Quantcast
THE STREAM

Σύνθετη ονομασία χωρίς μητσοτακικό προσδιορισμό αποφάσισε για το μετρό της η Οικογένεια Μητσοτάκη

Κάτω από τη μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» κρύβεται ένα άμπαλο και ξεκαρδιστικό παρασκήνιο


THE NEWSROOM · 23 Σεπτεμβρίου 2019

Μία σπουδαία θεατρική επιθεώρηση με επίκεντρο το Μετρό εξελίσσεται από την Παρασκευή στη χώρα μας αγαπητές φίλες και φίλοι. Προς γενική έκπληξη όμως, δεν είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ο πρωταγωνιστής, αλλά αυτό της Αθήνας. Για να είμαστε μάλιστα 100% ακριβείς, τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας είναι οι στάσεις Μετρό «Ευαγγελισμός» και «Άγιος Δημήτριος – Αλέξανδρος Παναγούλης».

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή με μια ανακοίνωση της Αττικό Μετρό, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα, ο σταθμός «Ευαγγελισμός» θα άλλαζε όνομα σε «Παύλος Μπακογιάννης», προς τιμήν της μνήμης του Νεοδημοκράτη πολιτικού (συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, πατέρα του Δημάρχου Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη και γαμπρού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη) που δολοφονήθηκε το 1989 από την οργάνωση 17 Νοέμβρη, καθώς σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το εν λόγω γεγονός.

Η κίνηση αυτή θα συμπληρωνόταν από την απαλοιφή του σκέλους «Άγιος Δημήτριος» από τον άλλο σταθμό που αναφέρθηκε, προκειμένου να φέρει αποκλειστικά και μόνο το όνομα του αντιδικτατορικού αγωνιστή Αλέξανδρου Παναγούλη, μία απόφαση που σύμφωνα με την Αττικό Μετρό είχε παρθεί σε προηγούμενο χρόνο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση, η κίνηση αυτή είχε ιστορικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα:

«Η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.

Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε .αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.»

Δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το ότι υπήρξαν αντιδράσεις μερικά δευτερόλεπτα αφότου μαθεύτηκε αυτό: Απαιτεί αρκετό κόπο να προσπεράσει κανείς το ότι ο Παύλος Μπακογιάννης υπήρξε μέλος της οικογένειας του πρωθυπουργού, ότι η απόφαση πάρθηκε δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές και ότι ο ολόφρεσκος πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως καταλαβαίνετε, τα σχόλια, αλλά και οι προτάσεις για εναλλακτικές ονομασίες πήγαιναν κάπως έτσι:

Gepostet von Petros Misirlis am Samstag, 21. September 2019

Αυτο το μετρο μας αξιζει ρε μουργες

Gepostet von Giannakis Makris am Samstag, 21. September 2019

Πέρα από τα αστεία όμως, το κομβικό σημείο στην ανακοίνωση της Αττικό Μετρό ήταν ότι η μετονομασία του Ευαγγελισμού θα γίνει τσακ μπαμ: Στις 29 Σεπτέμβρη πιο συγκεκριμένα, με εξέχοντες καλεσμένους τον ΠτΔ Πάκη Παυλόπουλο, τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή (της έτερης γνωστής οικογενείας) και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα μπορούσε κανείς να πει με ασφάλεια δηλαδή ότι η κίνηση αλλά και το show αυτό, δεν ήταν άγνωστα στους συμμετέχοντες.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αντιδράσεις να κλιμακωθούν αντί να κοπάσουν, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων και γιος του Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε μέσω Facebook ότι η οικογένειά του απορρίπτει (ευγενικά) την κίνηση της Αττικό Μετρό. Όπως τονίζει η ανακοίνωση, «Η σύζυγος, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα».

Ευχαριστούμε θερμά την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος…

Gepostet von Κώστας Μπακογιάννης – Kostas Bakoyannis am Sonntag, 22. September 2019

Προφανώς αρκετοί άνθρωποι θεώρησαν σωστό να δώσουν συγχαρητήρια για την κίνηση του αυτή, όμως το γεγονός όμως ότι όλα αυτά λογικά ήταν γνωστά από πριν, το οποίο μετατρέπει αυτόματα το όλο σκηνικό σε θεατρική παράσταση, προκάλεσε και ένα νέο set μαζικών αντιδράσεων. Την αυλαία της παράστασης έκλεισε τελικά ο ίδιος ο νέος πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, με χτεσινή του ανακοίνωση.

Το σπαρταριστό point της ανακοίνωσής του είναι αυτό που έτσι κι αλλιώς συμφωνεί με την κοινή λογική: Ότι η αρχική απόφαση είχε παρθεί σε πλήρη συντονισμό με την οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία και είχε προφανώς δεχτεί, αφού όχι μόνο αυτή το σκέφτηκε, αλλά αυτή είχε αναλάβει και το κόστος της εκδήλωσης. Αν άλλαξε γνώμη στην πορεία, τότε αυτό έγινε προφανώς μετά τις αντιδράσεις για τον οικογενειοκρατικό χαρακτήρα της απόφασης.

Όπως αναφέρει το πρώτο σημείο της τοποθέτησης του κ. Ταχιάου:

«Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης.

Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης

Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής…

Gepostet von Νίκος Ταχιάος am Sonntag, 22. September 2019

Αν πάντως κολλήσει ποτέ η επένδυση στο Ελληνικό, μπορεί πάντα να φτιαχτεί εκεί ένα σετάκι πυραμίδες ή ακόμα και μία Σφίγγα με τη μορφή της Ντόρας, θα δώσει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή σε 3000 χρόνια.

Best of internet