Quantcast
THE STREAM

Αύξηση του ποσοστού των μαγισσών στις ΗΠΑ δείχνει νέα έρευνα

Απογοητευμένοι από τις παραδοσιακές θρησκείες, οι νεαροί Αμερικανοί το έχουν ρίξει στον παγανισμό


THE NEWSROOM · 12 Σεπτεμβρίου 2019

Μπορεί να χρειάστηκαν μερικοί αιώνες στην αφάνεια, όμως φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα της ρεβάνς για μία συγκεκριμένη θρησκεία του παρελθόντος. Σε περίπτωση που είστε οπαδός του Απόλλωνα (όχι της Καλαμαριάς, του αυθεντικού) και ενθουσιαστήκατε, θα πρέπει δυστυχώς να σας απογοητεύσουμε: Δεν είναι (ακόμη) η ώρα για την επάνοδο του Δωδεκάθεου.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για τη μαγεία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες κάνει στις ΗΠΑ μια αξιοσημείωτη επάνοδο. Να τονίσουμε εδώ ότι όταν μιλάμε για μαγεία εννοούμε το real thing, όχι τα κόλπα του Τζιοβάνι με τη μπάλα σας πούμε: Όπως όλα δείχνουν, η millennial γενιά (η οποία αποτελεί και το επίκεντρο αυτής της επανόδου) έχει αρχίσει να στρέφεται προς την αστρολογία, τα ταρό και τις παγανιστικές θρησκείες όπως η Wicca, αγνοώντας τις μέχρι τώρα κυρίαρχες Αβρααμικές θρησκείες όπως το Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ.

Μάγισσες της Κάνσας

Αναλυτικότερα, μια μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί από το κολέγιο Trinity το 1990 ανέφερε ότι στις ΗΠΑ υπήρχαν γύρω στους 8000 Wiccans (Γουικανοί). 30 χρόνια μετά, οι πιστοί της Wicca έχουν φτάσει μέχρι και το 1.5 εκατομμύριο, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες μελέτες, το οποίο την κάνει δυνητικά μεγαλύτερο μέγεθος από την επίσημη Πρεσβυτεριανή χριστιανική εκκλησία με τα 1.4 εκατομμύρια μέλη της.

Η αιτία πίσω από την άνοδο των παγανιστικών θρησκειών είναι η επιθυμία των millennials για μια μεγαλύτερη ελευθερία στην πνευματικότητά τους. Σύμφωνα με το περιοδικό Quartz, το οποίο επικαλείται δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Pew Research Center και το Κολέγιο Trinity στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, οι νέοι ενήλικες της εποχής μας είναι αυτοί που έχουν δώσει νέα ζωή στη μαγεία και τις προχριστιανικές παραδόσεις, καθώς βρίσκουν την Χριστιανική πίστη ιδιαίτερα καταπιεστική.

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο:

«Από το 1990 μέχρι το 2008, το κολέγιο Trinity έκανε τρεις μεγάλες και αναλυτικές δημοσκοπήσεις για θέματα θρησκείας. Αυτά δείχνουν ότι η Wicca έχει αναπτυχθεί απίστευτα αυτή την περίοδο. Από 8000 μάγισσες και μάγους το 1990, ανακαλύφθηκε ότι υπάρχουν πλέον περίπου 340000 πιστοί της Wicca το 2008.»

Εκτός από αυτούς, οι έρευνες του Trinity βρήκαν ότι το 2008 υπήρχαν και άλλοι 340000 παγανιστές που δεν ταυτίζονται με τη Wicca στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα του Pew και του Trinity συμπληρώνουν τα δεδομένα για τις άλλες θρησκείες: Σύμφωνα με το Pew, ο Προτεσταντισμός και ο Καθολικισμός συρρικνώνονται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ μια έρευνα του Pew από τον Ιούνιο του 2018 αναφέρει ότι οι Αμερικανοί κάτω των 40 γενικά δεν θεωρούν τη θρησκεία «ιδιαίτερα σημαντική» στη ζωή τους.

Σε αυτό βοηθάει και το φρέσκο branding της μαγείας στην εποχή μας. Σύμφωνα με την συγγραφέα Julie Roys, η μαγεία και ο παγανισμός δεν συνδέονται με σατανάδες και διαόλους, αλλά αυτό συστήνονται σαν μια προχριστιανική παράδοση που ενθαρρύνει την ελεύθερη σκέψη και την κοντινότερη επαφή με τη Γη και τη φύση. Για την ακρίβεια, μία ομάδα μαγισσών δήλωσε ότι έχει ρίξει ήδη κάμποσες κατάρες στον Donald Trump, με την ομάδα μάλιστα να έχει μία ιδιαίτερα famous συμμετοχή, καθώς σε αυτές ανήκει και η Lana del Rey.

Από την άλλη βέβαια στις ΗΠΑ οι Χριστιανοί κυριαρχούν ακόμη στους θρησκευόμενους, όντας το 70% του αντίστοιχου πληθυσμού. Σε ότι αφορά τους άθρησκους, ένα 22% δηλώνει ότι δεν σχετίζεται με καμία θρησκεία.

Μπορεί να μην έχει και τόσο άδικο τελικά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος που ανησυχεί για «Βίγκαν Λεσβίες Αναρχικές Μπαχαλοσατανίστριες Μάγισσες», μπορεί να έχει καλύτερες πληροφορίες από όλους:

 

 

Best of internet