Quantcast
THE STREAM

Πατινοαπαγόρευση προτείνει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης μέχρι να ψηφιστεί σχετικός νόμος

Άλλο ένα πλήγμα για την υπόθεση πατίνι μέσα στο 2019


THE NEWSROOM · 6 Σεπτεμβρίου 2019

Άλλον ένα κουβά μετράει μέσα στο 2019 η υπόθεση «ηλεκτρικό πατίνι» στην αγαπημένη μας χώρα, αγαπητές φίλες και φίλοι. Παρά την ελπιδοφόρο εισαγωγή τους στη Θεσσαλονίκη, μετά από μια σειρά ελαφρά ατυχήματα, τις πρώτες δικαστικές περιπέτειες, και την πρώτη διακήρυξη ότι όλα αυτά τα διαόλια θα αποκτήσουν το μοναδικό προνόμιο του να τρώνε πρόστιμο από την τροχαία (κοινώς, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να ενταχθούν στον ΚΟΚ), η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα αποδεικνύεται κάπως πιο δύσκολη από το αναμενόμενο.

Το νέο πλήγμα για τα ηλεκτρικά πατίνια μάλιστα ήρθε από το Ηράκλειο Κρήτης, μία πόλη που τα έχει εντάξει στις μεταφορές της (λέμε τα πατίνια, γιατί οι μεταφορές της δεν φημίζονται ομολογουμένως για το πόσο εντάξει είναι ) – τόσο πολύ μάλιστα ώστε να έχουμε και την πρώτη απόπειρας κλοπής ενός από αυτά με χρήση αγροτικού. Ακόμη κι αυτή η οικειότητα με το μέσο δεν έσωσε την κατάσταση όμως, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου πρότεινε να απαγορευτούν, μέχρι να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση για την κυκλοφορία τους στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η απόφαση πάρθηκε μετά από τροχαίο που έγινε την τελευταία εβδομάδα, στο οποίο ενεπλάκησαν δύο “νεαρές με πατίνια” και ένα ΙΧ. Η πρόταση αυτή έγινε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μαζί με τους στη Λότζια του Ηρακλείου την Παρασκευή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος  έχει ήδη στείλει στο Υπουργείο Μεταφορών αίτημα για να δημιουργηθούν κάποιοι κανόνες. Πάντως μέχρι να εκδοθεί ο νόμος (ο οποίος θα επιτρέπει – υπό όρους – τη χρήση πατινιών), είναι σαφές ότι εξετάζεται και η απαγόρευσή τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:

«Κατατέθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, η πρόταση να εξετασθεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διάθεσης και κυκλοφορίας των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων (πατίνια), έως ότου, θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα αυτά.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:

«Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 στη Λότζια, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που προκύπτουν από τη διάθεση-εκμίσθωση-κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων (πατίνια) στην πόλη του Ηρακλείου.

Τη σύσκεψη χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης κανόνων που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.

Δήμος και φορείς δεν είναι αντίθετοι σε κάθε δράση που προωθεί την Βιώσιμη Αστική ανάπτυξη και Πράσινη κινητικότητα μέσω των νέων τεχνολογιών, ωστόσο, κατατέθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, η πρόταση να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διάθεσης και κυκλοφορίας των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων (πατίνια), έως ότου, θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση αυτή θα προωθηθεί στην Επιτροπή Κυκλοφορίας προκειμένου μέσα από τις σχετικές διαδικασίες να ενημερωθούν οι δημοτικές παρατάξεις και στη συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη διαβιβαστεί από το Δήμο Ηρακλείου προς το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών αίτημα για την θέσπιση κανόνων για να μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί Κανονιστική πράξη εφαρμογής τους όσον αφορά τη διάθεση και κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός και μετείχε, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μαρία Καναβάκη καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, της Δημοτικής Αστυνομίας, του Τμήματος ελέγχου κυκλοφορίας, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού συλλόγου, της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Ηρακλείου, των Τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, του συλλόγου εκμίσθωσης αυτοκινήτων – μοτοσυκλετών, των ιδιοκτητών ταξί και εκπρόσωποι Τοπικών διαμερισμάτων του δήμου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά τον προβληματισμό που έχει η φέρει η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στην περιοχή και ειδικά μετά από το τροχαίο ατύχημα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου την περασμένη εβδομάδα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο νεαρές με πατίνια και ένα ΙΧ αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τους.»

Μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος πάντως μπορούν πάντα να δανείσουν ένα πατίνι στον ντόπιο που πήγε να το απαγάγει, φαίνεται να το θέλει πάρα πολύ.

(πηγή)

Best of internet