του Βαρουφάκη στα 100 καλύτερα του 21ου αιώνα

Όχι ότι ελπίζουμε να συνεχιστεί στο site και στα social media του Guardian το ξεμάλλιασμα για τον Βαρουφάκη, αλλά το ελπίζουμε και λίγο


THE NEWSROOM · 23 Σεπτεμβρίου 2019

Αν στεναχωρηθήκατε που το ιντερνετικό ξεμάλλιασμα γύρω από το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσε όταν οι ξενέρωτοι του IMDb διέκοψαν την παρτάρα στα σχόλια για τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, τότε πολύ πιθανόν να ήρθε η ώρα να πάρετε και πάλι τα πάνω σας. Όχι, ο Γιάνης και τα πουκάμισά του δεν θα πάνε στο Netflix μετά το Φεστιβάλ της Βενετίας · το θέμα μας εδώ είναι και πάλι το βιβλίο του με τίτλο «Adults in the Room», το οποίο χάρισε το όνομα και στη ταινία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επεισοδιακός ψηφιακός διάλογος μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε το δικό μας trailer για την ταινία:

Ο λόγος είναι ότι μπήκε στη λίστα της γνωστής Βρετανικής εφημερίδας Guardian με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα. Το βιβλίο του Βαρουφάκη έχει μπει στην 86η θέση της λίστας, ενώ η κριτική είχε γίνει τον Μάιο του 2017 από τον John Kampfner.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η λεζάντα (μεγέθους παραγράφου) της καταχώρησης δεν ξεχνά να μνημονεύσει τα πέτσινα μπουφάν του μηχανόβιου πρώην υπουργού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτά τα απομνημονεύματα από τον οικονομολόγο με τα δερμάτινα μπουφάν για τους έξι μήνες που πέρασε ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας το 2015 σε μία εποχή οικονομικής και πολιτικής κρίσης έχουν περιγραφεί ως “κάποια από τα καλύτερα πολιτικά απομνημονεύματα που γράφτηκαν ποτέ“.

Συγκρούεται με το ΔΝΤ, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη Γουόλ Στριτ, τους δισεκατομμυριούχους και τους μιντιάρχες και μαθαίνει πως δουλεύει το σύστημα – συνεπώς, το βιβλίο του είναι μια αποκαλυπτική περιγραφή της σύγχρονης εξουσίας.»

Ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα του Βαρουφάκη είναι ότι όχι μόνο μπήκε στη λίστα, αλλά βρίσκεται και κάποιες θέσεις πιο ψηλά από το «Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς», που δεν είναι καθόλου λίγο. Βέβαια είναι σχεδόν 40 θέσεις κάτω από το τελευταίο βιβλίο (29o) της σειράς Discworld, αν και αυτό είναι λογικό, καθώς κανείς δεν είναι Terry Pratchett.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι αυτό θα κάνει τους φίλους του να ενθουσιαστούν και τους εχθρούς του να λυσσάξουν. Κάτι εξαιρετικό για όλους εμάς τους υπόλοιπους, που θα μπορούμε να διαβάζουμε τέτοιες καταπληκτικές κριτικές, αυτή τη φορά σε random σχόλια στο site και στα social media του Guardian:

Επίσης αυτή τη φορά οι επικριτές θα έχουν διαβάσει το βιβλίο του Βαρουφάκη πριν γράψουν κριτική, μπορεί και όχι δηλαδή, θα δείξει.

Best of internet