Quantcast
THE STREAM

Την πρώτη του καταδίκη ως ευρωβουλευτής εισέπραξε ο Χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός

Από 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή εισέπραξαν ο Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος για την επίθεση στο «Συνεργείο» το 2013


THE NEWSROOM · 13 Σεπτεμβρίου 2019

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος πάνω σε μηχανή κατά τη διάρκεια της επίθεσης

Άλλο ένα σετάκι καταδίκες μάζεψαν στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής με την κατάληξη της δίκης για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» στις 10 Ιουλίου 2013. Στην εν λόγω επίθεση, η οποία είχε γίνει δύο περίπου μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, είχαν συμμετάσχει 20 άτομα που αποσπάστηκαν από πορεία με περίπου 50 δικάβαλα μηχανάκια και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν οι τότε βουλευτές Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος.

Η επίθεση των Χρυσαυγιτών με ρόπαλα και λοστούς στο «Συνεργείο», όπου γίνονταν εκείνη την ώρα μάθημα αγγλικών σε ανήλικους, προκάλεσε υλικές ζημιές αλλά και τον τραυματισμό του εκμισθωτή του χώρου Παναγιώτη Δριμυλή. Όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα των εφετών ανακριτών:

«Περί ώρα 19.30 της 10/7/2013, στην Ηλιούπολη Αττικής συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μαρίνου Αντύπα 4Α, ομάδα είκοσι (20) περίπου ατόμων, που συμμετείχαν σε πορεία πενήντα (50) περίπου δικύκλων με δύο επιβαίνοντες σε κάθε ένα εξ αυτών, φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ αυτών κράνη, εισήλθαν σε εκεί υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, προκάλεσαν θραύση της εξωτερικής τζαμαρίας και φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης.

Ανωτέρω δράστες, με τα αντικείμενα που έφεραν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Παναγιώτη Δριμυλή, που τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν στο εσωτερικό. Ακολούθως, επιβιβάστηκαν στα δίκυκλα μοτοποδήλατα και διέφυγαν με κατεύθυνση την Αργυρούπολη Αττικής.»

Όπως τόνιζαν μάλιστα τότε οι κάτοικοι της περιοχής, η Αστυνομία είχε εμφανιστεί πολύ διστακτική στο κάνει κάτι για ανθρώπους με μπλουζάκια Χρυσής Αυγής, κράνη και καδρόνια που καταστρέφουν και τραυματίζουν. Η διστακτικότητα αυτή έχει αποθανατιστεί μάλιστα και σε φωτογραφία:

6 χρονιά μετά και με τη μεγάλη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, το δικαστήριο αποφάσισε σε βάρος αρκετών από τους Χρυσαυγίτες. Οι πιο φίρμες από αυτούς είναι ο ευρωβουλευτής Λαγός και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και εισέπραξαν ο καθένας από 8 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Εκτός από τα δύο στελέχη των ναζί, το δικαστήριο έριξε ποινή φυλάκισης 11 μηνών σε τέσσερις κατηγορούμενους για φυσική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία, ενώ σε έναν πέμπτο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, με αποτέλεσμα να εισπράξει 5 μήνες φυλάκισης.

Εντέλει, από τους 9 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν οι 7, με τους άλλους δύο να απαλλάσσονται λόγω παύσης της δίωξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση της Εισαγγελέως, η οποία είχε ζητήσει να γίνει δεκτό για όλους τους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας.

Όπως είχε τονίσει η εισαγγελέας:

«[Η νέα διάταξη] απαιτεί να μην έχει παραβιάσει ο κατηγορούμενος τον νόμο. Ακόμα κι αν είχαμε καταδίκη για ελαφρύ πλημμέλημα, θα μπορούσε να χορηγηθεί. Πρέπει να αναγνωριστεί από το δικαστήριο. Τώρα γράφεται βέβαια νομολογία για το ελαφρυντικό αυτό, όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης.»

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι παρότι η φυλάκιση με αναστολή ακούγεται πολύ ελαφριά για την επίθεση των νεοναζί, η ποινή σύμφωνα με την πολιτική αγωγή αφενός ήταν αναμενόμενη και αφετέρου δεν έχει πολύ σημασία αυτή καθαυτή, αλλά λόγω του κλίματος που δημιουργεί για την μεγάλη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και την παρτίδα.

Όπως τόνισε σκωπτικά μέσω Facebook ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης (με τον οποίο έχουμε μιλήσει πριν δύο χρόνια για την πολύκροτη δίκη):

«Κάντε έναν κόπο όσοι χαρήκατε σήμερα για την καταδίκη του Λαγού και του Μίχου να πείτε στον Αναστόλη τον Αναστολάκη που μόλις ξύπνησε και ανανέωσε το στάτους του στο facebook με την copy paste φράση “Πάλι αναστολή;” ότι το ζητούμενο σε αυτή την υπόθεση δεν ήταν η φυλάκιση των χρυσαυγιτών (που θα έπαιρναν ούτως ή αλλως αναστολή), αλλά το πρόκριμα που αυτή η απόφαση δημιουργεί για τη μεγάλη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Όχι, βέβαια, οτι αυτό θα κάνει καμιά διαφορά για τον Αναστόλη τον Αναστολάκη.»

Δε μπορούμε να πούμε, περιμένουμε με ανυπομονησία τη μεγάλη τιμή για τη χώρα μας που θα είναι να αποκτήσει τον πρώτο ευρωβουλευτή που θα μπει φυλακή.

(πηγές: 1, 2)

Best of internet