Quantcast
THE STREAM

Ελληνική υπηκοότητα θα παίρνουν φιλέλληνες επενδυτές που σκάνε δύο εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα

Ποιος είπε ότι η Ελληνική υπηκοότητα δεν κοστίζει ακριβά;


THE NEWSROOM · 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μία πολύ βολική λύση για κάθε πολυεκατομμυριούχο άνθρωπο εκεί έξω που αισθάνεται Έλληνας πατριώτης στην ψυχή φαίνεται πως επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η κυβέρνηση κατέληξε ότι το πρόγραμμα της χρυσής βίζας δεν είναι αρκετό για όσους προσφέρουν την ύψιστη εθνική υπηρεσία που είναι να αγοράσουν ακίνητα στην πατρίδα μας και ότι πρέπει να πάρουν και κάτι καλύτερο για τον κόπο τους.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» είναι κάτι που ενώνει κάμποσα από τα κόμματα των τελευταίων ετών (από την δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – ΠΑΣΟΚ μέχρι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), καθώς θεσπίστηκε το 2013 και επεκτάθηκε τον Μάρτιο του 2019 με τον νόμο 4605/2019. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, η χρυσή βίζα επέτρεπε την χορήγηση άδειας πενταετούς παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που έκαναν ψώνια σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ – με τον νόμο 4605/2019, η διάταξη επεκτάθηκε σε όσους αγοράζουν μετοχές και ομόλογα.

Ούτε αυτό όμως φαίνεται ότι είναι αρκετό, οπότε η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους να γίνουν πολίτες της χώρας μας, αν δείξουν τον πατριωτισμό τους. Η κανονική υπηκοότητα αναμένεται να κοστίσει κάτι περισσότερο από την άδεια πενταετούς παραμονής, καθώς ο υποψήφιος Έλληνας θα πρέπει να αποκτήσει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητα στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ, για να μη νομίζετε ότι έτσι απλά γίνεται κανένας Έλληνας πολίτης.

Εδώ η χώρα μας δεν είναι μόνη της, καθώς κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (οι εξής 5: Βρετανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Μάλτα και Ολλανδία) προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές (από χώρες εκτός ΕΕ) στον καυτό κλάδο του real estate για μόνιμους κατοίκους. Εκτός από τα δύο εκατομμύρια σε ακίνητα, ο υποψήφιος συνΈλληνας θα πρέπει να γίνει και μόνιμος κάτοικος της χώρας, καθώς θα απαιτείται κατοικία που θα κοστίζει τουλάχιστον 500.000 ευρώ, αλλά και ετήσια έξοδα συντήρησης τουλάχιστον 50.000 ευρώ – αν και θα υπάρχει η δυνατότητα το deal να κλείνει ακόμη κι αν η αρχική αγορά έχει γίνει μέσω νομικού προσώπου (και οι μετοχές ανήκουν όλες στον ίδιο).

Το νόημα σε όλο αυτό είναι να έρχονται εδώ οι πελούσιοι, ώστε να φορολογείται εδώ και το παγκόσμιο εισόδημά τους, αν και έχουμε την υποψία ότι δε θα τους ταράξουν και στη φορολογία. Υποτίθεται πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται και κάποια μέτρα για να γλιτώσει τους πάμπλουτους Σαουδάραβες πρίγκιπες σαν αυτόν του Βλάση Τσάκα:

Αν υπήρχε από νωρίτερα, το μέτρο αυτό θα είχε διευκολύνει πολύ κόσμο που δυσκολευόταν να εξασφαλίσει την Ελληνική υπηκοότητα, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος θα μπορούσε απλά να είχε σκάσει δύο εκατομμύρια ευρώ και να ξεμπερδεύει. Επίσης, θα μπει και άνω όριο στον αριθμό πολιτογραφήσεων, οι οποίες με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δε θα ξεπερνούν τις 200 το χρόνο. Θα υπάρχει μάλιστα μέριμνα και για τις οικογένειες των επενδυτών, για να μην νομίζει κανείς δεν υπάρχει σεβασμός για τον ιερό αυτό θεσμό.

Εμείς πάντως το ξέραμε ότι Έλληνας δεν γίνεσαι έτσι απλά, θεωρούμε όμως παράλληλα ότι είναι καλό που διευκρινίστηκε το πόσο κοστίζει για να γίνεις.

 

Best of internet