Quantcast
THE STREAM

«Δεν είναι προδοτική» η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι θα είναι επικίνδυνο να αναθεωρηθεί και αυτά καλό είναι να μη γίνονται


THE NEWSROOM · 9 Σεπτεμβρίου 2019

Άλλο ένα μεγάλο βήμα προς την εθνική συμφιλίωση έκανε η Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας προφανώς ότι πρέπει να επικρατήσει στην πατρίδα ειρήνη και ομοψυχία και επίσης ότι σε κάποια πραγματάκια μάλλον έχει περάσει η ημερομηνία λήξης, οπότε καλό είναι να πεταχτούν . Με ένα νέο σετάκι δηλώσεων με υπέροχο άρωμα Νέας Τάξης Πραγμάτων, ο γαλάζιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για κάμποσα πράγματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας γενικά, και για την Συμφωνία των Πρεσπών πιο ειδικά.

Για την πολύκροτη Συμφωνία των Πρεσπών, την συνθήκη που βάφτισε οριστικά την διπλανή χώρα Βόρεια Μακεδονία και τόνωσε τις πωλήσεις πλαστικών αρχαιοελληνικών κρανών όσο τίποτε στο παρελθόν, έχουν ήδη υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν κάποιες προελάσεις με την όπισθεν από πλευράς ΝΔ. Από τις πιο διακριτικές, όπως η επιλογή του όχι ακριβώς Μακεδονομάχου Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού , ο οποίος δήλωσε ότι στο κόμμα της Πειραιώς η φάση σε αυτό το ζήτημα έχει τσιλάρει λιγάκι μετά τις εκλογές:

«Το κλίμα στη ΝΔ [για τη συμφωνία των Πρεσπών] είναι τώρα διαφορετικό. Νομίζω ότι θα κινηθεί σε πλαίσιο για το πώς θα αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη από τη συμφωνία και όχι να την καταργήσουμε.»

Μέχρι τις πιο ζουμερές, όπως η τοποθέτηση του αγαπημένου μας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε στο συνέδριο του Economist ότι πάνω κάτω, η στην κυβέρνηση εντέλει άρεσαν οι Πρέσπες:

«Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας.»

Υπενθυμίζουμε ότι στο ίδιο συνέδριο κάτι παρεμφερές είχε πει και ο ανανήψας Μακεδονομάχος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που αποφάσισε τελικά ότι το deal «επιτεύχθηκε για καλό σκοπό». Η άποψη αυτή φαίνεται όμως πως παίρνει όλο και περισσότερη φόρα μέσα στη ΝΔ, αν κρίνουμε από τον τελευταίο εκφραστή της.

Αυτός είναι φυσικά ο σημαίνων νεοδημοκράτης (έχει διατελέσει και υπουργός Δημοσίας Τάξης επί Σαμαρά) Νίκος Δένδιας, ο οποίος τα είπε πολύ χύμα σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM.  Για αρχή, τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάποια κωλοτούμπα, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι αν η συμφωνία θα ψηφιστεί, η ΝΔ θα την εφαρμόσει. Ακόμα κι αν κάμποσα στελέχη της έχουν πάθει Μακεδονικό τραλαλά και έψαχναν πλαστικό σπαθί στα Jumbo.

Όπως είπε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια σαφή θέση, είπε ότι αν κυρωθεί η συμφωνία εμείς θα την εφαρμόσουμε επειδή υπάρχει συνέχεια στο κράτος και δεν υπάρχει κανείς οποίος μπορεί να μην ακολουθήσει κάτι το οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.»

Δεν είναι απλά ότι θα το καταπιούν όμως. Όπως είπε, το να αλλάξει η συνθήκη είναι λάθος και επικίνδυνο, καθώς «ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα». Ακόμα πιο ενδιαφέροντα ήταν αυτά που είπε όμως για τα περί προδοσίας και προδοτικής συμφωνίας, τα οποία έλεγαν και κάποια στελέχη της ΝΔ (1, 2).

Όπως είπε, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα:

«Σε αυτήν τη συγκυρία δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία. Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός οξύτατου πολιτικού λόγου, όχι παραδεκτού κατά την άποψή μου, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί, ούτε να τα διατηρεί σαν πολιτική παρακαταθήκη.»

Με βάση τα όσα είπε στη συνέχεια δε, ακόμα και αυτά τα σημεία για τα οποία γκρινιάζουν αρκετοί (το θέμα της εθνικότητας, της γλώσσας και το ότι μπορεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός», μάλλον θα μείνουν στη Συμφωνία ως έχουν:

«Θα ήθελα να μπορούσα εγώ να τα είχα αλλάξει, όμως είναι εκεί τώρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτό από την άλλη πλευρά ότι ο τίτλος του πολίτη της άλλης χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης που περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Θα το επιχειρήσουμε αλλά αν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη Συμφωνία ή συμβολικά αυτά τα δύο άρθρα δεν θα σας πω την αλήθεια. Αυτό αφ’ ης υπογράφηκε, κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν (να αλλάξει).»

Αν μη τι άλλο είναι μια καλή περίοδος για να αγοράσει κανείς πλαστικά σπαθιά, θα έχει μείνει πολύ πράγμα αχρησιμοποίητο.

(πηγή)

Best of internet