Quantcast
THE STREAM

Με αγιασμό και κατάληψη μπήκαν δύο λύκεια της Πετρούπολης στη νέα σχολική χρονιά

Οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές των δύο λυκείων διαμαρτύρονται για τη συστέγαση των σχολείων τους


THE NEWSROOM · 11 Σεπτεμβρίου 2019

Μία σχετικά αντισυμβατική προσέγγιση επέλεξαν ως προς τη νέα σχολική χρονιά δύο λύκεια της Πετρούπολης. Τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα σχολεία αρκέστηκαν στην πασέ λύση του αγιασμού, το 1ο και το 2ο ΓΕΛ αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη στα σχολεία τους, έχοντας εξασφαλίσει μάλιστα τη συμμετοχή όχι μόνο των μαθητών, αλλά και των γονέων και των καθηγητών.

Το θέμα που απασχολεί τα δύο σχολεία δεν είναι φυσικά το σχήμα της τυρόπιτας, όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό στις μέρες μας. Το κλείσιμο των σχολείων θα πραγματοποιηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συστεγαστούν και να λειτουργήσουν με διπλοβάρδιες (το γνωστό “πρωί – απόγευμα”) τα δύο σχολεία – μία απόφαση που έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

Το 1ο ΓΕΛ

Το 2ο ΓΕΛ

Το όλο θέμα προέκυψε όταν το 2ο ΓΕΛ έπαθε ζημιές από τον σεισμό του Ιουλίου (τον οποίον, σύμφωνα με έναν κάτοικο των Δυτικών Προαστίων, προκάλεσε ο γκαντέμης πρωθυπουργός), οι οποίες όμως προς έκπληξη κανενός δεν έχουν επισκευαστεί μέχρι τώρα. Κατά συνέπεια, το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Με μία τόσο ξένη προς τα ελληνικά ήθη αδυναμία αποδοχής της πραγματικότητας, οι γονείς της Πετρούπολης ζητούν να παραμείνει η πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία, να βρεθούν χρήματα για να επισκευαστεί το 2ο ΓΕΛ (μαζί με τη γνωστοποίηση του απαιτούμενου σχετικού χρονοδιαγράμματος) και να βρεθούν προκάτ σπίτια για να μείνουν προσωρινά οι μαθητές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων

«Μετά την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/9, και τις διαδοχικές συσκέψεις που είχαμε με τη Δημοτική Αρχή, τους Συλλόγους Γονέων και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σχετικά με τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στις κτιριακές σχολικές υποδομές μετά τον πρόσφατο σεισμό του Ιουλίου πιστεύουμε τα εξής:

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της Ένωσης, καθώς τα περισσότερα σχολικά κτίρια είναι παλιάς κατασκευής, και δικαιώθηκε η συνεχής εδώ και χρόνια απαίτηση, που άλλωστε αποτελεί διαρκές αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων, για τον προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων και τη συντήρηση των κτιρίων. Αίτημα που απευθύνονταν διαρκώς και στα αρμόδια υπουργεία και στις δημοτικές αρχές.

Επίσης η ελλιπής χρηματοδότηση, εκτός της πλημμελούς συντήρησης και της ανυπαρξίας πυροπροστασίας, θέματα που δημιουργούν τεράστια ζητήματα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, έχει σαν αποτέλεσμα την «αδυναμία» των αρμοδίων να κατασκευάσουν νέες κτιριακές υποδομές στην πόλη, ενώ είναι ΑΜΕΣΑ απαραίτητες.

Τέλος η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μαθητών (25-27 μαθητές), στην πλειοψηφία των τμημάτων των σχολείων του Δήμου Πετρούπολης, καθιστά ανεφάρμοστο οποιοδήποτε πιθανό σενάριο αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά την απόφαση του Δήμου και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να μην λειτουργήσει στο κτίριό του το 2ο Γενικό Λύκειο (μετά τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών δηλ. της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και κλιμακίου της ΚΤΥΠ), ζητάμε τα παρακάτω:

Α. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε όλες οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (ασφαλή κτίρια, χώροι υγιεινής, προαύλιο)

Β. Να μην εγκριθεί καμία μεταγραφή που θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του 2ου ΓΕΛ Πετρούπολης

Γ. Να επιταχυνθούν οι εργασίες μελέτης και επισκευής του κτιρίου του 2ου ΓΕΛ, με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και εξασφάλισης άμεσης και επαρκούς χρηματοδότησης

Δ. Η όποια βραχυπρόθεσμη λύση επιλεγεί, να εξασφαλίζει την ενιαία λειτουργία του σχολείου δημιουργώντας τα λιγότερα προβλήματα στους μαθητές, από τις λύσεις ανάγκης, αλλά κυρίως να έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και επιστροφής στην «κανονικότητα» από τη συνέργεια υπουργείου και δήμου

Στ. Όπου απαιτείται, να προβλεφθούν ανάλογες παρεμβάσεις (πχ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), ενώ για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων προσαρμογής θεωρούμε απαραίτητη και την εξειδικευμένη υποστήριξη των μαθητών (πχ. ψυχολόγοι)

Τέλος καλούμε όλους, στο σύντομο χρόνο που απέμεινε ως την έναρξη της σχολικής χρονιάς –γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος – να επιδιωχθεί κάθε δυνατή συναίνεση, κατανόηση και συνεργατική αλληλεγγύη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.»

Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι η φετινή χρονιά θα πάει καλύτερα από την προηγούμενη, για τους λάτρεις της στατιστικής μάλιστα μέσα στο 2019 δεν έχει γίνει καμία κατάληψη για το «Μακεδονία Ξακουστή».

(πηγή)

 

Best of internet