Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι παίζουν κρυφτό στα ΙΚΕΑ και κανείς δε μπορεί να τους σταματήσει

Αντί να χάνονται απλά, οι πελάτες των ΙΚΕΑ παίζουν κρυφτό στα τεράστια καταστήματα – όμως η εταιρεία δε φαίνεται να ψήνεται και πολύ


THE NEWSROOM · 5 Σεπτεμβρίου 2019

Για τον τίτλο του «πιο 2019» πράγματος της χρονιάς υπάρχουν ήδη αρκετοί διεκδικητές, όμως αυτή εδώ η ιντερνετική συλλογική συνωμοσία μάλλον διαθέτει το potential να τα ξεπεράσει. Πολύ συνοπτικά, το στόρι έχει ως εξής: Ο πολυεθνικός γίγαντας των επίπλων που λέγεται ΙΚΕΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δυσάρεστη θέση να παρακαλεί τους πελάτες της να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα καταστήματά για έναν αρκετά απρεπή σκοπό: Να παίζουν μαζικά κρυφτό.

Καλά διαβάζετε αγαπητές φίλες και φίλοι: Ο κόσμος εν έτει 2019 όχι απλά συνεχίζει να παίζει κρυφτό, αλλά συντονίζεται ιντερνετικά για να πάει να παίξει κρυφτό στα γνωστά φαραωνικά καταστήματα επίπλων, τα οποία ομολογουμένως είναι άψογο setting – ο κόσμος πολλές φορές χάνεται από μόνος του, ούτως ή άλλως. Και όντως, η ΙΚΕΑ έχει ζητήσει ξανά και ξανά από το κοινό να σταματήσει να παιδιαρίζει, καθώς οι φασούλες αυτές συνεχίζονται ακάθεκτες.

Η αρχή του κακού ξεκίνησε τουλάχιστον το 2014, όταν η Βελγίδα μπλόγκερ Elise De Rijck έβαλε μπροστά μια τέτοια κατάσταση σε ένα τοπικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας. 2014 αφού, έφτιαξε μια ομάδα στο Facebook και κάλεσε τους φίλους της. Το πράγμα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, όταν η ομάδα απέκτησε χιλιάδες μέλη.

Η ίδια η ΙΚΕΑ το είδε προφανώς σαν ευκαιρία για τζάμπα διαφήμιση, οπότε το ενθάρρυνε και παρείχε υποστήριξη: Έβαλε επιπλέον προσωπικό και εξασφάλισε την ασφάλεια του παιχνιδιού. Η επιτυχία του event φάνηκε και με εποπτικά μέσα, όταν προέκυψαν φωτογραφίες με ανθρώπους να είναι κρυμμένοι κάτω από κρεβάτια και όχι μόνο.

Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν, και η εταιρεία φάνηκε να το γυρνάει σε ένα mood του τύπου «ωραία ήταν, αλλά δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια αυτή η δουλειά». Έτσι επικοινώνησε με άλλες τέτοιες facebook-ικές ομάδες, ζητώντας τους να σταματήσουν το παιχνίδι. Η δικαιολογία τους ήταν λόγοι ασφαλείας: τα έπιπλα είναι βαριά και άλλα σχετικά.

Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο ABC News το 2014:

«Θέλαμε να κάνουμε το όνειρό της πραγματικότητα – και προφανώς το όνειρο χιλιάδων ανθρώπων – αλλά έγινε κατ’ εξαίρεση εκείνη τη μία φορά.»

Αν αυτοί δεν θέλουν όμως να σταματήσουν, δεν είναι και τόσο εύκολο να τους σταματήσεις, ειδικά δεδομένου ότι η μισή υφήλιος είναι στο Facebook. Στις αρχές του 2015 την Ολλανδία, κάπου 32000 άτομα δήλωσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε κρυφτό στο κατάστημα του Αϊντχόφεν, 19000 δήλωσαν το ίδιο για το Άμστερνταμ και 12000 για την Ουτρέχτη, ενώ κάμποσα βίντεο με κρυφτό στο ΙΚΕΑ υπάρχουν στο YouTube ως αποδεικτικά στοιχεία.

Για να μην νομίζετε μάλιστα ότι μιλάμε για αρχαία ιστορία, αυτή τη βδομάδα 3000 άνθρωποι ήταν έτοιμοι να παίξουν κρυφτό στο ΙΚΕΑ της Γλασκώβης στη Σκωτία. Τελικά το γεγονός αποτράπηκε αφότου η διοργάνωση εντοπίστηκε στο Facebook από υπαλλήλους των ΙΚΕΑ, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία. Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας:

«Θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι ασφαλείας και αυτό είναι δύσκολο εάν δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται.»

Η αλήθεια είναι ότι αν ανακαλυφθεί μια μέρα ότι κάποιος μπήκε σε ένα ΙΚΕΑ πριν 10 χρόνια και δεν κατάφερε ποτέ να βγει, θα μπορούσαμε επίσης να το πιστέψουμε.

Best of internet